چگونه ناخن جویدن کودکان را درمان کنیم؟

ناخن جویدن کودکان

ناخن جویدن کودکان اغلب برای از بین بردن اضطراب و کسب آرامش است. وقتی این کار به صورت عادت درآید، درمان ناخن جویدن کودکان بسیار مشکل می شود . غر زدن یا سرزنش کردن فرزندتان، مانع از جویدن ناخن هایش نمی شود و در واقع آن را بدتر نیز خواهد کرد. منظره ناخن جویدن یک کودک بیشتر به این خاطر که اضطراب و عصبی بودن او را به شما منتقل می کند، آزاردهنده است.

عوامل روان شناختی اصلی که با این رفتار مرتبط هستند شامل، استرس، نگرانی، اضطراب و خلق و خوی غیر متمرکز است. در واقع می توان گفت عادت ناخن جویدن در کودکان مکانیزمی است برای مقابله با شرایط استرس زا و از طرف دیگر هم عدم فعالیت مناسب (فعالیت کم، خستگی) ، گرسنگی و یا پایین بودن اعتماد به نفس ممکن است باعث این رفتار شود.

بیماری های روانی که اغلب در رابطه با ناخن جویدن کودکان و نوجوانانی که به درمانگاه بهداشت و ارجاع داده می شوند، شامل: اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، اختلال اضطراب جدایی، اختلال تومور، اختلال وسواس فکری، عقب ماندگی ذهنی، اختلال افسردگی حاد، اختلال اضطراب عمومی و اختلال هراس گزارش شده است.

بیش از یک چهارم کودکان و نوجوانان به یکی از این اختلالات دچار بودند. در نهایت، رفتارهای کلیشه ای مانند لرزیدن لب، کوبیدن سر، برداشتن پوست و کشیدن مو در بیش از ۶۰٪ کودکان مبتلا به ناخن جویدن هم مشاهده شده است.

 

عوارض ناخن خوردن در کودکان

در اغلب موارد، عوارض ناخن جویدن بیشتر به صورت نامناسب شدن شکل ظاهری انگشتان بوده و منحصرا در حوزه زیبایی جای می گیرد. با این حال، در برخی موارد شدت آن، بر کیفیت زندگی بیمار تاثیر می گذارد.

به طور اجتماعی ناخن جویدن عادت ناخوشایندی است که می تواند باعث تحقیر، سرکوب های احساسی و آسیب های اجتماعی شود. علاوه بر اثرات روحی روانی و سلامتی، ناخن جویدن به طور کلی از نظر دیگران نوعی رفتار ناخوشایند در نظر گرفته می شود.

از طرفی برخی افراد، به جویدن ناخن کفایت نکرده و ناخن را قورت می دهند و می خورند. این کار می تواند پیامد های بسیار بدی برای فرد داشته باشد. در واقع، ناخن خوردن می تواند باعث کوتاه شدن پایه ناخن و یا حتی درد های شدید معده و یا خونریزی معده شود. علاوه بر این، ناخن خوردن می تواند منجر به پارونیشیا، عفونت های باکتریایی ثانویه و ویروس هرپس سیمپلکس از ضایعات تبخال دهانی شود.

سایر اثرات فیزیکی ناخن خوردن مربوط به دهان و دستگاه گوارش است. بثورات پوستی، ناراحتی سیستم گوارش، مشکلات دندان و ترک های کوچک در ناخن ها از عوارض این عادت نامناسب است. همچنین ناخن جویدن ممکن است باعث آبسه شده و به لثه آسیب برساند و عفونت ها و باکتری ها را از راه ناخن به دهان و در نتیجه بدن منتقل کند.

ناخن خوردن، همچنین می تواند به اختلالات تمپورومندیبولار منجر شود. این عادت نادرست می تواند خطر ابتلا به عفونت پوسیدگی گوارشی را هم در دستگاه گوارش افزایش دهد .این اختلال بیشتر در کودکان مشاهده می شود.

ناخن جویدن کودکان
چگونه ناخن جویدن کودکان را درمان کنیم؟

چگونه ناخن جویدن کودکان را ترک دهیم؟

درمان ناخن جویدن کودکان

    •  با فرزندتان صحبت کرده و توجه او را به این عادت جلب کنید. شاید او متوجه نباشد که تا چه حدی این کار را انجام می دهد. دلایل لزوم توقف این کار را برایش توضیح دهید. از او بپرسید، در این مورد چه احساسی دارد. در مورد نشانه ی یادآوری آرام و ظریف، با هم توافق کنید تا هرگاه که می خواهد این کار را متوقف کند، از آن استفاده کنید .(مانند ضربه ای آرام روی بازویش و با یک کلمه ی رمز).
    •  برای درمان ناخن جویدن کودکان دقت کنید که در چه اوقاتی بیشتر به جویدن ناخن خود می پردازد، مثلاً وقتی که در خودرو نشسته است، در حال تماشای تلویزیون و یا در موقعیتهای اجتماعی، طی این اوقات چیزی به او بدهید که دستهایش به آن مشغول باشند، مانند یک رشته گردنبند مهره دار، تسبیح، عروسک خیمه شب بازی و یا یک تکه سنگ صاف.
    • با گفت و گویی ملایم در مورد جویدن ناخن، همکاری او را جلب کنید. به این مسئله بسنده نکنید که خودش دوست دارد. این کار را ترک کند! وقتی او موافقت کرد که در این مورد تلاش کند، تشویق و پایداری و یادآوری های آرام شما از غر زدن و شرمنده کردن او، نتیجه بخش تر خواهد بود. از یک “تلنگر” ناخودآگاه برای کمک به او استفاده کنید.
    •  به او بگویید که دستش را به طرف دهانش ببرد و سپس در حالی که به سرعت دستهایش را پشت سرش به هم قفل می کند بگوید «نه». این کار را ۱۰ بار تمرین کند و سپس آن را چندین بار در طول روز تکرار کند. با کمال شگفتی خواهید دید که پس از مدتی تمرین ، خود این کار بدون اینکه فرزندتان متوجه باشد، انجام می گیرد (درست مانند یک عادت!).
    • برای ترک این کار، جایزه ای در نظر بگیرید. در مورد دورهٔ زمانی خاص و تغییر رفتار خاص، توافق کنید. یکی از روش های رایج این است که صبح یک روز ۱۰ اسکناس یا سکه  یا برچسب (با توجه به سن او) به او بدهید وبگویید که هر بار او را در حال جویدن ناخنهایش ببینید، یکی از اسکناس ها (با سکه ها یا برچسب ها) را از او خواهید گرفت. شب، اسکناس ها یا سکه ها ویا برچسب ها ی باقیمانده را می تواند برای خودش نگه دارد.
    • متخصصان علاوه بر بررسی رفتار کودک، بر رفتار والدین نیز تمرکز می کنند. زیرا عامل اصلی این رفتار، ممکن است عملکرد والدین و اطرافیان باشد. متخصص در این شرایط به والدین کمک می کند تا رفتار و واکنش خودشان را نسبت به کودک سنجیده تر کنند تا اضطرابی به کودک وارد نشود. کودک با ناخن جویدن به نحوه رفتار والدین یا اطرافیان با او واکنش نشان می دهد؛ در این زمینه والدین باید سعی کنند ناراحتی و مشکلات ناشی از مشغله های کاری خود را به منزل منتقل نکنند.
    • چنانچه یکی یا هر دو والدین کودکی؛ عادت به ناخن جویدن داشته باشند احتمال آنکه کودک آنها نیز به این عادت مبتلا شود بیشتر از کودکانی است که والدین آنها دچار این اختلال نیستند. زیرا در بعضی موارد، کودک ناخن جویدن را از والدین می آموزد، چون می بیند والدینش به هنگام ناراحتی این عمل را انجام می دهند و از این رو یاد می گیرد برای رفع ناراحتی خود به این عمل روی آورد.

نوشته های مشابه
چگونه ناخن کودک را کوتاه کنیم؟
آموزش نظافت و پاکیزگی به کودکان
بررسی اختلالات رفتاری در کودکان
چگونه کودک از پوشک خلاص می شود؟


راهنمای کامل بارداری هفته به هفته و تقویم بارداری را در اینجا بخوانید

راهنمای-بارداری-هفته-به-هفته

جستجوی مهد کودک و پیش دبستانی بر اساس منطقه 

زرافه-جادویی-مهدکودک-پیش-دبستانی


مقاله ها و نکات ضروری روانشناسی کودک و نوجوان را مطالعه کنید

روانشناسی کودک و تربیت کودک


معرفی بازی های مهارتی برای پروش مهارت های مختلف کودکان

بازی مهارتی


آموزش ساختن ۱۰۰ ها کاردستی و نقاشی و ماسک صورت برای کودکان

کاردستی و نقاشی


مجموعه کامل از قصه ها و ترانه های صوتی کودکانه

زرافه-جادویی-قصه-و-ترانه-صوتی-کودکانه


اینستاگرام زرافه جادویی را دنبال کنید

 

 

نوشتهٔ بعدی
لجبازی کودکان در لباس پوشیدن
نوشتهٔ پیشین
روش صحیح برخورد با بدرفتاری کودکان

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up