آیا ریزش مو از علائم بارداری است؟
ممکن است شنیده باشید که موها در دوران بارداری ضخیم و براق میشوند. یا اینکه ریزش مو در بارداری افزایش مییابد. علت این امر ممکن است افزایش سطح هورمون استروژن در بدن زن باردار باشد که سبب ریزش مو در دوران حاملگی برخی خانمها میشود.
اکثر مادران در دوران بارداری یا بلافاصله پس از زایمان، ریزش مو را تجربه میکنند. نگران نباشید. ریزش مو در بارداری طبیعی بوده استرس شما تنها باعث افزایش آن میگردد.
چه عواملی باعث ریزش مو در دوران بارداری می شود؟
زنان و مردان هر روز به طور متوسط حدود ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو از دست میدهند که مسائل مختلفی آن را موجب میشوند. در زرافه جادویی با هم علل بروز این مشکل را بررسی میکنیم:
تغییر هورمونی
برخی از خانمها در دوران بارداری به دلیل استرس یا شوک ناشی از بارداری ممکن است دچار ریزش مو شوند. این بیماری telogen effluvium نام دارد و در سه ماهه اول ممکن است بدن را تحت فشار قرار دهد زیرا تعادل هورمون ها به طور چشمگیری برای حمایت از کودک در حال رشد تغییر میکند. استرس ممکن است بخش زیادی از تار موهای شما، یعنی چیزی حدود ۳۰ درصد یا بیشتر را در مرحله تلوژن یا “استراحت” چرخه عمر مو قرار دهد. بنابراین، به جای از ریزش متوسط ۱۰۰ مو در روز، ممکن است روزی ۳۰۰ مو از دست بدهید.
در اینجا این سوال مطرح میشود که آیا ریزش مو نشانه بارداریست؟ در دوران بارداری و با وقوع حاملگی، تغییر سطوح هورمونی ممکن است فوراً اتفاق نیفتد. درعوض، پس از افزایش سطح هورمونها، ممکن است به مدت دو تا چهار ماه متوجه نازک شدن تارهای مو و به دنبال آن ریزش موی خود شوید. این حالت عموما بیشتر از شش ماه طول نمیکشد و به ریزش دائمی مو منجر نمیشود. پس میتوان نتیجه گرفت که ریزش مو نشانه بارداری است.
مسائل مربوط به سلامت مادر
در دوران حاملگی بانوان، ممکن است مسائل بهداشتی مختلفی به وجود بیاید که منجر به فعالت آنزیم تلوژن شود. کمبود ویتامین در بدن به خصوص ویتامین A یکی از این موارد است. ریختن مو میتواند بسیار چشمگیر باشد، به ویژه اگر به عدم تعادل مداوم هورمونها یا ویتامینهای اساسی مربوط باشد.
مشکلات تیروئید
اختلالات تیروئید، مانند پرکاری تیروئید یا تولید بیش از حد هورمون تیروئید، و از طرف دیگر کم کاری تیروئید یا همان کاهش هورمون تیروئید به پایینتر از حد کمینه، ممکن است در دوران بارداری ایجاد مشکل نماید.
از بین دو حالت گفته شده در بالا، کم کاری تیروئید در بارداری شایعتر است و از هر ۱۰۰ خانم باردار، ۲ یا ۳ نفر دچار این عارضه خواهند شد. از علائم کم کاری تیروئید میتوان به ریزش مو، گرفتگی عضلات، یبوست و خستگی مدام اشاره نمود. حدود ۵% زنان باردار، پس از زایمان دچار اختلالات تیروئید (تیروئید پس از زایمان) میشوند. در همه موارد، مشکلات تیروئید به طور معمول با آزمایش خون تشخیص داده میشوند.
کمبود آهن
کمبود آهن هنگامی اتفاق میافتد که در خون گلبولهای قرمز کافی برای اکسیژن رسانی به بافتهای مختلف بدن وجود نداشته باشد. این مسئله میتواند منجر به ریزش مو به همراه علائم دیگری مانند خستگی، ضربان نامنظم قلب، تنگی نفس و سردرد شود.
زنان باردار در معرض خطر ابتلا به کم خونی فقر آهن قرار دارند، به ویژه اگر بارداری آنها در فاصله اندکی از بارداری قبلی رخ دهد، یا بیماری شدید صبحگاهی داشته باشند. این بیماری نیز با آزمایش خون ساده قابل تشخیص است.
در حالی که ریزش مو با این شرایط دائمی نیست، ممکن است تا زمانی که سطح هورمون یا ویتامینهای بدنتان به حد طبیعی برگردد، موهای شما به ضخامت طبیعی خود باز نگردد.
ریزش مو پس از زایمان
در بسیاری از خانم ها ریزش مو طی چند ماه بعد از زایمان رخ داده و معمولا حدود چهار ماه پس از زایمان به اوج خود میرسد. به این مورد ریزش مو اطلاق نمیشود، بلکه از آن با عنوان “ریختن بیش از حد مو” یاد میشود که ناشی از افت سطح هورمون استروژن در بدن است. این نوع ریزش مو نیز تلوژن افلوویوم تلقی میشود. تحمل از دست دادن بیش از ۳۰۰ تار مو در روز شاید برایتان سخت باشد، اما خودبخود و بدون نیاز به درمان خاصی به حالت اول باز خواهد گشت.
علل دیگر ریزش مو در بارداری
توجه به این نکته مهم است که ریزش مو در اثر تلوژن افلوویوم به طور معمول باعث نازک شدن مو میشود. اگر متوجه طاسی نقطهای در سر شدید، ممکن است موارد دیگری نیز در این امر دخیل باشند. عوامل ژنتیکی و بیماریهای خود ایمنی نیز باعث ریزش مو میشوند، خواه حامله باشید یا نه.
آلوپسی آندروژنیک (Androgenic alopecia) یا همان طاسی با الگوی زنانه، در اثر کوتاه شدن مرحله رشد فولیکولهای مو و مدت زمان طولانیتر بین ریختن موها و رشد موی جدید ایجاد میشود.
آلوپسی آرئاتا (Alopecia areata) باعث ریزش لکهای موی در پوست سر و سایر قسمتهای بدن میشود. ممکن است در این شرایط ریزش مو و پس از آن رشد مجدد مو رخ دهد اما این عمل چرخهای انجام شده و غیرقابل پیش بینی میباشد. هیچ درمانی برای این نوع ریزش مو وجود ندارد، اما برخی داروهای خاص ممکن است به جلوگیری از ریزش و رشد مجدد مو کمک کنند.
ممکن است باردار باشید و همزمان با یکی از این شرایط نیز مواجه شوید.
تروما
ریزش مو ممکن است هیچ ارتباطی با بارداری یا شرایط ژنتیکی نداشته باشد. اگر اخیراً موهای خود را محکم میبندید و مو تحت فشار و کشش زیادی قرار میگیرد، یا عمل زیبایی خاصی انجام داده اید و یا موهای خود را تیمار کردهاید، ممکن است مبتلا به آلوپسی کشش یا انقباض مو (traction alopecia) شده باشید. در این زمان سعی کنید موهای خود را محکم نبندید. زیرا باعث شکستن تار موهای شما میشود. از شستشوی زیاد مو و شانه کردن سر با برس بپرهیزید. به جای برس، از شانه هایی با دندانههای باز و نرم استفاده کنید و به جای استفاده از وسایل حرارتی مانند سشوار، بهتر است موهای خود را با دمای طبیعی محیط و حوله مناسب و تمیز، خشک کنید.
التهاب فولیکولهای مو میتواند به ریزش مو منجر شود. در بعضی موارد، حتی ممکن است فولیکول موی شما اسکار کند، که منجر به ریزش دائمی مو می شود.
درمان ریزش موهای مرتبط با بارداری
ریزش مو در دوران بارداری و پس از آن ممکن است نیاز به درمان خاصی نداشته باشد. و به مرور زمان کاملا برطرف شود. اگر رشد مو به سطح قبلی نرسد و موهای شما اصطلاحا به پرپشتی قبل نباشد، پزشکان گاهی ماینوکسیدیل (Rogaine) تجویز میکنند، اما مراقب باشید! چراکه مصرف این دارو در دوران بارداری بیخطر نیست.
داشتن یک رژیم غذایی سالم و مغذی، اطمینان از مصرف سبزیجات با برگ سبز و همچنین غذاهای حاوی آنتی اکسیدانها و فلاونوئیدها به قویتر شدن فولیکولهای مو کمک کرده و باعث رشد مو به حد مطلوب میگردد.
علت قطع ریزش مو در دوران بارداری
گاهی برای برخی زنان باردار پیش میآید که ریزش مویی که با آن مواجه شده بودند، قطع میشود. در دوران بارداری، افزایش سطح هورمون استروژن گاهی چرخه طبیعی ریختن فولیکول مو را کند میکند. در نتیجه، بعضی از خانمها ممکن است موهای خود را در حین بارداری کمتر از دست دهند. اما همیشه اینطور نیست.
ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین
برای ارتباط بین ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین، هیچ مدارک و شواهد علمی ثابت شده ای وجود ندارد. اما بر طبق باورهای قدیمی و تجربیات مادرانی که پیش از این تجربه بارداری داشتهاند، میتوان گفت که موی سر زنانی که جنین آنها پسر است، در دوران بارداری کمی ضخیمتر و پرپشتتر میشود و برعکس زنانی که جنین آنها دختر است، موی سرشان نازکتر و کدرتر شده و ریزش مو در آن ها بیشتر است.
کلمات کلیدی: ریزش مو در بارداری – ریزش مو نشانه بارداری – ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین – ریزش مو نشانه بارداریست – علت ریزش مو در بارداری
نوشته های مشابه
نحوه صحیح خوابیدن در دوران بارداری
علائم اولیه بارداری چه چیزهایی هستند؟ آیا من باردارم؟
تغذیه در دوران بارداری، نکات مهم برای مادر و کودک
نکات مهم ورزش در دوران بارداری
۱۱ روش کاربردی کنترل عصبانیت در بارداری
اینستاگرام زرافه جادویی را دنبال کنید