وضعیت جنین در هفته بیست و نهم بارداری
در هفته بیست و نهم بارداری شنوایی جنین شما آنقدر تکامل یافته است که با صدای بلند از جا می پرد و حتی می تواند سرش را با شنیدن صدای بیرون بچرخاند. در هفته ۲۹ بارداری وزن جنین شما بیش از ۱۲۰۰ گرم است و قد او احتمالا حدود ۳۸ سانتی متر خواهد بود. او در حال حاضر شروع به ذخیره سازی چربی زیر پوست صورتی و دوست داشتنی خود می کند که موجب فرورفتگی هایی در پشت آرنج ها و زانوهایش می شود. اگر جنین شما دختر باشد، احتمالا وزنش در هنگام تولد نسبت به نوزاد پسر کمتر است که وزنش بین ۳ / ۲۰۰ تا ۳ / ۴۰۰ گرم خواهد بود. اگر این بارداری دوم یا سوم شما است، احتمالا جنین تان نسبت به بچه ی قبلی تان وزن بیشتری خواهد داشت.
در هفته ۲۹ بارداری همچنان که فضای داخلی رحم تنگ تر می شود، جنین سرش را به سمت زانوها جمع می کند و مثل زمانی که کوچکتر بود خم می شود. جنین در حال حاضر به قدر کافی بزرگ شده است که شما به خوبی می توانید ضربه های او را حس کنید. خستگیها باز می گردند و شدیدتر می شوند.
قد جنین: ۳۹.۴ سانتی متر
وزن جنین : ۱۱۶۵.۷ گرم
وضعیت مادر در هفته بیست و نهم بارداری
در هفته ۲۹ بارداری شما در حال حاضر اضافه وزن زیادی دارید و معمولا شبها چندین بار به خاطر ضربات لگد و فشار به مثانه تان از خواب بیدار میشوید. در هفته ۲۹ بارداری گاهی شما در طول روز احساس می کنید که انرژی تان به پایان رسیده است و همانند سه ماهه ی اول بارداری تان خسته می شوید و احساس می کنید که به جای شاد و پرنشاط بودن از بارداری تان، تنها حس پژمردگی دارید. سعی کنید با استراحت در شب و خوابیدن طی روز با خستگی مبارزه کنید، که این کار برای سلامت خودتان و جنین بسیار مفید خواهد بود، مخصوصا اگر بیرون از خانه شاغل هستید.
محققان بیان کرده اند مادرانی که در هنگام کار، باتنش و خستگی زیادی روبه رو هستند، بیشتر در معرض خطر پاره شدن زودهنگام کیسه آب قرار دارند. برای استراحت بهتر در این دوره، به پهلو دراز بکشید، پاهای تان را خم کنید و بالشی را بین آنها قرار دهید و بالش دیگری را زیر شکم تان بگذارید. شما با قراردادن بالش زیر شکم تان، تکیه گاهی برای بدن تان ایجاد می کنید و به این صورت فشار بر کمرتان کمتر میشود. هفته ۲۹ بارداری سعی کنید بیست دقیقه بعد از نهار دراز بکشید. اگر در طی روز، فرصتی برای خوابیدن ندارید، حداقل هر ساعت، برای ۵ دقیقه استراحت کنید و پاهای تان را بالا بیاورید. شما می توانید، نیمه شب وقتی لگدهای جنین باعث بی خوابی تان می شود، به کارهای خود بپردازید.
علائم طبیعی در هفته بیست و نهم بارداری
- تورم دست در دوران بارداری: بهتر است دیگر حلقه خود را از انگشت خارج کنید چرا که بهشدت سنگین شدهاید و تنها بخشی از این سنگینی مربوط به اضافه وزن شماست و بخش دیگر آن به تورم دستها و پاهای شما بر میگردد.
- خشکی ناخن ها: در هفته ۲۹ بارداری هورمن ها باعث خشکی و ترد شدن ناخن ها می شوند.باید در بارداری بیشتر به ناخن ها توجه کنید.
- رگ های سینه: نوک سینه ها تیره می شود . رگ های سینه از زیر پوست قابل مشاهده می شوند .
هشدارها در هفته بیست و نهم بارداری
- کشش قفسه ی سینه و شانه ها: در هفته ۲۹ بارداری همچنان که شکم تان بزرگتر می شود، ممکن است وزنتان، شانه های تان را به سمت جلو بکشاند و عضلات قفسه ی سینه تان را منقبض کند. این حرکات ورزشی می تواند، عضلات قفسه ی سینه و شانه های تان را شل کند. به خاطر داشته باشید کشش را، تنها برای بخش هایی که در آنجا احساس انقباض می کنید، انجام دهید و بعد از انجام حرکات کششی راحت باشید. هرگز بالا و پایین نپرید و دائم آرام نفس بکشید.
♦ کشش قفسه سینه ۱ : صاف بایستید و کمرتان را صاف کنید. دست های تان را از پشت بگیرید، بدون این که شانه های تان را جلو بدهید، به آرامی دستان تان را بکشید. این حرکات را برای ۱۰ ثانیه ادامه دهید و برگردید.
♦ کشش قفسه سینه ۲: روبروی چهار چوب در بایستید. کف دستهای تان را روی چهارچوب بگذارید. قفسه ی سینه های تان را به سمت چهار چوب بکشید تا کشش نرمی را در قفسه ی سینه های تان احساس کنید و برای ۱۵ ثانیه در این وضعیت بمانید.
♦ کشش شانه های ۱ : روی صندلی بنشینید یا روی زمین بایستید و دستان تان به صورت آزاد در کنارتان باشد. شانه های تان را بالا بیاورید و برای ۵ ثانیه در این وضعیت بمانید، سپس به حالت عادی برگردید.
♦ کشش شانه های ۲ : در حالت ایستاده یا نشسته، دست راست تان را روی شانه ی چپ تان بگذارید و با دست چپ تان، آرنج دست راست تان را در طول قفسه ی سینه به سمت شانه ی چپ بکشید و برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید، سپس این کار را برای طرف دیگر انجام دهید.
تغذیه در هفته بیست و نهم بارداری
در هفته ۲۹ بارداری از مقدار ویتامین سی دریافتی خود مطمئن شوید. ویتامین سی برای تولید بافتهایی که رگهای خونی را ترمیم و از آنها نگهداری میکند، کمک میکند و وجود آن هنگامی که بدن شما پس از زایمان روند ترمیم را آغاز میکند، بسیارلازم است. مواد غذایی سرشار از ویتامین که ۸۵ میلی گرم از ویتامین سی روزانه شما را تامین میکند:
♦ یک فنجان توت فرنگی (۱۰۰ میلی گرم)
♦ یک عدد کیوی (۷۰ میلی گرم)
♦ نصف فنجان بروکلی پخته شده (۵۰ میلی گرم)
♦ نصف فنجان فلفل قرمز شیرین خام (۹۰ میلی گرم)
♦ نصف فنجان طالبی (۳۰ میلی گرم)
مراقبت های بارداری،باید ها و نبایدهای هفته بیست و نهم بارداری
- بریچ بودن جنین (سر رو به بالا و پاها به سمت پایین): شاید در یکی از جلسات معاینه، پزشک به شما بگوید که جنین شما در وضعیت بریج قرار دارد، بریچ بودن جنین به این معناست که جنین کاملا صاف نشسته است و پاهایش را در قسمت تحتانی رحم جمع کرده است، و در عوض سر به جای آن که به طور طبیعی رو به پایین باشد، رو به بالا است. اجازه ندهید موضوع بریچ بودن جنین باعث ناراحتی تان شود. خیلی از جنینها تا قبل از زمان زایمان و هفته سی و ششم بارداری در شکم می چرخند و رو به بالا پشتک و وارو میزنند.
تشخیص بریچ بودن جنین: اگر در حال حاضر جنین در وضعیت بریج قرار دارد و هنوز چند هفته تا پایان مانده است، شما می توانید این وضعیت را در شکم و رحم خود احساس کنید، و با سونوگرافی وضعیت جنین بهتر مشخص می شود. همه ی جنینها تقریبا بین هفته های ۳۴ و ۳۷ میچرخند، اما درصد کمی از آنها (تقریبا سه نفر از هر ۱۰۰ نفر) اصلا پایین نمی آیند. زنانی که سابقه دو قلویی، زیاد یا کم بودن مایع کیسه آب، مشکلات رحمی مثل فیبروئیدهای چندگانه، زایمان زودرس و رحم داشته اند، بیشتر در معرض بریچ بودن جنین قرار می گیرند .
زایمان زودرس در وضعیتبریچ بودن جنین: در وضعیت بریچ بودن جنین ، احتمال آسیب به جنین تان بیشتر است، مخصوصا اگر زایمان زودرس داشته باشید. در زایمان طبیعی، جنین اول از سر متولد می شود و چون سر بزر گترین قسمت بدن است، باعث می شود که کانال زایمان به قدر کافی کشیده و باز شود تا بقیه ی بدن جنین به آسانی از آن خارج شود، اما در صورت بریچ بودن جنین ، کودک شما اول با پاها، یا باسن و بعد بقیه ی بدن استخوانی و لاغرش (غیر سر) بیرون می آید (مخصوصا اگر نارس و کم وزن باشد). واضح است که در چنین شرایطی کانال و مجرای زایمان انعطاف پذیری پیدا نمی کند و برای سر نوزاد، محلی تنگ و ناکافی است. بنابراین سر به سختی به بیرون می آید.
- پایین افتادگی بند ناف: یکی دیگر از مشکلات احتمالی، در بارداری پایین افتادگی بند ناف در زمان پاره شدن کیسه آب است. در چنین شرایطی، بند ناف ممکن است به سمت پایین رحم برود و زیر باسن و پاهای جنین قرار گیرد. در چنین شرایطی فشار وارده بر روی بند ناف، باعث انسداد و متعاقبأ مانع از عبور مواد غذایی و اکسیژن به جنین می شود.
بسیاری از بیمارستانها لازم میدانند، در وضعیت بریچ بودن جنین کودک به صورت سزارین به دنیا بیاید . در چنین شرایطی، بهترین کار این است که منتظر باشید و ببینید آیا جنین به موقع می چرخد یا نه. اگر جنین، تا قبل از هفته سی و هفتم بارداری نچرخد، با پزشک حتما مشورت کنید. شاید شما به ورزش ها و ماساژهای خاصی نیاز داشته باشید تا جنین را جابه جا کند و چرخانده شود.
توصیه های مهم در هفته بیست و نهم بارداری
- پاره شدن کیسه آب: در هنگام زایمان پوسته های غشایی که به آن “کیسه ی آب” میگویند، نازک و پاره میشود و آب مایع از شکم خارج می شود. این مایع جنین را از عفونتها و آسیب های داخل رحم محافظت می کند. اگرپاره شدن کیسه آب قبل از زایمان باشد ، پاره شدن کیسه آب زود هنگام اتفاق افتاده است . یعنی PROM اتفاق افتاده است، PROM خیلی عادی، و از بین هر ۱۰ خانم برای یک نفر روی میدهد. حدود ۹۰ درصد خانم هایی که کیسه آب شان نزدیک تاریخ زایمان پاره می شود، در عرض ۲۴ ساعت، زایمان می کنند، ولی ۵۰ درصد خانم ها، در همان زمان، زایمان می کنند. اگرچه مهم نیست که پاره شدن کیسه آب چقدر از زمان تعیین شده زایمان فاصله داشته باشد، اما هرچه فاصله ی بین پاره شدن کیسه آب و زایمان بیشتر باشد شما و جنین تان بیشتر در معرض عفونت قرار می گیرید.
- پاره شدن کیسه آب در اوایل بارداری: اگر احتمال میدهید که پاره شدن کیسه آب برای شما اتفاق افتاده ، فورا به پزشک تان زنگ بزنید، شاید وی بخواهد شما را معاینه کند، اگر مایعی در اطراف واژن وجود داشته باشد احتمالأ مایع کیسه آب ، نشت ادرار یا سایر ترشحات واژن باشد.پاره شدن کیسه آب ، شاید نشانه رشد کامل جنین یا احتمال عفونت باشد که تشخیص آن با پزشک است.
اگر هفته سی و ششم بارداری را پشت سر گذاشته اید، پزشک میگوید که در ۶- ۱۲ ساعت آینده باید منتظر تولد نوزاد باشید. برخی از پزشکان بیش از این ساعت نیز منتظر می مانند. اگر جنین تان حرکت داشته باشد و هیچ علائمی از عفونت نیز وجود نداشته باشد، در چنین شرایطی، پزشک به شما توصیه می کند در خانه بمانید یا از شما میخواهد به بیمارستان بروید. اگر اصلا علائمی از زایمان وجود نداشت، پزشک با تزریق آمپول “پیکتوسین” شما را برای وضع حمل نزدیک می کند تا از این طریق میزان عفونت را در شما کاهش دهد.
بین هفته های سی و دوم بارداری تا هفته سی و ششم بارداری پزشک آب کیسه جنین را مورد آزمایش قرار می دهد تا متوجه شود که ریه های جنین به قدر کافی رشد کرده اند. اگر ریه های جنین کامل شده است، شما را ترغیب به زایمان می کند، اما اگر کامل نشده باشد، سعی می کند با استراحت، دوره ی بارداری را طولانی کند، اما اگر پزشک علائمی از عفونت، تب و باز شدن رحم در شما مشاهده کرد به شما استروئید می دهد که رشد ریه های جنین تکمیل شوند. معمولا کودکانی که بعد از هفته سی و دوم برداری به دنیا می آیند مشکلات کمتری دارند.