هفته بیست و چهارم بارداری


هفته بیست و چهارم بارداری - هفته ۲۴ بارداری - درد سیاتیک
هفته بیست و چهارم بارداری – بارداری هفته به هفته

وضعیت جنین در هفته بیست و چهارم بارداری

هفته بیست و چهارم بارداری مهم ترین بخش های دوران بارداریتان به شمار می آید، زیرا جنین شما ماندنی تلقی می شود و این بدین معناست که وی در حال حاضر بیش از ۵۰۰ گرم وزن دارد و اگر شما زایمان زودرس داشته باشید با مراقبت کامل، بیش از ۵۰ درصد احتمال زنده ماندن او وجود دارد. در هفته ۲۴ بارداری ، بخش نهایی رشد، گذرگاه های عبور هوا و حفره های آن در حال شکل گیری است.

در هفته های باقیمانده از بارداریتان، جنین حدود ۲۷۰۰ تا ۳۱۵۰ (حدود ۶ الی ۷ پوند) وزن می گیرد. در هفته ۲۴ بارداری گوش های او کاملا نسبت به صدای بیرون حساس است و می تواند صدای شما را تشخیص دهد. در واقع تحقیقات نشان می دهد که بچه ها اولین مراحل فراگیری زبان را در داخل رحم شروع می کنند، آنها بیشتر با صدای ضبط شده کسانی که به زبان مادریشان صحبت می کند، شیر میمکند تا کسانی که در برابر آنها به زبان خارجی صحبت می کنند. مدرکی مبنی بر این که کودک صدای پدر، مادربزرگ، خواهر یا برادر خود و دیگران را میشناسد، وجود ندارد، اما به وضوح صدای، مادرش را تشخیص می دهد و به محض آن که بدنیا بیاید آن را بر صداهای دیگر ترجیح میدهد.

تحقیقات نشان می دهد که نوزادانی که داخل رحم هستند، نیز عاشق بازی کردن هستند. در هفته ۲۴ بارداری آنها همچنان به دیواره رحم لگد میزنند و تلاش می کنند به هر چیزی که در اطرافشان وجود دارد با پنجه های قوی شان چنگ بزنند، در این شرایط تنها اسباب بازی شان، بند ناف است که امکان دارد به طرز ناگهانی تکان دهد یا بکشد، اما نگران نباشید، این تودهای ضخیم از رگهای کاملا قوی است و فشار موجود در حرکت سریع خون در سراسر آن، بند را باز نگه می دارد و از پیچ خوردگی آن جلوگیری می کند.

قد جنین : ۳۰ سانتی متر
وزن جنین :۶۳۰ گرم

وضعیت مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

در هفته ۲۴ بارداری شکمتان اندازه یک توپ فوتبال بزرگ شده است و اندازه ۵ سانتیمتر بالاتر از ناف قرار گرفته است. چشمان شما در این زمان حساسیت بیشتری نسبت به نور از خود بروز می‌دهد و حتی ممکن است دچار عارضه خشکی چشم شوید.  اگر در سه ماهه اول دچار سردرد می شدید این سردردها احتمالا کمتر شده اند. در واقع برخی از خانمها در اوایل دوران حاملگی دچار سردرد می شوند که علت آن می تواند تغییر میزان هورمونها در بدن، تغییرات سیستم گردش خون و یا گرفتگی سینوسها باشد.

علائم طبیعی در هفته بیست و چهارم بارداری

  • درد سیاتیک : در هفته ۲۴ بارداری همچنان که جنین تان بزرگ می شود، شما ممکن است متوجه شوید که وی روی رگ سیاتیک تان دراز کشیده است. این عصب، بزرگترین و طولانی ترین عصب در بدن شماست. این عصب که به پهنای شصت شماست، از پایین قسمت نخاع شما شروع می شود، سپس دو شاخه می شود تا از طریق لگن خاصره و ران ها، در طول پاها پایین برود. و به هر یک از پاهای شما برسد. هر دردی که به عصب سیاتیک مرتبط باشد، درد سیاتیک می گویند.

برخی افراد، درد سیاتیک را درد شدیدی می دانند که از پشت باسن شروع می شود به پشت پای همان قسمت پخش می شود. برخی از افراد درد سیاتیک را در ناحیه باسن احساس می کنند. درد سیاتیک شامل گزگز کردن، سوزش، سوزن سوزن شدن، یا درد شدیدی است که تمام مدت وجود دارد یا گاهی سریع رد می شود. در هر صورت درد سیاتیک ممکن است، بسیار آزاردهنده باشد، به خصوص اگر شما برای مدت طولانی در سفر بنشینید، یا در دفتری کار کنید که راه رفتن و حرکت کردن در آن مشکل باشد.

درد سیاتیک بعد از زایمان کمتر می شود یا به مرور برطرف می شود. در برخی خانم ها، همزمان با رشد جنین که از عصب کمی دور می رود، درد سیاتیک کاهش می یابد. برای درمان درد سیاتیک ، گذاشتن کیسه یخ روی محل درد چندین بار در طول روز آن را تسکین دهید. بعد از دو روز از یک بطری آب گرم استفاده کنید. برخی از خانم ها با حمام آب گرم، آرامش پیدا می کنند. ورزش های کششی که قسمت تحتانی، پشت، باسن و زردپی ران را در گیر می کنند همچنین شنا یا پیاده روی برای تسکین درد بسیار موثر هستند.

  • خونریزی لثه ها: یک روز صبح، هنگام مسواک دندان هایتان، متوجه خون در دهانتان می شوید. این می تواند علامت التهاب و تورم لثه ها باشد که ۷۵ درصد خانمها در دوران بارداری به آن مبتلا می شوند. شما در دوران بارداری بیشتر مستعد ابتلا به التهاب لثه هستید، زیرا لثه هایتان مانند سایر نسوج بدن، در برابر سطح هورمون ها واکنش نشان میدهند و سیستم ایمنی بدنتان مقاومت کمتری دارد.

برخی از مطالعات نشان می دهد که خانم های بارداری که التهاب لثه دارند، بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس یا نوزادانی با وزن کم می باشند. التهاب لثه ها با شستشوی منظم دندان هایتان با مسواک نرم، چند بار نخ دندان کشیدن در روز، جویدن آدامس های بدون شکر بعد از وعده های غذایی و استفاده از محلول های دهان شویه برطرف می شود. معاینات دندانپزشکی باید بخشی از مراقبت های پزشکی در دوران بارداری تان باشد.

هشدارها در هفته بیست و چهارم بارداری

اسهال در دوران بارداری: گاهی ممکن است در دوران بارداری دچار اسهال شوید. معمولا اسهال با باکتری معده – روده ای در اثر تماس با فرد آلوده یا خوردن غذاهای آلوده و فاسد ایجاد می شود و به ندرت بیش از ۷۲ ساعت به طول می انجامد. اگرچه با وجود اسهال، گذراندن یک روز تعطیل خیلی ناراحت کننده است، اما اجازه دهید اسهال دوره خود را طی کند تا جلوی آن را بگیرید. شاید نگران این موضوع باشید که غذایی که می خورید مستقیما دفع می شود، اما از دست رفتن مواد غذایی برای دو روز چندان آسیب به شما وارد نمی کند.

 مهمترین کاری که باید انجام دهید این است که آب از دست رفته بدنتان را با نوشیدن آب تمیز، آب مرغ و آب میوه برطرف کنید.اگر اسهالتان شدید یا طولانی شد و یا همراه با تب، مدفوع خون آلود، یا حاوی خلط بود به پزشک اطلاع دهید. پزشک با انجام آزمایشاتی شما را از نظر عفونت یا انگل ها بررسی می کند، بویژه اگر شما با افرادی تماس دارید که بیماری خاصی داشته اند یا به مناطقی سفر کرده اید که آب تمیزی نداشته است. اگر آب زیادی از دست دادید، ممکن است با تزریق یک سرم داخل  رگ بهتر شوید، و پزشک برایتان داروی ضد اسهال تجویز نماید.

تغذیه در هفته بیست و چهارم بارداری

اضافه وزن صحیح در هفته بیست و چهارم بارداری ، میزان افزایش وزن در بارداری های طبیعی حدود ۶/ ۵ تا ۷ کیلوگرم است. اگر بیش از این مقدار وزنتان بالا رفته است، دقت کنید چه چیزی می خورید و چقدر ورزش می کنید. الان زمان مناسبی برای گرفتن رژیم غذایی نیست، بنابراین مصرف غذاهای بی فایده را کنار بگذارید و به جای آن از میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.

در هفته ۲۴ بارداری اگر میزان ورزش هایتان کم شده است، حالا وقت آن است که تحرکتان را بیشتر کنید. یک دستگاه گام سنج بخرید و پیاده روی را شروع کنید. مطالعات نشان می دهد زنانی که از گام سنج استفاده می کنند، یک مایل بیشتر از سایر خانم ها راه می روند. در هفته ۲۴ بارداری اگر افزایش وزن تان خیلی زیاد است، خودتان را فراموش کنید. به کاری که باید از این پس انجام دهید، تمرکز کنید. با درایت و هوشمندانه غذا بخورید و ورزش کنید تا بتوانید افزایش وزنتان را در بقیه بارداریتان متعادل نگه دارید.

 

مراقبت های بارداری، باید ها و نبایدهای هفته بیست و چهارم بارداری

  • کک و مکها و خال های گوشتی: در پایان سه ماهه دوم، یا در هفته ۲۴ بارداری دوباره سطح فعالیت های هورمون های شما بالا می رود. در این زمان تغییرات هورمونی باعث تغییرات در رنگدانه پوست شما می شود. نوک سینه هایتان مانند کک و مکهای بدنتان، تیره تر می شود. ممکن است خط تیره ای روی شکم تان بیفتد که شکم بالا آمده شما را به دو قسمت تقسیم کند. این تغییر پوستی را « خط سیاه » می گویند که در نتیجه تیره شدن رنگدانه های پوستی در دوران بارداری ایجاد می شود و معمولا چندین ماه بعد از تولد نوزاد کم رنگ و سپس محو میشود. اگر مشکلات پوستی تان شما را اذیت می کند، درباره نحوه درمان مطمئن آنها طی دوران بارداری سؤال کنید. داروهایی که قبل از بارداریتان مفید بودند، اکنون ممکن است موجب نقص های مادرزادی شوند.
  •  لکه های تیره: تقریبا ۹۰ درصد از خانم های باردار لکه های تیره روی پوستشان ظاهر میشود. این وضعیت، “پرکاری رنگدانه های پوست” نامیده میشود و نتیجه تولید اضافی ملانین (ماده ای طبیعی است و به مو و پوست و چشم ها رنگ می دهد) می باشد. این لکه ها بیشتر روی سینه ها، نوک آنها، پوست ناحیه تناسلی و قسمت های داخلی ران ایجاد میشود.
  • ماسک حاملگی: ۷۰ درصد از خانم های باردار، بر روی صورتشان لکه ای ماسک مانند ایجاد میشود. شما ممکن است از چهره جدیدتان در آیینه شوکه شوید .اما این ماسک بعد از زایمان از بین می رود. از پزشکتان بخواهید که به شما لوازم آرایشی توصیه نماید، تا آنها را برای مدتی بپوشاند. از آفتاب دور بمانید، زیرا نور خورشید، آن را بدتر می کند.

 

توصیه های مهم در هفته بیست و چهارم بارداری

قند اضافه:  همه زنان باردار باید بین هفته‌های ۲۴ تا ۲۸ بارداری برای بررسی دیابت بارداری ، یک آزمایش غربالگری انجام دهند. این آزمایش شامل یک آزمایش خون به نام چالش گلوکز است. در این آزمایش، سطح گلوکز یا همان قند خون، یک ساعت پس از نوشیدن میزان مشخصی گلوکز خوراکی اندازه‌گیری می‌شود. اگر نتیجه، بالا بودن قند خون را نشان دهد، آزمایش تحمل گلوکز نیز انجام می شود که در این آزمایش، بعد از اندازه‌گیری قند خون ناشتا، مقدار مشخصی گلوکز خوراکی خورده می‌شود و طی دو تا سه ساعت، قند خون با گرفتن نمونه خون اندازه‌گیری ‌می‌شود. در هفته ۲۴ بارداری دیابت بارداری ‌می‌تواند باعث بزرگ شدن غیرطبیعی جنین، زایمان مشکل و ایجاد عارضه‌هایی برای مادر و جنین شود.

 

◊بچه من بدون هیچ گونه نقص جدی مادرزادی، تا چه حد امکان دارد زودتر به دنیا بیاید؟ 

طی ۱۰ سال گذشته، جنینی که تا قبل از ۲۴ هفته به دنیا می آمد، ماندنی به حساب نمی آمد. اما امروزه، نیمی از کودکانی که در ۲۴ هفته به دنیا می آیند، زنده می مانند. با این حال، هنوز مشکلاتی در ارتباط با زایمان زودرس مثل آسیب به سیستم عصبی و مرگ در جنین وجود دارد، که نیاز به آموزش را در مراقبت از کودکان زودرس حدود ۵۰ درصد بالا برده است.

در بین نوزادان زودرس، آنهایی که بین هفته های ۲۵، ۲۷ به دنیا می آیند، شانس بالاتری برای زنده ماندن دارند، زیرا قسمت اعظمی از ریه های آنها شکل گرفته است و نیازی به لوله تنفسی ندارند. البته ممکن است نوزادان در مکیدن و بلعیدن دچار مشکل شوند، یا به یرقان مبتلا شوند که این مشکل بلافاصله درمان می شود و در نهایت اکثر نوزادان صحیح و سالم همراه با والدین خود به خانه می روند. نوزادانی که بین هفته های ۳۲ و ۳۵ به دنیا می آیند، مدتی طول می کشد تا بتوانند درجه حرارت بدن خود را کنترل کنند که به همین علت ممکن است برخی از آنها به دستگاه های تنفسی نیاز داشته باشند. روشهای نوینی برای کمک به غذا خوردن این بچه ها وجود دارد، زیرا معمولا آن ها در مکیدن و بلعیدن غذا دچار مشکل هستند. این کودکان به طور طبیعی رشد می کنند، اما به خاطر این که سیستم ایمنی بدنشان تکامل نیافته است، معمولا بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ها قرار دارند.

بچه هایی که بین هفته های ۲۷ و ۳۲ به دنیا می آیند، بیش از ۱۸۰۰ گرم (۴ پوند) وزن دارند، و حدود ۸۰ درصد از این بچه ها به طور طبیعی رشد می کنند، اما آنها غالبأ به دستگاه های تنفسی نیاز دارند، حتی اگر به مادران آنها استروئید داده باشند. تا ریه های بچه هایشان سریع رشد کند. این کودکان بیشتر از نوزادان ۹ ماهه کامل، در معرض عفونت، مشکلات تغذیه ای، مشکلات دید، بیماری در معده و روده قرار دارند. نوزادانی که بین هفته های ۲۴ و ۲۷ به دنیا می آیند بیشتر از نوزادان معمولی در معرض مرگ و میر قرار دارند، اما بیشتر آنها نیز زنده می مانند، جای تعجبی نیست که این نوزادان با مشکلات بیشتری روبه رو شوند و حدود ۶۰ درصد آنها به کمک های ویژه ای در دوران مدرسه نیاز دارند.به خاطر داشته باشید که هر کودکی با دیگری متفاوت است. شاید نوزاد نارس شما، ده برابر سالم تر و قوی تر از سایر نوزادان زنانی باشد که دوران بارداری کاملی داشته اند…

 

نوشتهٔ بعدی
هفته بیست و پنجم بارداری
نوشتهٔ پیشین
هفته بیست و سوم بارداری

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست