آموزش های به حرف آوردن کودکان
یکی از روش های آموزش حرف زدن به کودک یا به حرف آوردن کودکان این است که وقتی فرزند شما به شش ماهگی می رسد، برای او آینه ای با قاب پلاستیکی و رنگی تهیه کنید و در جایی نصب کنید که به راحتی بتوانید خود را در آن ببیند. بزودی خواهید دید که با عکس خود در آینه سخن خواهد گفت. از بازی برای حرف زدن کودک کمک بگیرید.
برای فرزند خود از دستگاه های تلفن اسباب بازی بخرید؛ زیرا در سخن گفتن کمکش می کند. کودک وقتی می بیند که مادرش با دستگاه تلفن صحبت میکند، به سرعت نتیجه می گیرد از این دستگاه برای صحبت کردن استفاده می شود و در این بازی، حرکت ها نقش دارند. بدین وسیله او با مادرش یا دکتر صحبت خواهد کرد و در مورد مسایل اظهار نظر می کند.
آموزش کلمات به کودکان
- برای آموزش کلمات به کودکان برای فرزندتان «فرهنگ لغت» درست کنید: هرگاه کلمه ی جدیدی یاد گرفت و آن را تلفظ کرد ، نقاشی یا تصویری از آن پیدا کنید و در دفتری بچسبانید و کلمه را زیر تصویر بنویسید. این اولین کتابی است که فرزندتان برای شما می خواند و به آن افتخار می کند.
- عروسک های متحرک به کودکانی که از صحبت با بزرگترها خجالت می کشند کمک می کند، اما صحبت کردن با یک خرگوش کوچک – به عنوان مثال – یا با عروسک ها جایی برای ترس و خجالت نمی گذارد.
- برای آموزش حرف زدن به کودک دو ساله , وقتی به حمام میروید و لباسش را میپوشانید، از این فرصت استفاده کرده، اسامی اعضای بدنش را برای او تکرار کنید؛ با کلمات ساده و رایج شروع کنید: آرنج، دست (مثلاً: دست کجاست؟ ایناهاش! دستت را بده تا تا در آستینت بگذارم و…) به همین ترتیب ادامه دهید و سایر اعضای بدنش را نیز به ا و بشناسانید، مثل لب ها، زانو، انگشتان دست و…
- یک دیگر از روش های آموزش حرف زدن به کودک این است که، پشت کودک خود و در مقابل آینه بایستید و اعضای مختلف بدن را نشانش دهید و اسامی آن را تکرار کنید تا آنها را حفظ کند. به واسطه این تکرارها که همراه با حرکات انجام می شود، کودک کلمات اصلی و مهم را فرا خواهد گرفت.
- پس از گذشت چند ماه از ولادت نوزاد، نباید با کلمات کودکانه – هم شما، هم پرستار و هم مادربزرگش – او را مخاطب قرار دهید. اگر به این موضوع توجه نکنید زندگی کودک خود را پیچیده خواهید کرد؛ زیرا او باید دو زبان یاد بگیرد . زبان کودکانه، و زبان عادی و رایج . بدین ترتیب برای هر کلمه دو لفظ را به خاطر می سپارد و این روش اثر منفی بر کودک خواهد داشت.
گفتار درمانی در منزل و کاردرمانی در منزل
گفتار درمانی در منزل به فعالیتهایی گفته می شود که جهت تشویق و آموزش حرف زدن کودک ۳ ساله و یا ۲ ساله در منزل توسط والدین انجام می شود. برای آموزش کلمات به کودکان فعالیتهایی که با تمرینات گفتار درمانی که توسط گفتار درمانگر انجام می شود متفاوت است و صرفا می توانند جنبه پیشگیری داشته باشند و نمی توان به تنهایی به عنوان درمان از آنها نام برد. گفتار درمانی یک رشته دانشگاهی و از زیر شاخه های علوم پزشکی می باشد. فارغ التحصیلان این رشته ( آسیب شناس گفتار و زبان ) تنها متخصصان جهت ارزیابی و تشخیص و درمان اختلالات گفتار و زبان هستند.
چطور به کودک تان حرف زدن یاد بدهید ، گفتار درمانی در منزل
به فرزندتان کمک کنید تا درک کلمات پرسشی را بدست بیاورد در اینجا ما بدنبال آموزش درک کلمات پرسشی هستیم و برای این منظور از شما می خواهیم که از طریق بازی برای حرف زدن کودک هر از گاهی از کودکتان سوال بپرسید. سعی کنید سوالاتی را بپرسید که اطمینان دارید کودکتان می تواند پاسخ آن را بدهد و یا با کمی راهنمایی قادر به پاسخگویی است . می توانید آرام آرام ، سوالات سختتری بپرسید . سوالاتی که می پرسید باید متدوال ، پر کاربرد و مربوط به امور روزمره کودکتان باشد. در ابتدا می توانید از سوالات “بلی و خیر ” شروع کنید. از او بپرسید ” تو پسری؟ ” “تو بال داری؟”…
الگوی رفتاری مناسب به کودکان بدهید ؟ برای آموزش حرف زدن به کودک دو ساله حرف زدن شما باید واضح و دارای جملاتی ساده باشد. هرچقدر گفتار شما واضح تر و ساده تر باشد ، فرزند شما بهتر متوجه صحبت های شما می شود و علاقه بیشتری به تکرار و استفاده از کلمات و جملات شما خواهد داشت. فرض کنید می خواهید یک زبان خارجی را یاد بگیرد ، اگر فردی که به شما آموزش می دهد بدون در نظر گرفتن توانایی شما شروع به استفاده از جملات طولانی با سرعتی بالا کند آیا شما از این فرد چیزی یاد خواهد گرفت؟
آلبومی از تصاویر بریده شده درست کنید. یکی دیگر از روشهای تشویق و آموزش به حرف آوردن کودکان در منزل ساخت آلبوم تصاویر است . تصاویر مورد علاقه کودک و آشنا را ازکتاب مختلف ببرید و در یک البوم جمع کنید. در مورد تصاویر با هم صحبت کنید. تصاویر را طبقه بندی کنید. ( خوراکیها ، لوازم حمام ، حیوانات و.. ) . بعضی از مواقع عمدتا یک تصویر از طبقه دیگر را در جای طبقه اشتباه بگذارید ( تصویر حوله را میان تصاویر خوارکیها بگذارید) و در مورد اشتباه رخ داده شده صحبت کنید.بسیار مهم است که در ساخت این آلبوم کودک همراه با والدین مشارکت داشته باشد.
گفتار کودکتان را تکرار و بسط دهید. بجای اینکه به فرزندتان بگویید ” نه جمله رو کامل بگو ” ، “دقیقا بگو چی میخوای ؟” ، “درست حرف بزن ” و.. آنچه را که از او میخواهید در گفتارش رعایت کند پس از او با لحنی طبیعی خودتان بگویید. با اینکار کلام او را بسط می دهید و به مرور کودکتان از شما یاد خواهد گرفت که جملات را کامل بگوید. برای به حرف آوردن کودکان آنچه کودک می گوبد را تکرار ، تکمیل و بسط دهید. وقتی فرزندتان می گوید سیب . شما بگویید : سیب ؟ سیب می خوای؟ من سیب دارم . می خوای بهت سیب بدم؟
برای آموزش کلمات به کودکان در مواقع لزوم از گفتار کودکانه استفاده کنید. از گفتار کودکانه فقط در مواقعی که نیاز دارید پیامتان را به فرزندتان منتقل کنید استفاده کنید. ( مواقعی که کودک درک کلمات بزرگسال را نداشت). الان وقت به به است . حالا بیا غذا بخوریم . همانطور که گفتیم از گفتار کودکانه فقط در مواقع لزوم و مواقعی که کودک درک کلمات بزرگسالان را نداشت باید استفاده کنیم. اگر بی دلیل و جهت جلب توجه از گفتار کودکانه استفاده کنیم . کودک کلمات جدید را یاد نمی گیرد و ممکن تشویق به این نوع حرف زدن بشود.
آیا این تمرینات را می توانیم آموزش گفتار درمانی در منزل بنامیم؟
خیر ؟ گفتار درمانی توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) انجام می شود و تمرینات گفتار درمانی آن می تواند بسیار متفاوت از این تمرینات باشد. روشهایی که تاکنون عنوان گفتار درمانی کودک ۲ ساله مطرح کردیم روشهایی جهت تشویق و آموزش حرف زدن کودک طبیعی دو یا سه ساله است . برای به حرف آوردن کودکان از او بخواهید که انتخاب کند. یک بازی برای حرف زدن کودک انتخاب کنید .
سوالاتی بپرسید که فرزندتان باید انتخاب کند. سیب میخوای یا موز؟ پیراهن آبی می خوای یا سفید با قرمز؟ واژگانش را گسترش بدهید. از کلمات آشنا و کلماتی که درک آنها را دارد، استفاده کنید. آنها را گسترش بدهید . مثال :گوش ، این گوشِ ، با گوش می شنویم ، من با گوشم حرفاتو می شنوم. برای کودکتان شعرهای ساده بخوانید. از شعرهاو آهنگهای ساده استفاده کنید و قافیه شعرها تکرار کنید. کاربرد اشیا آشنا را به او آموزش دهید. اشیا آشنا را درکنار او قراردهید و از بخواهید اسم آن اشیا وکاربرد آنها رو توضیح دهید.این توپه،من توپ روشوت میکنم. اگر کودکتان متناسب با هم سالان خود حرف نمی زند زمان طلایی را از دست ندهید .
سریعا به مطب گفتار درمانی و نزد آسیب شناسان گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) بروید. آسیب شناس گفتار و زبان تنها متخصص برای آموزش حرف زدن به کودک می باشد. آنها بهترین شیوه ممکن را برای حرف زدن نوزاد و یا کودک شما فراهم می کنند. گفتار درمانی کودکان می توانند بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم دنبال شود.تنها متخصص برای درمان اختلالات گفتار و زبان و دیر حرف زدن گفتار درمانگر می باشد.
نوشته های مشابه
آموزش مهارتهای زندگی به کودکان با قصه گفتن
راهنمای کامل بارداری هفته به هفته و تقویم بارداری را در اینجا بخوانید
معرفی بازی های مهارتی برای پروش مهارت های مختلف کودکان
آموزش ساختن ۱۰۰ ها کاردستی و نقاشی و ماسک صورت برای کودکان
مجموعه کامل از قصه ها و ترانه های صوتی کودکانه
اینستاگرام زرافه جادویی را دنبال کنید