عوارض استرس در بارداری برای مادر و جنین

عوارض و مشکلات استرس در بارداری

استرس در بارداری و سقط جنین

دوره بارداری زمان ایجاد تغییرات بسیاری در بدن است. علاوه بر بدن، احساسات و نحوه زندگی شما در حال تغییرات بزرگی است. اطرافیان شما از این تغییرات استقبال می­کنند و خوشحالند، اما این تغییرات علاوه بر شیرینی و خرسندی می­توانند سبب ایجاد استرس­ های جدیدی در شما شوند. احساس استرس در بارداری بسیار شایع است. اما استرس بیش از حد، ناراحت کننده است. استرس می­ تواند در خواب شما اخلال ایجاد کند، شما را دچار سردرد کند، یا باعث شود تا اشتهای خود را از دست بدهید. استرس و ترس ناگهانی در دوران بارداری سبب بروز عوارض و مشکلاتی در بدن مادر می شود که در نتیجه آن تاثیر بد بر جنین وی خواهد شد.

زرافه-جادویی-استرس-در-دوران-بارداری

استرس زیاد که مدت طولانی ادامه داشته باشد، سلامتی شما را به خطر انداخته و می­ تواند سبب بروز مشکلاتی مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی شود. هنگامی که باردار هستید، استرس احتمال تولد نوزاد نارس (تولد قبل از ۳۷ هفته بارداری) یا نوزاد کم وزن (وزن کمتر از ۳/۲ کیلوگرم) را افزایش می­دهد. نوزادانی که خیلی زود متولد می شوند یا در هنگام تولد کم وزن هستند، در معرض خطر بیماری ­های بیشتری قرار دارند.

چه عواملی باعث ایجاد استرس در بارداری می­شود؟

علل ایجاد استرس در بارداری هر زنی متفاوت است، اما در اینجا دلایل متداول ایجاد آن را ذکر می­کنیم:

  • ناملایمت­های دوران بارداری مانند تهوع، یبوست، خستگی و کمردرد
  •   تغییرات هورمونی شدید باعث تغییرات روحی در شما مش­شود. نوسانات روحی استرس زا هستند.
  •  نگرانیهای فرزنددارشدن،مسولیت مادری،فکر کردن به چگونگی فرزندتان و افکار دیگری که مدام به سراغ شما می­آیند.
  •  مدیریت مسیولیتهای شغلی تان و فکر کردن به مرخصیهای آینده که شما را ازمسئولیت­های کاری و اجتماعی اندکی دور می کند.
  •   هر روز در زندگی مسائل و مشکلات مختلفی ظهور میابد که باعث نگرانی انسانها می شود.زندگی در دوران بارداری روند قبلی خود را ادامه می­دهد. معضلات دنیا به خاطر بارداری شما متوقف نخواهد شد.
  • آینده که شما را از مسئولیت­های کاری و اجتماعی اندکی دور می­کند.

چه نوعی از استرس در بارداری برای شما یا جنین مضر است؟

همه انواع استرس در زندگی بد نیست! در راه رسیدن به اهدافی که برای آن­ها تلاش زیادی کرده ­اید، استرس با شما همراه خواهد بود. اما در واقع این استرس شیرین است و شما را برای رسیدن به موفقیت یاری می­ کند. استرس روزمره در دنیای مدرن مانند استرس ماندن در ترافیک شهری و از این قبیل مضر نیست.

استرس و ترس ناگهانی در بارداری خطرآفرین است. داشتن استرس بد و جدی در دوران بارداری ممکن است احتمال بروز برخی مشکلات مانند تولد زودرس را افزایش دهد. بیشتر زنانی که در دوران بارداری دچار استرس جدی می­ شوند، می­ توانند نوزادان سالم داشته باشند. اما در صورت وجود استرس جدی، باید مراقب باشید. مانند:

وقایع منفی زندگی: مواردی مانند طلاق، بیماری جدی یا مرگ در خانواده، از دست دادن شغل یا خانه و شکست مالی

وقایع فاجعه بار: مواردی مانند زمین لرزه، طوفان یا حملات تروریستی

استرس طولانی مدت: این نوع استرس می تواند در اثر مشکلات مالی، سوءاستفاده، داشتن مشکلات جدی سلامتی یا افسردگی ایجاد شود. افسردگی شرایط روحی است که در آن احساسات غم و اندوه طولانی مدت به وجود می­آید و مانع از طی کردن روند عادی زندگی عادی می­شود.

نژاد پرستی: برخی از زنان ممکن است در طول زندگی با استرس ناشی از نژادپرستی روبرو شوند. علت این که چرا زنان آفریقایی-آمریکایی در ایالات متحده که سیاه پوست هستند بیشتر از سایر زنان احتمال تولد نوزاد زودرس و کم وزن دارند شاید همین موضوع باشد.

استرس مربوط به بارداری: بعضی از خانم ­ها ممکن است در مورد بارداری استرس زیادی داشته باشند. نگرانی از سقط جنین، سلامتی کودک، سختی­های زایمان و مسئولیت مادر شدن. این قبیل استرس­ ها نیاز به مشاوره و انجام کارهایی است که شما را به آرامش و اطمینان قلبی برساند.

آیا اختلال استرس پس از سانحه بر بارداری تأثیر می­گذارد؟

از عوامل ایجاد استرس و ترس ناگهانی در دوران بارداری می­توان به PTSD اشاره کرد. اختلال استرسی پس از حادثه (PTSD) زمانی است که فرد پس از دیدن یا تجربه یک واقعه وحشتناک مانند تجاوز، سوء استفاده جنسی، فاجعه طبیعی، حمله تروریستی یا مرگ دچار مشکل می­شود. افراد مبتلا به PTSD ممکن است دچار اضطراب جدی، فلاش بک های این رویداد، کابوس و واکنش­های جسمی مانند تپش قلب یا تعریق بالا هنگام یادآوری این رویداد باشند.

۸% زنان ممکن است در دوران بارداری دچار PTSD شوند. زنانی که مبتلا به PTSD هستند نسبت به سایرین احتمال بیشتری وجود دارد که در آینده یک نوزاد نارس یا کم وزن به دنیا بیاورند. آن­ها همچنین نسبت به سایر خانم­ها رفتارهای پرخطر برای سلامتی جنین مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا مصرف مواد مخدر را بیشتر انجام می­دهند. این کارها به خودی خود احتمال بروز مشکلات بارداری را افزایش می­دهد. پس برای رسیدن به آرامش با پزشک روانشناس مشورت کنید.

چگونه استرس باعث مشکلات بارداری می­شود؟

ما اثرات استرس بر بارداری را کاملاً نمی­شناسیم اما برخی از هورمون­های مرتبط با استرس، ممکن است در ایجاد برخی عوارض حاملگی نقش داشته باشند. استرس جدی یا طولانی مدت ممکن است سیستم ایمنی بدن را که از شما در مقابل عفونت محافظت می­کند، تحت تاثیر قرار دهد. این مسئله می­تواند احتمال ابتلا به عفونت رحم را افزایش دهدکه نتیجه آن تولد زودرس جنین خواهد بود.

عکس العمل افراد در استرس با هم متفاوت است. برخی با سیگار کشیدن، برخی نوشیدن الکل و برخی با مصرف داروهای قوی با استرس مواجه می­شوند که این امر می تواند منجر به بروز مشکلات بارداری شود.

آیا سطح بالای استرس در دوران بارداری می تواند بعدا در زندگی به کودک شما آسیب برساند؟

برخی از مطالعات نشان می­دهد که استرس زیاد در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد مشکلات خاصی در دوران کودکی فرزندتان شود، مشکلاتی مانند عدم توجه و تمرکز یا ترس. این احتمال وجود دارد که استرس در بارداری ممکن است بر رشد مغزی یا سیستم ایمنی کودک شما نیز تأثیر بگذارد.

اینکه آیا استرس در بارداری و سقط جنین با هم مرتبط هستند یا خیر، باید بگوییم که بله به شدت مرتبط اند. جالب است است بدانید که اکثر سقط­ها به دلیل استرس­ های دوران بارداری و سبک زندگی مهیج مادر در این دوران است. زندگی در دوران مدرن دارای مزیت­ها و معایب خاص خود است. استفاده از امکانات عالی در مقابل استرس­های زیادی که بر انسان تحمیل می­شود، لذت خود را از دست می­دهد. زنان در دوران بارداری نیاز به مراقبت­های ویژه دارند. اکثر زنان در هفته ششم بارداری متوجه حمل فرزند در خود می­شوند؛ این در حالی است که بیشترین آمار سقط جنین در هفته سوم بارداری است که به دلیل عدم آگاهی از حاملگی هیچگونه مراقبتی انجام نشده است و زنان با انواع استرس ها در این دوره مواجه شده‌اند.

برای بررسی چگونگی فرایند استرس در بارداری و سقط جنین باید بدانید که علت اصلی این امر افزایش هورمونی به نام کورتیزول است که وظیفه آن همکاری در تنظیم قند خون، فشار خون و سوخت و ساز قند در بدن است. در حالت طبیعی میزان کورتیزول بدن در صبح بالاتر بوده و در هنگام شب به پایین­ترین حد خود می­رسد. وجود هورمون کورتیزول و تاثیر آن بر سلامتی به دلیل بالا رفتن میزان انرژی بدن، تقویت قدرت حافظه، افزایش ایمنی بدن و افزایش تحمل درد است.

اگر فردی همواره دچار استرس باشد، میزان هورمون کورتیزول در بدن وی همواره بالا بوده و پایین نمی­آید. این مسئله باعث می­شود که بدن وی به این شرایط عادت کرده و به حالت عادی باز نگردد. به این حالت استرس مزمن اطلاق می­شود که باعث افزایش فشار خون، عدم تنظیم صحیح قند خون، اختلال در انعقاد خون، ضعف عضلات و استخوان­ها و عوارض بسیار دیگری از این دست می­شود.

در توضیح فرایند استرس در بارداری و سقط جنین باید گفت که در بدن زنان هورمونی به نام پروژسترون وجود دارد که نقش حیاتی در تنظیم چرخه قاعدگی بر عهده دارد. هر ماه، بعد از تخمک گذاری سطح هورمون پروژسترون افزایش یافته و باعث آمادگی دیواره رحم برای لانه گزینی می­شود. اگر در دوره تخمک گذاری بارداری  رخ ندهد؛ با کاهش سطح پروژسترون در خون دیواره رحم ریزش کرده و قاعدگی اتفاق می­افتد. اهمیت هورمون کورتیزول به این علت است که کورتیزول بر هورمون پروژسترون اثر می­گذارد. این مسئله می­تواند بسیار خطرناک باشد. چرا که استرس در بارداری باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن زن حامله می­شود؛ حال افزایش این هورمون در بدن زن باردار، باعث کاهش میزان پروژسترون خواهد شد. اگر استرس مداوم باشد یا مکرر رخ دهد؛ کاهش هورمون زنانه پروژسترون، باعث می­شود که بدن فکر کند حاملگی رخ نداده و دیواره رحم ریزش کند و به دنبال آن قاعدگی رخ دهد. شرایط بسیار بغرنج شد. این فرایند منجر به سقط جنین می­شود.

در دوران بارداری تمام تلاش خود را برای حفظ آرامش و دوری از افکار منفی انجام دهید. به همان اندازه که رسیدگی به تغذیه و مراقبت­های بهداشتی برای سلامت جسم نوزاد لازم و ضروری است، آرامش و عدم استرس و عصبی نشدن نیز در تمام طول بارداری برای تولد نوزادی با شرایط روحی نرمال ضروری است. ضمن اینکه استرس مادر باردار بر سلامت جسم جنین نیز اثرگذار است و عواقب جبران ناپذیری در زندگی آینده کودک برجای خواهد گذاشت. پس هر اقدامی که می­توانید برای آرامش خود انجام دهید.


نوشته های مشابه

سیر تا پیاز فشار خون در بارداری

راه‏های کاهش کمر درد در بارداری

دیابت بارداری چیست؟ تشخیص، عوارض و درمان

مراقبت های دوران بارداری

۱۳ روش درمان خانگی ورم پا در دوران بارداری

راهنمای بارداری سالم


اینستاگرام زرافه جادویی را دنبال کنید

نوشتهٔ بعدی
۱۱ روش کاربردی کنترل عصبانیت در بارداری
نوشتهٔ پیشین
شستشوی شیشه شیر نوزاد و تمیز نگه داشتن آن

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up