چگونه یک کودک وقت شناس داشته باشیم؟
به فرزندتان بیاموزید که چگونه مدیریت زمان داشته باشد. وقتی تکلیفی به او داده می شود، کنار او بنشینید و مراحل اصلی یک پروژه را فهرست کنید. بعد، محدوده ای زمانی برای هر مرحله و تاریخی برای تکمیل پروژه تعیین کنید. به فرزندتان کمک کنید تا وقت شناسی را بیاموزند. والدین به منظور آموزش وقت شناسی به کودکان باید از تذکر و یادآوری کارها جداً خودداری و اجتناب کنند.
این تذکرات فرصت انجام اشتباهات را از بچهها میگیرد، اشتباهاتی که به واسطه پیامدها و نتایجشان درس و تجربه لازم را به کودک میدهند. اگر کودک یک روز دیر به مدرسه برسد و پشت در بماند، متوجه این نکته میشود که باید سر وقت کارهایش را انجام دهد تا توبیخ نشود.
برای آموزش مدیریت زمان فهرستی از کارهایی ی که «باید انجام شوند» و یک تقویم تهیه کند. هر روز آن را با هم بررسی کنید و ببینید تا چه حد بر اساس اهدافش پیش می رود. این نوع جملات کلی را به کار نبرید که: «اتاقت را تمیز کن» زیرا می تواند به خودی خود کاری خسته کننده باشد که فرزندتان به هر قیمتی از انجام آن سرباز زند. به او کمک کنید، این کار را به قسمت های کوچک تر و قابل کنترل تر تقسیم کند.
فهرستی تهیه کنید تا کارهای انجام شده را در آن علامت بزنید: « لباس ها در کمد، کتاب ها در قفسه کتاب، لگوها در جعبه و غیره.». وقتی کودک هر بار یک مورد را در فهرست مورد توجه قرار دهد، کاری بزرگ به نظر ساده تر و قابل کنترل تر می آید.
برنامه های روزمره را به صورتی واضح تهیه کنید که فرزندتان برای مواقع خاصی بر اساس آنها عمل کند. می توان برای تکالیف هر روز، ساعت و جای مشخصی را تعیین کرد و برای کارهای روزمره ی خانه، زمان مشخص دیگری را برگزید. وقتی کاری بر طبق برنامه ی منظم انجام گرفت، به صورت عادت درمی آبد و کارهای روزمره، بدون تاخیر انجام می شوند.
برای آموزش مدیریت زمان به کودک به او بیاموزید که برنامهریزی کند
برای اینکه درست سر وقت و آماده خانه را ترک کنید، نیاز به برنامهریزی دارید. آیا کودکتان باید دفتر و کتابهایش را جمع کند و خوراکیهایش را جا نگذارد؟ آیا لوازم ورزشیاش را برای زنگ ورزش نیاز دارد؟ برای اینکه به موقع از خانه بیرون بزند، چقدر زمان نیاز دارد؟
یک فهرست از کارهایی که فرزندتان باید انجام دهد تهیه کنید و به دیوار بزنید که شامل این موارد باشد: چه کارهایی باید انجام دهد و چه مقدار زمان برای انجام دادنش نیاز دارد. هر کسی مسئول است که طبق برنامهریزی از خانه خارج شود.
آموزش مدیریت زمان به فرزندان
برای استفاده از دستگاههای دیجیتال قانون بگذارید (شب بهخیر تبلت!)
همه میدانیم که نباید بیست و چهارساعته به صفحۀ گوشی و لپتاپ و تبلت بچسبیم. خیلی از پدر و مادرها برای استفاده از این وسایل زمان تعیین کردهاند؛ اما این هم ایدۀ خوبیست که یک ساعت خواب واقعی برای تکنولوژی در نظر بگیریم و به موبایل و تبلت شب بهخیر بگوییم. این قانون شامل پدر و مادرها هم میشود. تعیین ساعت خواب وسایل الکترونیکی یکی از قوانین مهم و مؤثر در آموزش مدیریت زمان به کودکان است.
بازی سکوت
برای آموزش مدیریت زمان به فرزندان یکی از بازی هایی که به کودک کمک می کند تا زمان را بهتر درک کند، بازی سکوت است. از کودک تان درخواست کنید که چشم هایش را به مدت یک دقیقه ببندد و وقتی به او گفتید، چشم هایش را باز کند. این بازی را در روز چندین بار انجام دهید تا کودک به اهمیت یک دقیقه هم پی ببرد و بتواند از زمان های کم هم استفاده کند. می توانید هر ثانیه را روی میز بزنید یا آرام بشمارید تا کودک بعد از شنیدن عدد شصت، خودش چشم هایش را باز کند. فرزندتان را تشویق کنید که با شمردن اعداد، زمان برخی کارهایش را مانند لباس شستن، مسواک زدن، آب خوردن یا … را به دست آورد و بتواند استفاده از آن ها را بهینه تر کند.
جای مشخصی برای انجام تکالیف کودک در نظر بگیرید
برای جلوگیری از حواسپرتی بچهها موقع انجام تکالیف مدرسه، جای مشخصی برایشان در نظر بگیرید. آیا برای سیل کاغذهایی که از مدرسه بههمراه میآورند برنامهای دارید؟ بعضی از کاغذها را باید نگه داشت و بعضی را باید دور ریخت. برای مدیریت کاغذها راهی پیدا کنید.
بگذارید فرزندتان نگرانیهایش را بگوید
به کودکتان این فرصت را بدهید که نگرانیهایش را بهخاطر شروع سال تحصیلی و بازگشایی مدارس بیان کند. انتظارات معلم جدید، قوانین یا مدرسۀ جدید ممکن است موجب اضطراب کودک شوند. وقتی که او نگرانیهایش را به شما میگوید، میتوانید با همفکری برایش راهحل پیدا کرده و قدمهای مشخصی معین کنید که با اجرای آنها استرس کودک کاهش مییابد. به این شکل سختی روزهای اول مدرسه کمتر میشود.
آموزش وقت شناسی به کودکان
مسابقه زمان
برای آموزش وقت شناسی به کودکان برای کودکتان مسابقه های متفاوتی در رابطه با زمان تعیین کنید. مثلا می توانید به او بگویید که اگر امروز یک ساعت درس بخواند، اجازه دارد برای بازی به پارک برود، یا اگر در مدت زمان کمی حمامش را تمام کند، جایزه خواهد گرفت. البته این بازی ها را هر روز انجام ندهید، چون کودک عادت می کند که بعد از انجام هر کاری جایزه بگیرد. این گونه به جای این که وقت را بشناسد، جایزه ها را خواهد شناخت.
زمان را با عقربه های ساعت به کودکتان نشان دهید
در اولین مرحله قبل از انجام بازی، به کودک عقربه های ساعت را نشان دهید و به او بگویید که وقتی عقربه ی کوچک از ۵ روی عدد ۶ رسید بازی کردن تمام می شود و او باید کار دیگری انجام دهد. البته باید دقت کنید که نباید از روش هایی مانند «هرکی باخت بازی تموم میشه یا هرکی ده تا گل زد برنده ست» استفاده کنید؛ زیرا کودک هیچ لذتی از بازی نخواهد برد و تمام ذهنش مشغول شمارش گل ها یا برد و باخت می شود.
برای کارهای روزانه لیست درست کنید
قدم بعدی برای آموزش مدیریت زمان به فرزندان این است که از کارهای روزانهشان لیست درست کنید. این بهترین کاری است که میتوانید برای کاهش استرس خانواده انجام دهید. در طول سال تحصیلی، معمولا برنامۀ روزانۀ بچهها تغییر نمیکند و طبق روال مشخصی پیش میرود؛ مثلا لباس پوشیدن یا حمام کردن و… .
بهجای اینکه با دستور دادن به بچهها، اذیتشان کنید، در انجام کارها همراهیشان کنید: یک لیست وظایف درست کنید که شامل کارهای بهداشت شخصی و وظایفی متناسب با سن کودک باشد. کودک را در قبال وظایفش جوابگو نگه دارید. وقتی از او این جملهها را میشنوید: «اما من نمیدونستم!» یا «الان باید چهکار کنم؟» از او بخواهید از جدول زمانبندی استفاده کند. هیچ بهانهای پذیرفته نیست.
این کار ممکن است در ابتدا سخت باشد و فکر کنید ممکن نیست فرزند شما طبق برنامه پیش برود؛ اما کمی صبر لازم است تا یکی از مهمترین مراحل آموزش مهارت مدیریت زمان به کودکان را انجام دهید.
عقربه های ساعت را دستکاری نکنید
بعضی از پدر و مادرها برای این که زودتر به کارهای خودشان برسند و از بازی با کودک شان راحت شوند، عقربه های ساعت را دستکاری می کنند و ساعتی دروغین به کودک خود نشان می دهند. اکیدا توصیه می کنیم که هرگز نباید دست به چنین کاری بزنید.
زیرا اگر کودک بفهمد علی رغم این که بسیار از شما ناراحت خواهد شد و نمی تواند نسبت به شما اعتماد داشته باشد، بلکه دیگر به این گونه روش ها و تعیین زمان هیچ حس خوبی نخواهد داشت و تا مدت ها بعد هم از چنین روش هایی متنفر خواهد شد. حتی ممکن است در این زمینه دچار مشکل شود و نتواند به خوبی زمان خودش را مدیریت کند.
نوشته های مشابه
آنچه باید در مورد تربیت کودکان بدانیم
نقش پدر در تربیت کودک
مهمترین قانون طلایی تربیت کودک
برد و باخت در بازی و اهمیت آن برای کودک
پرخاشگری در کودکان،بایدها و نبایدها
لینک اینستاگرام
https://www.instagram.com/zarafeyejadooyi/