بازی هایی که خشم کودک را کنترل می‌کند

بازی بهترین راه برای کنترل عصبانیت و مقابله با خشم کودک

انواع بازی برای کنترل خشم کودکان 

والدین از همان دوران کودکی می‌توانند مهارت‌های کنترل پرخاشگری در کودکان را به کودک خود آموزش دهند. بسیاری از متخصصان از بازی برای کنترل خشم کودکان استفاده می‌کنند. خشم کودک مانند یکی از هیجان‌های طبیعی در انسان می‌باشد، خشم حتی در مواقعی، برای بقا لازم است. بروز خشم، در زمان و مکان مناسب، به فرد کمک می‌کند که هیجانات خود را متعادل نگه داشته و با تخلیه هیجانی سلامت روان وی حفظ شود. اما نحوه ابراز خشم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. آموزش مهارت کنترل خشم کودکان، عمدتا به وسیله بازی انجام می‌شود. بنابراین در این مطلب، در مورد بازی‌هایی که منجر به یادگیری مهارت کنترل خشم در کودکان می‌شود، اشاره کرده ایم.

 کنترل پرخاشگری در کودکان

انجام این بازی ها چه در هنگام خشم کودک چه در حالت های عادی می‌تواند به تدریج منجر به تقویت مهارت کنترل خشم فرزند شود.

  • مقدار زیادی کاغذ تهیه کنید. در اختیار بچه ها قرار دهید و به آنها فرصت بدهیم تا هر کاری را که دوست دارند با آن انجام دهند و حتی آنها را پاره یا مچاله کنند، زیرا این کار به آنها حس آرامش و لذت می دهد.
  • فریاد کشیدن و سر و صدا کردن نیز به آنها آرامش خواهد داد،و به عبارت دیگر شما باید آگاهانه لحظه‌هایی را فراهم کنیم تا کودکان بتوانند سروصدا کنند و با این کار آرامش به دست آورند.
  • آب بازی برای کنترل خشم دانش آموزان پیش دبستانی بسیار لذت بخش و شادی آفرین است  و آنها از این بازی لذت می‌برند. کودکان در حالت عصبانیت با آب بازی به آرامش می‌رسند.
  •  آب و خاک در اختیار کودکان قرار دهید تا گل درست کنند، و با آن شکل های مختلفی بسازند.
  •  عروسک های کوچکی را در اختیارشان بگذارید و اجازه دهید به هر شکلی که دوست دارند آنها را تنبیه کنند . اگر دیده باشید که چگونه عروسکی را بچه خود می‌داند متوجه تاثیر بازی در کاهش خشونت کودک خواهد شد
کترل خشم کودکان-کنترل خشم فرزند-کنترل خشم دانش آموزان پیش دبستانی
بازی هایی که خشم کودک را کنترل می‌کند

بازی برای کنترل خشم کودکان

بسیاری از شما این بازی‌ها را می‌شناسید و گاهی با فرزندتان آن‌ها را بازی کرده اید؛ اما شاید ندانید همین بازی‌های ساده راهی برای تخلیه هیجانی و کنترل خشم فرزندتان می‌باشد. در ادامه تعدادی بازی که می‌تواند به کنترل پرخاشگری در کودکان کمک می کند را بیان می کنیم:

حباب بازی

حباب بازی، یکی از همان نوع بازی‌های ساختن و خراب کردن است. کودکان برای ساختن حباب، مجبورند تنفس آرام، طولانی و آهسته داشته باشند و همین مسئله، به آرامش کودک کمک می‌کند. این بازی برای کودکان ۳ – ۵ ساله مناسب است.

بازی بادکنک های خشم  برای کنترل پرخاشگری در کودکان

برای کنترل خشم فرزند از این بازی استفاده کنبد . در این بازی به بچه ها آموزش می دهیم تا از طریق حفظ آرامش و کنترل تنفس و خشم ،آرامش پیدا کنند. بچه ها در هنگام خشم، بادکنکی را باد می کنند و بعد از پر شدن در آن را محکم نگه می دارند، سپس با جسم نوک تیزی آن را می ترکانند.

برای این کار باید از بادکنک های ضخیم استفاده کرد تا هنگام ترکیدن صدای بیشتری ایجاد کند. وقتی بادکنک می ترکد بچه ها می ترسند و خودشان را عقب می کشند در این هنگام می توان به آنها آموزش داد که این کار می تواند خطرناک باشد و تکه های آن به سر و صورت دیگران پرتاب شود یا کسی از صدای مهیب آن بترسد.بعد از این مرحله از کودک می خواهیم تا چند نفس عمیق بکشد . سپس چند بادکنک دیگر به او می دهیم و از او می خواهیم آنها را باد کند و هوای درون بادکنک را به آرامی خارج سازد طوری که کسی نترسد و خطری متوجه کسی نشود.بعد از این مراحل به کودک آموزش می دهیم که وقتی خشمگین می شود به آرامی نفس بکشد و با یاد خدا بر خشم خود فائق آید و تصمیم مناسبی بگیرد. این بازی ساده اما معجزه آسا است.

بازی پاره پاره کردن روزنامه برای کنترل خشم فرزند
در بازی «پاره پاره کردن روزنامه» چندین روزنامه باطله بچه ها بدهید و از آنها بخواهید تا به شیوه ای که شما به آنها آموزش می دهید روزنامه ها را تکه تکه کنند، آنها را به هوا بریزند و با صدای بلند هورا و فریاد بکشند. دو سه دقیقه بعد، بچه ها دچار تغییرات هیجانی می شوند که تأثیر آن در کنترل خشم و کنترل پرخاشگری در کودکان موثر است.
بچه ها باید در انتهای بازی کاغذهای باطله را جمع کنند. این بازی موجب ارتباط موثر دانش آموزان با معلم می شود و احساس صمیمیت را بین آنها بیشتر می کند که این بازی ارتباط بین فردی دانش آموزان را با معلم برای حل مشکلات فردی و خانوادگی تقویت می کند.

بازی پا کوبیدن
در این بازی کودک مجاز است که پاهایش را به هرشکلی که می‌خواهد به زمین بکوبد. باید سعی کنید که سلامت کودک به خطر نیافتد و یا کفش پای او باشد یا در زمینی نرم به این کار بپردازد. به او بگویید که عصبانیت و خشمش، با هر ضربه از پاهایش خارج شده و روی زمین پخش می‌شود.

گِل بازی و خمیر بازی
یکی از بهترین بازی‌ها برای پرورش و تربیت کودک، گِل بازی و خمیر بازی است. متاسفانه این روزها والدین، کودکانشان را به خاطر مسائل بهداشتی از گل بازی منع می‌کنند، اما در صورت رعایت نکات بهداشتی، گِل بازی و خمیر بازی، هم برای رشد خلاقیت کودک و هم برای تخلیه هیجانی و کنترل خشم او موثر است. بهتر است در این بازی از قالب‌های آماده استفاده نکنید تا کودک هیجاناتش را به راحتی و بدون هیچ تسهیل کننده ای ابراز کند. این بازی برای سنین ۳ تا ۱۱ سال مناسب می‌باشد.

بازی لاک پشت ماورا برای کنترل خشم فرزند
اساس این روش «قصه درمانی» است. به کودک می گوییم بچه لاک پشتی در گذشته زندگی می کرده که مانند تو بوده و زود عصبانی می شده است. روزی پدر بزرگش او را صدا می زند و الگوهایی به او یاد می دهد. سپس به انجام مراحل درمان می پردازیم. مرحله اول این است که وقتی کودک عصبانی می شود با همان حالت صحنه را ترک کند و بعد که از جمع خارج شد مقداری فکر کند که باید آرام شود و خود را کنترل کند.در مرحله دوم چند نفس عمیق بکشد و در مرحله بعد به او آموزش می دهیم که دستش را روی شکمش بگذارد، ۳ ثانیه نفسش را حبس کند و سپس با سه شماره هوای درون ریه هایش را خارج کند. در مرحله چهارم فکر کند که در آن صحنه چه کاری می توانسته انجام دهد.مرحله پنجم به بازگشت کودک در جمع و گروه مربوط می شود. این بازی نیز در کنترل خشم و پرخاشگری کودکان تکانشی بسیار موثر است.

آیا می دانید برای کنترل خشم فرزندتان چه کارهایی را لازم است انجام دهید؟

  • به او نگویید که عصبانیتش بی مورد است و مسئله مهمی برای عصبانیت وجود ندارد
  • هرگز نگویید تو بزرگ شدی نباید گریه کنی، مرد که گریه نمی کنه
  •  خشم او را کوچک و مسخره جلوه ندهید . مثلاً “خجالت داره مرد به این بزرگی سر مسئله به این کوچیکی اینقدر عصبانی شود”.
  •  در هنگام خشم کودک ، خودتان را مثال بزنید و از خاطرات کودکی خود برای او تعریف کنید
  •  وقتی فرزندتان در حال عصبانیت است ،او را نصیحت نکنید و به سخنرانی نپردازید
  • او را با کودکان دیگر مثل خواهر و برادرهای دیگرش، کودک همسایه یا همکلاسی‌هایش مقایسه نکنید
  • یک صندلی در اتاق بگذارید و بگویید هر وقت هر کس از اعضای خانواده عصبانی شد روی آن بنشیند تا آرام  شود، خودتان هم می‌تواند این کار را بکنید .
  • یک بالش در اتاق فرزندتان بگذارید و به او بگویید در هنگام عصبانیت می تواند با تمام قدرت بر آن بالش ضربه بزند.

برای کمک به کنترل خشم فرزند خود از عبارات منفی استفاده نکنید.

  • در هنگامی که فرزند شما عصبانی و ناراحت است او را با برخی عبارات سرزنش نکنید و  سعی کنید آمرانه با او صحبت نکنید.
  • این کلمات را هنگام عصبانیت فرزندتان به کار نبرید: “تو باید …” “تو نمی‌توانی…”تو اشتباه می کنی …” ” تو نمیفهمی …” من الان برای…  وقت ندارم.”
  • هیچگاه به او حرفهای تحقیر کننده نزنید و شخصیت او را کوچک نکنید . دختر بدی هستی… پسر بدی هستی بگوید:” آن روز کار بدی انجام دادی”
  • به او نگویید “دیگه تو را دوست ندارنم”.
  • بهتر از تو بگویید : ” من وقتی تو این کار را کردی دلخور شدم و سعی کن دیگه این کار را تکرار نکنی “
  • کنترل خشم یک مهارت است که با یادگیری آن می توان ارتباط خود را با دیگران توسعه و بهبود بخشید. اگرچه برای به دست آوردن آن زمان و حوصله زیادی لازم است اما به کمک آن می‌توان بر بسیاری از مشکلات زندگی غلبه کنید.
 محور اصلی کنترل خشم کودکان ،همراهی والدین

نکته بسیار مهم در این بازی‌ها و کنترل خشم، این است که کودک به تنهایی موضوع را یاد نمی‌گیرد، بلکه کاملا وابسته به آموزش والدین هستند. بنابراین، والدینی که به روش‌های تربیتی مسلط نباشند و نتوانند یا نخواهند برای آموزش این مهارت‌ها به کودک خود وقت بگذارند، در آینده نمی‌توانند انتظار رفتار منطقی و معقول از او داشته باشند.

به کودک یاد بدهید که در وهله اول، سعی کند از محیط خارج شود و برای آرام شدن صبر کند. همچنین لازم است که والدین در طول این بازی‌ها، به کودک، هیجان خشم را توضیح داده و در طول بازی‌ها، به او نشان دهند که چگونه خشم از سر و بدن او به نوک انگشتان می‌آید و با کاری که می‌کند، از بدن او خارج می‌شود. کنترل خشم، مهارتی است که اگر درست آموخته شود، تضمین یک زندگی سالم و بی دردسر را در آینده خواهد داد. برای اطلاع از روش های مناسب تربیت فرزند کلیک کنید.

 

نوشته های مشابه
آموزش مهارت کنترل خشم و عصبانیت کودکان
نقش پدر در تربیت کودک
مادر کامل هستید یا مادر کافی؟
پرت کردن اشیاء توسط کودک، امری طبیعی یا خطرناک

لینک اینستگرام:
https://www.instagram.com/zarafeyejadooyi

نوشتهٔ بعدی
مراحل رشد ذهنی کودک از دو تا سه سالگی
نوشتهٔ پیشین
جایگزین های مناسب برای تنبیه بدنی کودک

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up