آموزش مسواک زدن به کودک

علاقه‌مند کردن کودکان به مسواک زدن

تمیز کردن دندان ها را میتوان تبدیل به یک بازی کرد. برای شروع آموزش مسواک زدن به کودک ،مسواکی تهیه کنید که آهنگ می زند و خمیر دندان هم یک طعم جالب داشته باشند و لیوان آن نیز به شکل خرس باشد، همراه با یک ساعت شنی برای اندازه گیری زمان پاکیزه کردن دندان ها!

این کار را به شکل قاطعانه و جدی در منزل پیاده کنید. به طور کلی قبل از مسواک، خوابیدن صددرصد ممنوع است و پس از مسواک زدن دیگر جز آب چیز دیگری را نمی توان در دهان گذاشت. موضع گیری قاطع شما در این مرحله برای تمیز کردن دندان در تمام عمر برای کودک تان اثربخش است. از این رو هیچ گاه در آموختن عادات خوب به کودک خود تردید نکنید.

اگر موضوع مسواک زدن دندان ها را به یک عادت شبانه تبدیل کنید، برای شما آسان تر خواهد بود تا این که بخواهید هر شب قبل از مسواک یک داستان زیبا تعریف کنید.

هنگام شستن دندان کودک برای او از اهمیت مسواک زدن بگویید. برای او توضیح دهید که مسواک و خمیر‌دندان می‌تواند مواد مضر را از دندان‌های آنها پاک کند. هر چه قدر که بزرگتر می‌شوند می‌توانند کم‌کم مسواک را در دستشان نگاه دارند. تکنیک‌های صحیح مسواک زدن را به آنها آموزش دهید. به آنها اجازه دهید که تحت نظارت شما دندان‌هایشان را مسواک بزنند. به آنها بگویید که تکنیک حرکات دایره‌ای و از بالا به پایین را برای مسواک زدن رعایت کنند.

پاکیزه نگهداشتن دندان ها در طول روز، کار بسیار مهمی است۰حتی پاکیزگى دندان های شیری زیرا دندان های شیری، پایه ی دندان های آینده هستند. بنابراین پوسیدگی دندان ها نه فقط موجب درد میشود، بلکه خطرآفرین هم است. و چه بسا موجب التهاب یا افتادن پیش از هنگام دندانهای شیری شود که این امر به نوبه ی خود روی ترتیب دندان های دائمی اثر میگذارد.

 

آموزش مسواک زدن به کودک
آموزش مسواک زدن به کودک

سن شروع مسواک زدن کودکان

به نظر می‌رسد آموزش مسواک زدن به کودکان ،امر بسیار سختی است و ممکن است این کار چندان برای کودکان خوشایند نباشد. کودک از دو سالگی به بعد می تواند خودش دندانهایش را بشوید. این کار را زود به بچه های خود آموزش بدهید. در حمام با کودک، بازی دندان را اجرا کنید- : « من دندان های تو را تمیز می کنم و تو دندانهای مرا.» سپس این کار را عملاً انجام بدهید.

به کودک خود بیاموزید تا پس از مسواک زدن، زبانش را به دندانهای خود بکشد تا احساسی کند چقدر تمیز و تازه شده اند. بچه ها همواره به برخورد مثبت و تشویقی نیازمند هستند. هرگاه کودکتان خودش مسواک زد، با شور و اشتیاق او را تشویق کنید.

هرگاه دیدید که زمان مسواک زدن بسیار کوتاه است و ساعت شنی ندارید، از عقربهای دقیقه شمار ساعت استفاده کنید و دو دقیقه برای این کار در نظر بگیرید. اگر کودک شما هنوز آنقدر کوچک است که نمی تواند هنگام مسواک زدن یا شانه زدن مو خود را در آینه نگاه کند، یک پلکان کوچک برای او بخرید.

مراقبت از دهان و دندان کودک در نوزادی

فواید مسواک زدن کودکان

نوزاد چون دندانی ندارد باید بعد از هر وعده غذا یا شیر خوردن، با یک گاز یا دستمال مرطوب لثه‌هایش را تمیز کنید. این کار فواید زیادی دارد. پلاک روی لثه را برمی‌دارد. پلاک، ماده چسبناکی است که از باکتری‌ها، خرده‌های غذا و مخاط تشکیل‌شده است. برداشتن آن مانع از رشد باکتری‌های متعدد روی لثه کودک می‌شود. موجب می‌شود کودک به داشتن یک ‌دهان تمیز عادت کند و درنتیجه مرحله بعدی که مسواک زدن است، برای او ساده‌تر خواهد شد.
موجب می‌شود که کودک شما به اینکه کسی دردهانش دست ببرد، عادت کند. در این صورت در آینده، مسواک زدن و یا معاینه دندان‌پزشک برای او آسان‌تر خواهد شد. ممکن است در اثر فشار و مالش ملایمی که به لثه‌های او وارد می‌شود تا اندازه‌ای درد هنگام سر زدن دندان‌ها کاهش پیدا کند.
 اولین دندان کودک در حدود شش‌ماهگی تا یک‌سالگی درمی‌آید. در این زمان می‌توانید از یک گوش پاک‌کن برای تمیز کردن دندان وی استفاده کنید. به‌ تدریج با زیادتر شدن تعداد دندان‌ها، می‌توان از یک مسواک نرم کوچک کمک گرفت. باوجود اینکه شاید کودک شما این امر را دوست نداشته باشد و با شما بجنگد اما مهم است که پلاک میکروبی از روی دندان‌هایش پاک شود. در سنین کودکی پوسیدگی دندان‌ها سریع‌تر پیشرفت می‌کند و با مسواک زدن می‌توانیم عامل اصلی پوسیدگی را از بین ببریم.
آموزش مسواک زدن به کودکان نوپا

تا زمانی که کودک ۲ یا ۳ ساله است بهترین کار این است که والدین دندان‌های او را خودشان مسواک بزنند تا زمانی که سطح هماهنگی و توجه به جزییات موردنیاز برای مراقبت بهتر از دهان و دندان در کودک بالا برود. در حدود ۲ یا ۳ سالگی کودک سعی کنید تا کم‌کم مسواک زدن را به او بیاموزید.

در این دوران کودک، شما را در حال خیس کردن مسواک دیده است و با مشاهده شما متوجه شده است در هر بار شستشو چه اندازه خمیردندان روی مسواک قرار می‌دهید و حتی بیشتر اوقات می‌تواند در دستشویی تف کند. در این مرحله می‌توانید مسواک را به کودک بدهید و مسئولیت شستشوی دندان‌ها را به خودش بسپارید.

برای آموزش مسواک زدن به کودکان نوپا ابتدا خودتان مسواک زدن دندان‌های او را امتحان کنید سپس کاری را که انجام داده‌اید مجدد برای او تکرار کنید. ساده‌ترین راه برای مسواک کردن دندان‌های کودک این است که او را در بغل خود نشانده و سر کودک را روی آرنج دست به شکل خم‌شده نگه‌دارید. یک مسواک سر کوچک و نرم مو نایلونی که با توجه به سن کودک برای او مناسب است انتخاب کنید سپس به‌ آرامی مسواک را داخل دهان او کرده و به‌ سرعت دندان‌های کوچک او را بشورید.

در طول روز ۲ مرتبه این کار را انجام دهید. یک‌بار در روز بعد از خوردن صبحانه و در هنگام بعدازظهر پس از خوردن آخرین نوشیدنی. کودک ممکن است مسواک را بجود یا اینکه به سمت آن چنگ بزند. اجازه دهید تا او به این کار خود ادامه دهد اما در نهایت به‌ آرامی سر او را به سمت عقب خم کرده و مسواک بزنید.

خمیردندان را به‌اندازه‌ای روی مسواک بریزید که تنها سه‌چهارم از آن را بپوشاند. میزان فلوراید داخل خمیردندان کودکان نسبت به بزرگ‌سالان کمتر است. بنابراین از خمیردندان مخصوص کودکان استفاده کنید. استفاده از خمیردندان به مقدار زیاد منجر به ایجاد لک در دندان‌ها می‌شود. بنابراین به کودک نوپای خود بیاموزید تا باقی‌مانده خمیردندان را از دهانش با آب دهان به بیرون تف کند. او نیازی ندارد برای خارج کردن باقی‌مانده خمیردندان دهانش را از آب پر کند.

مسواک زدن کل سطح دندان کودک نوپای خود را به‌تدریج آغاز کنید. سپس کم‌کم کل سطوح دندان‌ها را با مسواک پوشش دهید. زمانی که مشغول مسواک کردن دندان‌های او هستید با او صحبت کنید و برایش مراحل مسواک زدن و کارهایی که انجام می‌دهید را توضیح دهید. تا سن ۷ سالگی به همین روش ادامه دهید و در مسواک زدن دندان‌ها به او کمک کنید اما در این رده سنی سعی کنید مسئولیت مسواک زدن را بر عهده خودش بگذارید.

 

آموزش مسواک زدن به کودک

روش مسواک زدن کودک دو ساله

 موقعی که کودک قادر شد دندان هایش را خود مسواک بزند باید روش صحیح مسواک زدن را به او یاد دهید. مسواک زدن از یک طرف به طرف دیگر و از بالا به پایین روش صحیحی نیست. روش درست مسواک زدن به این شکل می باشد:
•    برای دندان های بالا ، باید مسواک را از کنار لثه به طرف پایین حرکت دهید.
•    برای دندان های پایین باید مسواک را از کنار لثه به طرف بالا حرکت دهید .
•    برای دندان های آسیاب باید حرکت مسواک در فک بالا از کنار لثه به طرف پایین و در فک پایین از کنار لثه به طرف بالا انجام گیرد.
•    برای سطح خلفی دندان های جلو ، حرکات بالا و پایین انجام گیرد.
برای کودکان مسواک کوچک و نرم یا مسواکی که از جنس نایلون ساخته شده باشد انتخاب نمایید زیرا اینگونه مسواک ها دندانها را بهتر پاک میکند و کمتر به لثه ها آزار میرساند.

 

آموزش مسواک زدن به کودکان

 

  •  کودک را همراه خودتان به فروشگاه ببرید و به او اجازه بدهید مسواک و خمیردندانش را خودش انتخاب کند. مسواک‌هایی که دسته‌های رنگی دارند ممکن است برای شما جذابیتی نداشته باشند اما در مورد کودک مانند مشوقی برای مسواک زدن عمل می‌کنند. برای اینکه مطمئن شوید کودک طعم خمیردندان را هم دوست دارد، انتخاب آن را نیز به کودک بسپارید.
  •  بهتر است در هنگام مسواک زدن مثل زمانی که می‌خواهید به او غذا بدهید با کودک بازی کنید. سعی نکنید به‌زور دهان کودک را بازکنید. به او فرصت دهید تا عمل مسواک زدن را دوست داشته باشد. تعدادی هدیه و چیزهای تشویقی آماده کنید و زمانی که او اجازه داد شما دندان‌هایش را مسواک بزنید آن‌ها را به کودک بدهید.
  • به‌نوبت مسواک بزنید. اگر واقعا نگران این هستید که در روند یادگیری مسواک زدن و انتقال مسئولیت انجام آن به کودک، دندان‌های او به‌ خوبی تمیز نمی‌شوند، می‌توانید به‌نوبت دندان‌های کودک را مسواک بزنید. مثلا می‌توانید مسئولیت شستن صبحگاهی دندان‌ها را به کودک بسپارید و شب‌ها خودتان این کار را انجام دهید. با این روش، کودک صبح‌ها فرصت دارد شستشوی دندان‌ها را تمرین کند و شب‌ها می‌تواند فن‌های صحیح مسواک زدن را از شما یاد بگیرد.
  •  توقع زیادی از کودک نداشته باشید. به‌احتمال‌زیاد کودک شما قادر نخواهد بود فواصل بین لثه و دندان‌ها و شکاف‌های ریز را به‌خوبی تمیز کند. نگران نباشید چون در حال حاضر باید تمرکز شما بیشتر بر شکل‌دهی عادت مسواک زدن باشد و لازم نیست موقع آموزش مسواک زدن به کودکان در مورد تکنیک‌های صحیح مسواک زدن سختگیری کنید. هر چه کودک بیشتر تمرین کند، سریع‌تر پیشرفت خواهد کرد.
  •  هنگام مسواک زدن دندان‌های کودک، سعی کنید این کار را به‌ آرامی و بدون عجله انجام دهید تا لثه‌های او آزرده نشود. لطفا هرگز تهدید نکنید که اگر مسواک نزنی تو را پیش دندان‌پزشک می‌برم! در بسیاری از موارد، ریشه ترس کودکان در همین تهدیدها نهفته است.
  • می‌توانید اوایل کار آموزش مسواک زدن به کودکان دست کودک را بگیرید به نحوی که حرکت دست کودک برای مسواک زدن مناسب باشد. همچنین می‌توانید برای کمک به کودک جهت مشاهده دندان یا دندان‌هایی که در حال تمیز شدن هستند از آینه استفاده کنید.
  • در هنگام آموزش مسواک زدن به کودکان همراه کودک مسواک بزنید. وارد عمل شوید و زمانی که کودک مشغول تمیز کردن دندان‌هایش است، او را همراهی کنید. همراهی با کودک ممکن است کودک را به‌صرف زمان بیشتر برای مسواک زدن تشویق کند و باعث شود دندان‌هایش را بهتر و دقیق‌تر مسواک بزند. علاوه بر این شب‌ها فرصت مناسبی هستند تا کودک عادت کند یک‌بار در روز و قبل از مسواک زدن، نخ دندان بکشد.
  • استفاده از مسواک لرزشی باطری‌خور برای آموزش مسواک زدن به کودکان می‌تواند به فرآیند یادگیری مسواک زدن کمک کند. تازگی و ناشناخته بودن مسواک باطری‌دار، کودک را تشویق به مسواک زدن می‌کند. علاوه بر این، مسواک‌هایی وجود دارند که در زمان شستشوی دهان، موسیقی پخش می‌کنند و یا با تولید صدا به شما اعلام می‌کنند دو دقیقه تمام‌شده است.
  • یک روش موثر این است که به کودک اجازه دهید که او دندان‌های شما را مسواک بزند. شما در طول این مدت باید بخندید و نشان دهید که او چه‌کار جالبی انجام می‌دهد.
  • یک مشوق پیدا کنید. از دندان‌پزشک کودک بخواهید به خاطر اینکه کودک دندان‌هایش را مسواک می‌زند، به او جایزه بدهد. تشویق از جانب فردی که منبع قدرت است و روپوش سفید به تن دارد، کودک نوپا را به ادامه این روند تشویق می‌کند.
  • نباید به کودک خود اجازه دهید با مسواک در دهان دور خانه بدود، زیرا این شرایط می‌تواند باعث وارد شدن آسیب برای کودک به صورت تصادفی شود.
  • درنهایت باید گفت که کودک در همه زمینه‌ها از پدر و مادر تقلید می‌کند. اگر شما مسئله مسواک زدن و بهداشت دهان را جدی بگیرید، مطمئن باشید کودک هم علاقه‌مند می‌شود از شما پیروی کند.

 

نوشته های مشابه
نقش مواد غذایی در پوسیدگی دندان کودکان
روش های موثر آموزش رفتار صحیح به کودکان
آموزش به کودکان برای استفاده مشترک از وسایل
تغذیه با شیر مادر و تاثیر آن بر سلامت مادر و کودک
آموزش اسراف نکردن به کودک

لینک اینستا گرام :
https://www.instagram.com/p/BkaXh6zFnrq/?

نوشتهٔ بعدی
دیابت بارداری چیست؟ تشخیص، عوارض و درمان
نوشتهٔ پیشین
تشویق کودک به ورزش کردن

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up