هفته سی و چهارم بارداری – بارداری هفته به هفته
وضعیت جنین در هفته سی و چهارم بارداری
در هفته ۳۴ بارداری افزایش وزن بدن جنین شما در نتیجه ی ذخیره ی چربی است که این لایه، از بچه ی شما در مقابل هوای سرد دنیای بیرون محافظت می کند. وزن او تقریبا ۲۳۰۰ گرم شده و این افزایش وزن، حرکات جنین را در خانه ی کوچکش کمتر کرده است. حرکات جنین تبدیل به مشت و لگد می شود. در هفته ۳۴ بارداری همچنین او به هنگام خواب چشمانش را می بندد و وقتی بیدار است چشمانش را باز می کند. او پلک زدن را آموخته است. در هفته ۳۴ بارداری رشد مغز وی تا جایی است که قدرت بینایی، شنوایی، یادگیری و یادآوری دارد. وی، شخصیت خود را یافته و شما به زودی این شخصیت دوست داشتنی را در آغوش خواهید گرفت.
قد: ۴۶ سانتی متر
وزن: ۲۱۸۶ گرم
وضعیت مادر در هفته سی و چهارم بارداری
در هفته سی و چهارم بارداری به بعد انقباضات بیدرد مربوط به زایمان برای شما شروع میشود. این انقباضات بدون درد گاهی ممکن است دردهای خفیف و ضربه مانندی را در شما ایجاد کند. اگر زمان این انقباضات پایدار و منظم شد و احساس کردید که مایعی از مهبل شما خارج میشود به سرعت با پزشک خود صحبت کنید. رحم شما درهفته ۳۴ بارداری ۱۴ سانتی متر بالاتر از ناف قرارگرفته است. بهتر است در هفته ۳۴ بارداری بیشتر استراحت کنید و انرژی خود را برای روزهای زایمان بگذارید.
علائم طبیعی در هفته سی و چهارم بارداری
تهوع و استفراغ صبحگاهی: تهوع و استفراغ صبحگاهی در هفته ۳۴ بارداری درنتیجه فشاری است که رحم به معده میآورد یا در اثر کاهش انقباضات معمول شکمی رخ میدهد. چاره کار خوردن بیسکوئیت یا کاهش حجم وعدههای غذایی است. درصورتیکه این کارها جواب نداد، ممکن است که این دل آشوبگی ناشی از وجود مشکل گوارشی باشد که بههیچوجه به جنین شما آسیب نمیرساند. البته باید بدانید که مشکلات کبدی نادری وجود دارند که موجب بروز تهوع و استفراغ میشوند، اگر هیچ یک از راهکارها کاهش تهوع را به دنبال نداشت با پزشک خود مشورت کنید. برخلاف آن که مشکلات کبدی نادرند اما غیرقابل چشم پوشی نیستند، پس لطفا تهوع خود را جدی بگیرید و از عدم مشکل کبدی اطمینان حاصل کنید.
هشدارها در هفته سی و چهارم بارداری
کاهش حرکات جنین: اگر حرکات جنین کمتر از حد معمول باشد یعنی بدون هیچ حرکت طبیعی ، بعد از ۲ ساعت، حتما برای معاینه به پزشک خود مراجعه نمایید. همزمان با افزایش رشد جسمی یک جنین سالم، تحرک و جنب و جوش وی نیز بیشتر خواهد شد. حال آن که در هفته ۳۴ بارداری به دلیل افزایش وزن و حجم جنین در محیط فشرده ی رحمی متفاوت تر خواهد بود. شرایط شناوری شما در وان حمام، مشابه شرایط محیط جنین برای جنب و جوش در بدن شماست.
اگر روند حرکات جنین، شما را نگران می کند، می توانید حرکات جنین و ضربات وی را بشمارید. بعد از صرف غذا یا میان وعده، به آرامی در محیطی ساکت نشسته یا دراز بکشید، ابتدا زمان را در نظر بگیرید. سپس، بشمارید که بچه چندبار حرکت می کند، لگد میزند و می چرخد، یا آرنج خود را به شش های شما می فشارد. توجه کنید، سکسکه ها را نشمارید. با این روش شما در می یابید حرکات جنین در طول یک ساعت چند بار حرکت می کند و هر ۱۰ حرکت وی چند دقیقه طول می کشد. اگر میزان حرکات جنین کمتر از ۱۰ حرکت بود، مجددا در زمان دیگر امتحان کنید، شاید جنین شما در آن موقع خواب بود.
حداکثر زمان برای ۱۰ ضربه، نباید بیشتر از یک ساعت طول بکشد. در هفته ۳۴ بارداری شما می توانید هر روز تعداد ضربه ها و مدت زمان آنها را یادداشت کنید و متوجه روند افزایشی این حرکات در طول زمان شوید. در غیر این صورت اگر این روند سیری نزولی داشت، حتما با پزشک خود مشورت نمایید. شاید بچه ی شما بیمار باشد یا این که در کل، کم تحرک و آرام است، اما در چنین شرایطی برای کسب اطمینان از سلامت جنین خود، به پزشک مراجعه نمایید.
زمانی که جنین پایین می آید همزمان با نزدیک شدن به تاریخ وضع حمل، مادر متوجه تغییراتی در حرکات جنین و راه رفتن خود می شود که این تغییر، نتیجه ی پایین آمدن جنین در لگن می باشد. البته این امر “سبک شدن یا درگیر شدن” نیز نامیده میشود که برای همه ی جنین ها اتفاق نمی افتد و اگر بچه ی شما پایین نیاید، اصلا نگران نباشید، زیرا این اتفاق به ویژه در مادرانی که سابقه ی زایمان قبلی داشته اند، کمتر رخ میدهد.
تغذیه در هفته سی و چهارم بارداری
- چاقی در بارداری: بهتر است از چاقی در بارداری اجتناب کنید. مطمئنأ چاقی در بارداری خطر ابتلا به دیابت، کمردرد و یا زایمان سزارین را در شما افزایش میدهد. بیشتر خانم هایی که افزایش وزن طبیعی در دوران بارداری خود داشته اند، زایمانی بی خطر و نوزادی سالم خواهند داشت. اگر به سرعت در حال افزایش وزن و چاقی در بارداری هستید، به دقت دلایل آن را پیدا کرده و آن را کنترل کنید.
- علت چاقی در بارداری: صرف نظر از دلیل چاقی در بارداری ، سعی در رفع آن و جلوگیری از افزایش آن را داشته باشید. هیچ گاه برای انتخاب روش تغذیه ی هوشمندانه دیر نیست. سعی نمایید یک رژیم غذایی صحیح را دنبال کنید تا با کاهش وزن خود، بارداری و زایمانی توأم با آرامش داشته باشید. تنها با رعایت این الگوی غذایی است که می توانید وزن خود را، بعد از تولد نوزاد تعدیل بخشیده و به راحتی به اندام قبل از بارداری باز گردید.اگر زنی اضافه وزن یا چاقی در بارداری داشته باشد، پزشک او ممکن است کاهش وزن را برایش توصیه کند. فرد تنها باید تحت نظر پزشک وزن کم کند اما در اکثر موارد در حین بارداری نباید وزن کم شود یا رژیم لاغری صورت گیرد. چاقی در بارداری بیشتر به دلیل تغییرات هورمونی و احتباس آب و تغییرات فیزیولوژیکی برای حفظ و رشد جنین است.
- افزایش انرژی با میان وعده های غذایی: بچه ی شما در هفته ۳۴ بارداری در حال رشد روزافزون و سریع است. حال آن که وجود ۵ تا ۶ وعده غذای مقوی و کم حجم در طول روز بسیار مؤثرتر از ۲ یا ۳ وعده غذای پرحجم در طی روز است، زیرا غذاهای سنگین و پرحجم موجب ترش و سوزش معده میشود. میان وعده های مفید و انرژی زا شامل پروتئینها و کربوهیدرات ها هستند که در مواد مغذی همچون، جوجه کباب، به همراه نان سبوس دار، دوغ، میوه، پنیر و بیسکویت، حبوبات به همراه شیر، انواع معجونهای مغزدار و کشمش، یک لیوان شیر به همراه تکه هایی از انواع میوه ها همچنین تکه سیبهای آغشته به کره بادام زمینی یا لوبیا، برنج و مواد نشاسته ای به وفور یافت می شود.
- جوانه نخورید: خانمهای باردار نباید جوانه خام بخورند، احتمال دارد دانه پیش از جوانه زدن به باکتری آلوده شده باشد. این میکروبها با شستن از بین نمیروند. اگر خارج از خانه غذا میخورید، دقت کنید که در غذا و ساندویچ جوانه نباشد و در خانه برای از بین بردن باکتریها جوانه را خوب بپزید.
مراقبت های بارداری ،باید ها و نبایدهای هفته سی و چهارم بارداری
- ورم در بارداری: ورم در بارداری بهخصوص در اواخر دوران بارداری میتواند بهصورت طبیعی ایجاد شود. اما اگر سریع و ناگهانی بوده و یا با سردرد و سرگیجه و دردشکمی توأم باشد باید به پزشک یا مامای خود مراجعه کنید. برای کاهش ورم طبیعی بهتر است برای استراحت در حالت خوابیده به پهلوی چپ دراز بکشید. در هفته ۳۴ بارداری بهطور منظم ورزش کنید و پاها و بازوها را در سطحی بالاتر از قلب در دورههای کوتاهمدت در طول روز قرار دهید.
به میزان کافی کالری و پروتئین مصرف کنید و روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید و زیاد نمک نخورید. از ایستادن و نشستنهای طولانی خودداری کنید و کفش و جورابهای تنگ نپوشید و دستهایتان را در هنگام خوابیدن زیر بالش یا زیر سر قرار ندهید. از مصرف زیاد قند و چربی هم خودداری کنید. در صورت بروز علائم زیر به پزشک خود مراجعه نمایید: تورم ناگهانی پاها، صورت یا دست ها، تورم در بارداری معمولا تدریجی و بی خطر است، اما چنانچه این تورم به یکباره رخ دهد ممکن است، از علائم بروز بیماری تشنج بارداری باشد، پس هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
- سونوگرافی در سه ماهه ی پایانی بارداری: در سه ماهه پایانی معمولا انجام سونوگرافی ضرورت ندارد، مگر این که دکتر تشخیص دهد. مثلا مواقعی که جنین کوچک تر یا بزرگتر از حد معمول به نظر برسد و یا اگر پزشک شما تشخیص دهد بچه با پا در لگن قرار گرفته است. اگر جفت پایین بیفتد و بیش از حد به دهانه ی رحم نزدیک شود و یا این که دکتر شما متوجه نقص در ظاهر جنین شود، در این صورت بررسی و معاینه از طریق سونوگرافی ضرورت می یابد.
بهترین زمان انجام سونوگرافی برای تعیین وضعیت بچه در لگن هفته ۳۶ بارداری خواهد بود. در صورتی که سونوگرافی نشان داد کودک با پا در لگن قرار گرفته، زمان آن است تا عمل چرخشی انجام گیرد (مرحله ای که جنین از حالت پا به حالت عادی و صحیح سر می چرخد). چنانچه بارداری شما به دلیل بیماری هایی از قبیل دیابت یا فشار خون، پیچیده و مشکل شده باشد، پزشک ترجیح می دهد هر ۳ یا ۴ هفته یکبار از طریق سونوگرافی جنین شما را معاینه کند تا از هر مسئله یا مشکل احتمالی آگاه شود.
توصیه های مهم در هفته سی و چهارم بارداری
حرکات کششی در هفته سی و چهارم بارداری ممنوع: از حرکات کششی و خم شدنهای ناگهانی پرهیز کنید و تغییر وضعیت خود را بهآرامی و بهصورت صحیح انجام دهید.سعی کنید هنگام بلند شدن از خواب با چرخش به سمت پهلو و فشار به روی دستها جهت بلند شدن، کشش وارده به ناحیه پشت و عضلات شکم را کاهش دهید. در هفته ۳۴ جدا از انجام ورزشهای سنگین و ایستادن راه رفتنهای طولانی پرهیز کنید. از ایستادن روی انگشتان پا، راه رفتن زیاد و پوشیدن کفشهای پاشنهبلند بپرهیزید.
◊زایمان از کمر چیست و چرا همه می گویند خیلی سخت و وحشتناک است؟
در حالت عادی وقتی شما به هنگام زایمان طاق باز دراز می کشید، صورت جنین رو به پایین و به طرف کمر شما قرار می گیرد (این وضعیت را جلویی یا پیشین استخوان پس سری نامیده می شود ) و گاهی صورت بچه رو به بالا یا شکم شماست که وضعیت پشتی یا خلفی استخوان پس سری) است. زایمان با وضعیت خلفی جنین را ” زایمان کمری ” می نامند که بسیار دردناک تر و طولانی تر از وضعیت جلویی است. در چنین شرایط درد موجود به خاطر فشار زیاد، استخوان پس سر بچه به ستون فقرات کمر مادر است. مادرانی که با این وضعیت دردناک کمری، زایمان داشته اند معتقدند، درد کشنده ای را تجربه کرده اند که کاملا با درد زایمان طبیعی وضعیت جلویی جنین، متفاوت است.
گاهی لازم است بچه هایی که در وضعیت خلفی قرار گرفته اند توسط پزشک یا ماما با دست چرخانده شوند، به ویژه در مورد مادرانی که رحم آنها با بی حسی نخاعی کاملا باز و منبسط نشده است. اگر گاهی اوقات بچه در وضعیت خلفی باقی بماند و در کانال تولد قرار بگیرد، به ناچار باید با همین وضعیت وی را به دنیا بیاورید و درد را تحمل کنید چون امکان چرخش برای وی وجود ندارد. در مواردی که بچه در این وضعیت، در فضایی تنگ در کنج لولهی زایمان گیر بیفتد دکتر، سزارین را پیشنهاد میدهد.
چنانچه در چنین وضعیتی قرار گرفتید، توصیه های زیر را جهت کاهش درد به کار ببرید. سعی نمایید حالت نشستن یا دراز کشیدن خود را تغییر دهید. زانو زده چهار دست و پا شوید، غلت زده و به طرف دیگر دراز بکشید یا سرپا بنشینید. ماما یا پرستار شما با گرم یا سرد کردن کمر و ماساژدادن این قسمت و با وارد کردن فشار بوسیله ی یک جسم کروی شکل مثل توپ تنیس، می تواند به شما در کاستن درد کمر کمک کند. این عوامل که خود به عنوان ضدفشار، عمل می کنند گاهی در کاهش درد کمر حین زایمان نقش چشمگیری دارند. همچنین داروهای مسکن یا بی حس کننده نیز به کاهش درد کمک می کنند.