هفته سی و نهم بارداری


هفته سی و نهم بارداری - هفته ۳۹ بارداری - ترس از زایمان - فورسپس در سزارین
هفته سی و نهم بارداری – بارداری هفته به هفته

وضعیت جنین در هفته سی و نهم بارداری

در هفته سی و نهم بارداری سرانجام، بچه ی شما آماده ی ورود به این دنیا می شود، حالا او بسیار کامل و زیبا به نظر می رسد. تمام اجزای چهره ی او کامل و بی نقص شده، چشمانی کاملا باز، گوشها در دو طرف سر قرار گرفته و ممکن است سرش پر از مو باشد، اما لطفا اگر رنگ موهایش غیر طبیعی است، تعجب نکنید، بسیاری از زوج ها با موهای روشن، بچه هایی با مویی تیره دارند؛ همچنین زوج هایی با موی تیره گاهی نوزادانی خواهند داشت که روی سرشان تنها با کرک های روشن و بی رنگ (مانند کچل ها) پوشیده شده است. حالا رشد بدن بچه کامل شده و با اندازه ی سر او مطابقت دارد.

در هفته ۳۹ بارداری سر او، یک چهارم بدنش وزن دارد این در حالی است که در هفته های نخستین بارداری اندازه سر او به بزرگی کل بدن او بود. در هفته ۳۹ بارداری  گردی سر بچه شما به اندازه ی گردی شکم اوست و دانستن این موضوع به ما کمک می کند تا دریابیم چرا گاهی اوقات عبور سر نوزاد از یقه ی لباس، کاری دشوار به نظر می رسد.

در هفته ۳۹ بارداری به هر حال، بچه کیسه آب را ترک خواهد داد و شناور بودن در آب را از یاد خواهد برد. او جایش تنگ شده و برای باز کردن جا، به اندام های شکمی شما فشار می آورد و به آنها لگد می زند. خوشبختانه هر چقدر هم که بچه درشت باشد، این لگدها آسیب زننده نیست. سر او به هنگام تولد، نرم شده و کش می آید تا درون مجاری تولد جا بگیرد. البته به هنگام تولد سر او مخروطی شکل و خنده دار می شود که به زودی به حالت طبیعی و دوست داشتنی خود بر می گردد و طی ۲۴ ساعت بعد از تولد، گرد و زیبا خواهد شد.

قد جنین : ۵۱.۷ سانتی متر
وزن جنین : ۳۵۲۸ گرم

وضعیت مادر در هفته سی و نهم بارداری

در هفته ۳۹ بارداری پزشک یا ماما در هر نوبت مراقبت‌های بارداری، با معاینه دقیق شکم شما وضعیت رشد و حالت قرار گرفتن جنین را بررسی می‌کند. او ممکن است در هفته سی و نهم بارداری معاینه داخلی هم انجام دهد تا مشخص شود که آیا افاسمان (نازک شدن بافت دهانه رحم) یا دیلاتاسیون (باز شدن دهانه رحم) رخ داده است یا خیر. اگر با گذشت هفته‌های متوالی جنین شما سرسختانه در جای خودش نشسته است وحشت زده نشوید! تنها ۵ درصد کودکان در سر موعد مقرر به دنیا می‌آیند. مطمئن باشید که نوزادتان نمی‌تواند شما را تا ابد منتظر بگذارد! اگر جنین تا زمان مقرر متولد نشود پزشک یا ماما از شما خواهد خواست تا پس از پایان هفته چهلم بارداری یک سونوگرافی انجام دهید تا از بی‌خطر بودن ادامه حاملگی اطمینان حاصل کند.

اگر یک یا دو هفته از زمان مقرر (پایان چهل هفته) بگذرد و درد زایمان به طور طبیعی رخ ندهد اکثر پزشکان از اینداکشن (القای درد زایمان به بدن با استفاده از سرم ) استفاده می‌کنند. ممکن است شنیده باشید که کیسه آب خانم حامله بدون بروز درد زایمان در یک محل شلوغ پاره می‌شود! اگر این اتفاق برای شما هم رخ بدهد نگران نشوید؛ پوسته کیسه آب در ۱۵درصد موارد پیش از بروز درد زایمان پاره می شود. در چنین حالتی معمولا یک جریان تند آب دیده نمی شود بلکه یک ریزش آرام یا مقداری ترشح آبکی مشاهده می‌شود. در هر حال اگر کیسه آب شما پاره شد (یا حتی شک کردید که ممکن است ترشحاتی دیده باشید) به سرعت به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید اما خونسردی خود را حفظ کنید زیرا ممکن است تا بروز درد زایمان چند ساعت باقی مانده باشد.

بهتر است در این مورد قبلا با ماما یا پزشک خود مشورت کنید، ممکن است به شما گفته شود تا منظم شدن انقباضات و کم شدن فواصل آنها در خانه صبر کنید یا به بیمارستان بروید تا آنتی بیوتیک به شما تزریق شود. در صورتی که بعد از پاره شدن کیسه آب انقباضات زایمانی شروع نشود ممکن است از القای زایمان استفاده شود. همچنین اگر مشاهده کردید که فعالیت جنین کند یا کم شده است حتی اگر ترشح مایع نداشتید به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید.

علائم طبیعی در هفته سی و نهم بارداری

  •  ترشحات واژن: اگر تا بحال ترشح واژن نداشته اید در هفته ۳۹ بارداری خواهید داشت. این ترشحات ممکن است یک دفعه خارج شوند یا به صورت کم کم خارج شوند. این ترشحات سفید رنگ هستند و گاهی همراه با خون می باشند. در واقع این نشانه اولیه زایمان است. اما منتظر بمانید زمان جمع کردن وسیله ها و بستری نیست.  گاهی اوقات ترشحات واژن پیش از زایمان دیده می شوند اما گاهی یک یا دو روز بعد از ترشحات واژن درد زایمان شروع می شود. گاهی نیز ترشحات با ادرار خارج می شود و شما اصلا متوجه آن ها نمی شوید.
  • درد در کشاله ران: ممکن است دردهایی را در هفته ۳۹ بارداری در کشاله ران یا پشت ساق پا احساس کنید که آن دردها نشانه قرارگیری سر کودک به لگن یا حرکت او بر روی عضلات کف لگن باشد.

هشدارها در هفته سی و نهم بارداری

  • فورسپس در سزارین : با وجود این که فورسپس ها ظاهر ناخوشایند و ترسناکی دارند، اما  فورسپس ها وسیله ای کاربردی هستند  که در حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از زایمان ها کاربرد دارند و در مقایسه با زایمان سزارین عوارضی ندارند. فورسپس در سزارین دستگاهی است که خروج بچه را آسان تر و راحت تر می کنند. شما می توانید از پزشک تان بخواهید، در مورد این دستگاه ها و موارد استفاده از این وسایل برای شما توضیح دهد. بنابراین حال اگر پزشک شما قصد استفاده از این فورسپس ها  را برای تسهیل زایمان شما دارد بدون هیچ نگرانی می پذیرید. فورسپس در سزارین ، گیره ای است که سربچه را با آن می گیرند و او را بیرون می کشند. بنابراین حال اگر پزشک شما قصد استفاده از این فورسپس ها را برای تسهیل زایمان شما دارد بدون هیچ نگرانی می پذیرید.
  • دلایل استفاده از فورسپس در سزارین : چنانچه مرحله دوم زایمان با ۲ تا ۳ ساعت زورزدن مادر، بدون کمترین پیشرفتی به دلیل خستگی وی به تأخیر بیافتد، از فورسپس یا مکنده استفاده می شود و یا در شرایطی که بچه در حال خارج شدن است، اما به دلیل کاهش ضربان قلب و برای حفظ جان وی نیاز به خروج سریع باشد از این وسیله استفاده می کنند. اما باید بدانید تا زمانی که دهانه رحم کاملا باز نشده باشد و سر بچه ۵ سانتی متر بالای مجرای واژن قرار نگرفته باشد از هیچ یک از این ابزار نباید استفاده کرد.
  • انتخاب دستگاه فورسپس در سزارین و مکنده خلاء: این که پزشک شما کدام یک از دستگاه ها ی فورسپس را مورد استفاده قرار دهد به توانایی خودش بستگی دارد. سابقه ی کاربرد هر دو ابزار (فورسپس در سزارین و مکنده خلاء) به سالها پیش برمی گردد. فورسپس از قرن ۱۶ مورد استفاده قرار می گرفت، ظاهری شبیه انبرک های سالاد با سری خمیده دارد که برای گرفتن سر بچه بکار میرود.

نخستین مکنده ها وسیله ای شبیه پیستون با تلمبه است که اولین بار در سال ۱۷۰۵ مورد استفاده قرار گرفت. امروزه، تغییرات فاحشی در ظاهر این ابزار به وجود آمده است. کاسه های نرم انعطاف پذیر از جنس کائوچوی مصنوعی به جای کاسه های فلزی که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت. هم اکنون در کشور ایالات متحده به وفور از دستگاه مکنده، جهت کمک به زایمان طبیعی استفاده میشود.

تغذیه در هفته سی و نهم بارداری

چرا نوشیدن زیاد مایعات بسیار مهم است؟ در هفته ۳۹ بارداری هر چقدر که احساس ورم در بدنتان می کنید یا هر قدر که زیاد به دستشویی می روید تا مثانه ی خود را تخلیه کنید و این که معده ی شما پر است، به نوشیدن آب ادامه دهید. آب زیاد نوشیدن در پایان بارداری امری است حیاتی. وجود آب فراوان در بدن شما به هنگام زایمان، انرژی و آرامش شما را در تحمل درد افزایش میدهد و برعکس این امر، در زمانی که بدن شما از آب محروم است، صادق می باشد. اگر بدن شما به میزان کافی آب دریافت کرده باشد شاید به سرم وریدی نیاز کمتری داشته باشید. از مواد غذایی زیر استفاده نمایید. آب، شیر، قهوهی بدون کافئین، آبمیوه، خوردن تکه یخ یا میوه های یخ زده، یخ در بهشت، میوه های پر آب مانند هندوانه، انگور و هر چیزی که به میزان ۸ لیوان آب و مایعات وارد بدن شما کند.

مراقبت های بارداری، بایدها و نبایدهای هفته سی و نهم بارداری

  • پیاده روی در هفته ۳۹ بارداری: چنانچه قادر هستید، پیاده روی خود را تا قبل از موعد زایمان ادامه دهید. زیرا موجب تقویت عضلاتتان خواهد شد و باعث تنظیم قند خون، تقویت قلب و ریه ها، تقویت روحیه و حس خوب ورزیدگی و نیرومندی در جسم و روح شما خواهد شد. مسیرهایی را برای پیاده روی انتخاب نمایید که مکان هایی برای توقف و استراحت همچنین دستشویی رفتن داشته باشند. چنانچه زود به زود خسته می شوید چندین مسیر کوتاه را به جای یک مسیر بلند انتخاب کنید تا کمتر خسته شوید.
  • ترس از زایمان – اتاق زایمان 

♦ آیا برای چند روز در اتاق زایمان می مانم؟ نه اینطور نیست. میانگین زمان زایمان، ۸ ساعت است. برای بیشتر خانمها، زایمان ۲۰ ساعت بعد از پاره شدن کیسه آب روی می دهد.

آیا در حین زایمان کاملا کنترلم را از دست میدهم؟ توانایی شما در کنترل، فراتر از آن چیزی است که خودتان خبر دارید، شما می توانید با یادگیری روش های تنفس و آرامش بخش، زایمان کنترل شده ای داشته باشید. در موارد نادری وقتی نمی توانید درد را تحمل نمایید، می توانید مسکن دریافت کنید.

آیا همسرم در حین زایمان از ترس از حال می رود؟ معمولا تعداد کمی از آقایان از حال می روند و اگر همسر شما همراهتان در کلاس های زایمان شرکت کرده باشد، می تواند اتفاقاتی را که در اتاق زایمان روی می دهد، پیش بینی کند.

آیا در حین زایمان برش واژن خواهم داشت؟ پزشکان معمولا، برش واژن را در بیست درصد زایمان های طبیعی انجام میدهند، اگر این اولین بچه ی شما است، شما به خاطر فشار سر جنین روی واژن و داروی بی حسی که به شما زده می شود، این برش واژنی را خیلی حس نمی کنید.

  •  کنترل ترس از زایمان : تولد؛ طبیعی ترین مرحله زیستی است که در عین حال شیرین و دلهره آور است. اگر شما قبلا زایمان داشته اید، طبیعی است که هرچه به زمان نزدیک تر می شوید، ترس و دلهره تان بیشتر می شود. بنابراین حدود ۱۰ درصد از خانم های باردار، چنین ترس هایی را در مورد تولد دارند که این احساسات منفی آنها با روند زایمان تداخل می کند، اگر در حلقه ی چنین ترسهایی بیفتید، ممکن است دچار حمله های عصبی شوید که همراه با ضربان شدید قلب، سرگیجه، تنگی نفس و… همراه است. در این دوران، احتمال دارد شبها کابوس ببینید و تمرکز کافی روی زندگی تان نداشته باشید. کمی استرس برای تان خوب است زیرا هورمون اندورفین (endorphins) را وارد جریان خون شما می کند، که اگر با مشکلی روبه رو شدید، متوجه شوید. بنابراین وقتی خیلی می ترسید، عضلات تان جمع می شود، هورمونهای استرس وارد جریان خون می شوند، ضربان قلب تان بالا می رود و جریان خون تان دوباره به سمت همان عضو باز می گردد که در نهایت آن عضو به ترس واکنش نشان میدهد. اگر ترس های شما درباره ی زایمان شما را در دچار دلهره کرده است، درباره ی درد و ترس از زایمان با پزشک صحبت کنید. شاید وی، اشتباهات و فرضیات ذهنیتان را برطرف کند و پیشنهاداتی برای رفع آن داشته باشد.
  • راهکارهای کنترل ترس از زایمان: بهترین راه برای دست و پنجه نرم کردن با مشکلات این است که اصلا نترسید. بله، برخی از زایمان ها خیلی راحت نیستند و برخی از آنها آسیب هایی را در پی دارند. اما راهکارهایی برای کنترل درد وجود دارد. زایمان شما هم بالاخره تمام می شود، مثل همه  زایمان هایی که زنهای نسل های پیش داشته اند، و در پایان نوزادتان در آغوش تان قرار می گیرد.

بنابراین به دنبال این نباشید که چرا می ترسید، به طور مثال شما ممکن است به خاطر مسائلی مثل سقط جنین، زایمان زودرس، مشکلاتی از این قبیل در حین زایمان، نگرانی دیگران از زایمان، در حال حاضر دچار دلهره شده اید. بنابراین لازم است که در مورد نحوه ی زایمان، داروها، عمل سزارین و سلامت جنین اطلاعاتی به دست آورید. در مورد صحنه های ترسناکی که در ذهن تان وجود دارد با پزشک تان مشورت کنید شاید وی راهکارهایی برای پیروز شدن بر این مشکلات داشته باشد.

به دنبال گفتگو و صحبت با یک پزشک روانشناس باشید. تحقیقات نشان میدهد، خانم هایی که در دوران بارداری با روانشناس مشاوره کرده اند، زایمان کوتاه تری داشته اند و نیازی به عمل سزارین در آنها نسبت به سایر خانمها کمتر بوده است. در پایان، حرف های ترسناک درباره ی زایمان را دور بریزید و اگر دوستتان در مورد زایمان خود با ترس صحبت می کند، از وی بخواهید موضوع صحبت را تغییر دهد. مهارت های ایجاد آرامش را یاد بگیرد و به دنبال ماما یا فرد ماهری باشید که بتوانید با کمک وی این تمرینات را در هفته های آخر انجام دهید و او حتی در حین زایمان کنارتان باشد و به شما آرامش دهد.

توصیه های مهم در هفته سی و نهم بارداری
  • پیش بینی وزن نوزاد به هنگام تولد: به طور میانگین، وزن یک بچه ی سالم که و ماه کامل در شکم مادر رشد کرده باشد، حدودا بین ۲۷۰۰ تا ۳۶۰۰ گرم می باشد. اغلب نوزادان وزن شان نزدیک ۳۳۰۰ گرم است. به طور میانگین پسرها ۱۰۰ گرم وزن شان بیشتر از دخترها است. اما باید بدانید بچه ی شما تا زمانی که در شکم شماست همچنان وزن اضافه می کند. طبق نتایج حاصل از تحقیقات در می یابیم که وزن مطلوب بچه در هنگام زایمان، نه تنها زمینهای مناسب برای داشتن بچهای سالم تر و زایمانی آسان تر به شمار می آید، بلکه کودکی و بزرگسالی او نیز همراه با سلامتی خواهد بود. تجربه ثابت کرده است، بچه هایی که وزن شان به هنگام تولد کمتر از ۲۵۰۰ گرم باشد در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مختلف در دوران طفولیت می باشند. همچنین زایمان بچه هایی که این شرایط جسمی را دارند، بسیار مشکل تر است. عکس این قضیه هم صادق است، یعنی بچه هایی که وزن شان به هنگام تولد بیشتر از ۴۳۰۰ گرم است، در معرض خطر چاقی هستند و به احتمال زیاد این مشکل در دوران کودکی و بزرگسالی با آنان همراه خواهد بود.

 

 مادرم مرا خیلی سریع به دنیا آورده، من بسیار نگرانم که وضعیتی مشابه مادرم داشته باشم و قبل از این که به بیمارستان برسم، بچه ام در خانه یا در اتومبیل به دنیا بیاید، اگر واقعا این اتفاق بیفتد، چگونه اوضاع را در دست داشته باشم؟ 

پیش از هر چیز باید گفت ممکن است برای شما چنین اتفاقی نیفتد و آگاهی شما از پیشینه ی زودزایی ژنتیکی، به شما کمک می کند به انقباضات و دردهای خود، قبل از آغاز زایمان اصلی دریابید و در مسیر بیمارستان خونسردی خود را حفظ کنید و حتی الامکان از زور زدن و فشار آوردن بپرهیزید چون به سرعت تولد بچه کمک می کند. به هرحال بچه ها خودشان چه در بیمارستان و چه در تاکسی، یا آشپزخانه، ماشین، آسانسور و یا حتی در یک کلبه ی چوبی به خارج شدن خود به خوبی کمک می کنند، بنابراین آمادگی خود را برای یک زایمان اضطراری حفظ کنید. سعی نمایید آرامش خود را در خانه حفظ کرده و به خود این اطمینان را بدهید که خودتان به خوبی از پس زایمان خود بر خواهید آمد و اوضاع را روبه راه خواهید کرد.

ترس از زایمان   فورسپس در سزارین

نوشتهٔ بعدی
هفته چهلم بارداری
نوشتهٔ پیشین
هفته سی و هشتم بارداری

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up