نکاتی که باید والدین درباره انتخاب پرستار کودک بدانند
اولین چیزی که در انتخاب پرستار کودک باید به آن دقت کرد، سن کودک است. تعدادی از والدین شاغل ترجیح می دهند به جای فرستادن فرزندشان به مهدکودک، پرستاری را استخدام کنند تا نگرانیهایشان از بابت مراقبت و نگهداری از کودک کمتر شود. از آنجایی که سن مناسب سپردن کودک به مهدکودک سه سال می باشد پرستار کودک به عنوان گزینه ی اصلی در نظر گرفته می شود.
مادر شاغل باید تا یک سالگی کودک خود، مرخصی بگیرد و تمام طول روز را با فرزندش بگذارند تا رابطه وابستگی میان مادر و کودک شکل بگیرد و محکم شود. البته بعد از یک سالگی کودک هم نمیتوان از صبح تا شب نگهداری از کودک را به پرستار واگذر کرد، بلکه ساعات حضور پرستار باید کوتاه باشد. به ویژه اگر دراین شرایط، پرستار برای کودک وقت و انرژی کافی نگذارد، کودک با بحرانهای شدید عاطفی مواجه خواهد شد.
از طرفی فرستادن کودک به مهد از سن ۳ سالگی بهترین گزینه است و والدین شاغل در این سن میتوانند به جای گرفتن پرستار برای کمک خود، او را به مهد کودک بفرستند زیرا از ۳ سالگی به بعد حضور در مهد، روند اجتماعی شدن کودک را تسریع میکند و در افزایش هوش کودک نیز تاثیرگذار است.
مراقبت و نگهداری از کودک در سنین پایین بسیار مهم است . بهتر است پرستار با مهارتهای نگهداری از کودک آشنا بوده و تجربه کافی در مورد کودکان خردسال داشته باشد. در مورد کودکان بزرگتر توصیه میشود والدین فردی را انتخاب کنند که توانایی انجام دادن کار خلاقه و بازی با کودک را داشته باشد.
مراقبت و نگهداری از کودک باید مداوم و قابل پیش بینی باشد و این عامل کمک می کند تا آنها یک دلبستگی ایمن به مراقبان خود داشته باشند. اگر شما دنبال یک پرستار خانگی برای کودک خود هستید، درخواست کنید که فردی که شما در نظر میگیرید، یک تعهد یک ساله برای مراقبت از کودک شما داشته باشد.
فرق کودک با پرستار و کودک بی پرستار
اغلب مادران شاغل چارهای جز گرفتن پرستار کودک خود و یا فرستادن او به مهد کودک ندارند و بررسیها نیز نشان میدهد تفاوت چندانی بین این کودکان و کودکانی که همه ساعات روز را با مادر خود میگذارند، وجود ندارد؛ چرا که ثابت شده کیفیت رابطه بسیار مهمتر از کمیت آن است. چه بسا تربیت کودکی که پرستار از او نگهداری میکند بهتر از کودکی باشد که مادر خانهدار اما بیحوصلهاش تمام ساعات روز را با او میگذراند و اصلا به آموزش و تربیت و سرگرم کردن کودک خود توجهی نمیکند.
معیارهای انتخاب پرستار کودک
- سنجش آستانه تحمل پرستار کودک
برای تعیین میزان تحمل پذیری فرد پرستار، باید از او مصاحبه بگیریم و در مورد برخی موارد با او صراحتا صحبت کنید تا با اطلاعاتی که رد و بدل می شود بتوانیم به شناخت خوبی از فرد برسیم و تجربیاتی که در زمینهی نگهداری از کودک دارد را مورد بررسی قرار بدهیم تا اطلاعات مفید از آن کسب شود.
در یک مصاحبه درست، ویژگیهای روانی و رفتاری پرستار کودک مورد تحلیل قرار میگیرد. مصاحبه باید هدفمند باشد و بایستی والدین را به نتیجه برساند، نه اینکه صرفا یکسری حرف بین طرفین رد و بدل شود و در نهایت بدون جمعبندی منجر به انتخاب یا رد پرستار شود.
- ظاهر پرستار کودک
معمولا پرستاران، مهماندارها و معلمها در اغلب مواقع کسانی هستند که به آدم احساس خوبی میدهند و در کنار آنها بودن احساس آرامش به ما منتقل میکند. بچهها هم کسانی که ظاهر متناسبی دارند را بیشتر دوست دارند و راحت تر آنها راقبول میکنند و بهتر با آنها کنار میآیند.
البته اینکه فرد در نگاه اول به ما حالت خوشایندی بدهد بسیار مهم است اما تعیین کننده نیست. لازم نیست کسی که شما انتخاب می کنید زیبا باشد منظور ما از چهرهی مطبوع، دلنشین بودن فرد است. اینکه لبخند بر لب داشته باشد، در زمان مناسب صحبت کند و بتواند کودک را به آرامش برساند و در زمانی که لازم است سکوت کند.
- مصاحبه با پرستار کودک
بهترین راه برای مصاحبه این است که چیزهایی که برای شما از اهمیت بالایی برخوردار است را از قبل لیست کنیم و آنها را از پرستار بپرسیم نه هر سوالی را که در زمان مصاحبه به ذهن شما رسید. سئوال های ابتدایی که باید در ذهن خود داشته باشید:
- سطح سواد
- تحصیل در رشته ی مرتبط با تربیت کودک
- سن، ظاهر
- و نحوه ی پوشش پرستار
موارد بالایی که ذکر کردیم، پرستار در هر کدام چه شرایطی را باید داشته باشد؟ و بعد همان ها را در پرستار مورد نظرمان پیدا کنیم و در روز مصاحبه هر کسی که حتی یکی از معیارها را نداشت باید از گزینه ها کنار گذاشته شود. برای اینکه برخورد پرستار بچه را در مقابل فرزند خود حدس بزنید بهتر است از او سوالاتی مانند «اگر بچه جیغ بزند چه عکس العملی دارد؟»، « اگر او شیطنت کند و نخوابد چه کاری انجام می دهد؟»
بپرسید و به دقت به جواب هایی که او در این خصوص می دهد گوش کنید، جواب های پرستار میتوانند در شناخت او به شما کمک کند و به شما این ذهنیت را بدهد که برای نگهداری از فرزندتان مناسب است یا خیر. در چنین مصاحبه ای نه تنها شما به هدف خودتان می رسید بلکه باعث می شوید پرستار هم متوجه باشد خانواده کودک جدی هستند و بایستی به وظایف خود به درستی عمل کند.
یکی دیگر از مسائلی که باید از خود بپرسید، متاهل و مجرد بودن پرستار می باشد و اینکه این مسئله برای شما اهمیت دارد یا خیر. ما معمولا به کسی که متأهل است اعتماد بیشتری میکنیم. اما باید دید متاهل بودن پرستار چه نتایج مثبتی میتواند در نگهداری کودک داشته باشد. گاهی اوقات افراد متأهلی هستند که به دلیل وجود مشکلات در زندگی مشترک تصمیم به کار میگیرند و به صورت مناسب توان نگهداری از کودک ندارند یا با او بدخلقی و بد رفتاری می کنند.
و بعضی از افراد امکان دارد که قرصهای آرامبخش نیز مصرف کنند و حواسشان به بچه کاملا جمع نباشد و ممکن است در صورت بروز مشکل حتی بچه را تنها بگذارند و از منزل بروند. در انتخاب پرستار کودک بایستی به کیفیت مجرد بودن یا متأهل بودن دقت کرد و تمام موارد را بررسی نمود.
برای مراقبت و نگهداری از کودک اینکه اگر ایشان مجرد هستند چه مجردی با چه کیفیتی هستند و اگر متاهل هستند این متاهل بودن چه خصوصیات مثبتی به شخص به عنوان پرستار اضافه کرده است.
یکی دیگر از مواردی که والدین میتوانند بر روی آن تصمیم بگیرند، تحصیلات پرستار کودک می باشد، که آیا بایستی پرستار کودکی که در نظر دارند رشته پرستاری را گذرانده باشد یا فقط دوره پرستاری کافی مباشد. مطمئنا هر کدام از این موارد مزایا و معایبی در خود دارد که والدین بنا به سلیقه و نیاز کودک باید به آن بپردازند.
- سن پرستار کودک
برای انتخاب پرستار کودک فرمول قطعی وجود ندارد اما پرستار نباید خیلی جوان و بیتجربه باشد. از طرفی نباید سالمند باشد. میانسالی بهترین سن برای پرستار کودک است که هم دارای تجربه کافی است و هم برای آموزش و بازی با کودک حوصله دارد. در عین حال، اینطور نیست که بگوییم پرستاران جوان، پرستاران خوبی نیستند و باید شرایط دیگر هم بررسی شود.
نکته مهمتر از سن پرستار، سن کودک است که مادران شاغل باید نسبت به آن توجه ویژه داشته باشند. پرستارانی که مادر هستند یا تجربه نگهداری از کودک را دارند، برای نگهداری از کودک گزینه مناسبتری محسوب میشوند. بهترین سن برای پرستاران ۲۸ تا ۴۰ سال است.
- اعتماد به پرستارکودک
بهترین راه برای یافتن پرستار مورد اطمینان، سؤال کردن از اشخاصی است که او را می شناسند. در این صورت امکان اطلاع از سابقه و پیشینه فرد وجود دارد. اگر چنین امکانی برای خانوادهها وجود ندارد بهتر است به موسسههای معتبر مراجعه کنند. البته باید گفت که هر موسسهای معتبر نیست. بعضی موسسهها روی این موضوع تاکید دارند که پرستار باید مدارک یا گواهینامههای معتبر ارائه دهد یا تحصیلات مرتبط داشته باشد.
در واقع موسساتی که مجوز دارند نسبت به این موضوع سختگیرتر هستند و مشکلات را بهتر پیگیری میکنند، ضمن اینکه پدر و مادر میتوانند در زمان مصاحبه رفتار پرستار را ببینند. توصیه دیگر این است که شماره تماسی از نزدیکان پرستار هم داشته باشید تا در زمانهای ضروری بتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید. به یاد داشته باشید زمانی که پرستار در خانه شماست وسایلی که ارزش مادی دارند و همینطور پول و جواهرات را در خانه قرار ندهید تا احتمال بروز خطای پرستار به حداقل برسد.
والدین و ضروریات انتخاب پرستار کودک
- وقتی که پرستار برای اولین بار به منزل شما می آید، از او بخواهید، که قبل از رفتن شما به منزل بیاید تا وقت کافی برای آشنایی با منزل و کودک را داشته باشد و با حضور شما با کودک انس بگیرد.
- سعی کنید از یک پرستار استفاده کنید؛ چراکه کودک به او عادت می کند. البته به اوقات گرفتاری با مریضی او هم باید بیندیشید. از تعویض غیر ضروری و مکرر پرستار کودک پرهیز کنید.
- تک تک اتاق های خانه را به پرستار نشان دهید وی باید از محل این اقلام آگاه باشد:تلفن، فیوز برق، چراغ قوه، کلیدچراغ ها و محل های خطرناک احتمالی در خانه
- اگر قرار است پرستار بچه، کودک را به حمام ببرد، نکات ایمنی حمام را با او مرور کنید.
- به پرستار بچه، چگونگی استفاده از وسایل خانه را آموزش دهید و اگر استفاده از وسیله ای مجاز نیست، حتما این موضوع را به اطلاع او برسانید.
- کودکانی که قادر به صحبت کردن هستند، میتوانند در مورد اتفاقات خانه در زمانی که شما در خانه حضور نداشتید صحبت کنند. اما در مورد کودکانی که هنوز توانایی حرف زدن ندارند کنترل بیشتر شرایط خانه توسط والدین ضروری است. بهعنوان مثال اگر پدر و مادر امکانات مالی خوبی دارند، خرید دوربینهای مدار بسته اقدام موثری است که میتواند در نظارت کارهای پرستار تاثیر داشته باشد. درصورتیکه امکان خرید دوربین مدار بسته وجود ندارد، والدین میتوانند حداقل صدای پرستار را ضبط کنند. البته نکته مهم اینجاست که خود پرستار در جریان نصب دوربین یا دستگاه ثبت صدا باشد و بداند که والدین کودک، عملکرد او را کنترل میکنند. برای نظارت بر کار پرستار میتوان از همسایهها هم کمک گرفت. مادر میتواند به یکی از خانمهای همسایه بسپارد تا اگر صدای گریه ممتد کودک را شنید برای پیگیری به خانهشان مراجعه کند.
- دفتر یادداشتی مخصوص پرستار تهیه کنید و کنار گوشی تلفن بگذارید و اطلاعات ضروری زیر را در آن بنویسید. اول: از بیماری های احتمالی که کودک دچار آن شده، پرستار را مطلع کنید؛ و نیز از عادت هایش موقع خواب، نگرانی هایش، برنامه ی روزمرهای که شب ها با او پی می گیرید و… برای پرستار بنویسید.
- شماره دکتر مخصوص کودکتان را برایش یادداشت کنید و نیزشماره اورژانس با تلفن منزل، تا در صورت لزوم به دکتر یا اقوام نزدیک منزل زنگ بزند و کمک بطلبد . همچنین هر نشانی و تلفن ضروری دیگر را نیز در آن یادداشت کنید. در آخر نیز با مداد شمارهای را که می تواند احیاناً با شما تماس بگیرد و زمان بازگشت خود به خانه را یادداشت کنید.
- ببینید آیا پرستار بچه با کمک های اولیه آشنایی دارد یا خیر. در صورت لزوم مقدمات این کمک را با او مرور کنید و به او محل نگهداری کتاب و جعبه کمک های اولیه را نشان دهید. صفحات مربوط به راهنمای اقدامات فوریتی را از کتاب جدا کنید و در محل مناسبی روی دیوار نصب کنید. حتما سریع ترین راه رسیدن به بیمارستان را به او نشان دهید.
- برای مراقبت و نگهداری از کودک به پرستار بچه این نکته را حتما گوشزد کنید که هنگام بروز سانحه، پیش از هر چیز، کمک بخواهد و تنها بعد از آن، موضوع را به شما اطلاع دهد، به او این اطمینان را بدهید که حتی اگر بی مورد هم در خواست کمک کرد، هیچ مشکلی پیش نمی آید و بهتر از این است که بی جهت خطر کند و اقدامی انجام ندهد.
- قبل از ترک منزل، ظرفی را که کودک شما به آن علاقه دارد آماده کنید. این مسأله کار نگهدار کودک را ساده می کند و کودک را در نبود شما دلداری می دهد.
- اگر قرار است بیش از یک روز یا یک شب بیرون از خانه باشید، ترتیبی دهید تا فرد دیگری مانند فامیل یا همسایه، به خانه تان سر بزند و بر کار پرستار بچه نظارت کند.
- توصیه های ایمنی در مورد آتش سوزی را با پرستار بچه مرور کنید. محل کپسول آتش نشانی و طرز کار با آن را به او یاد بدهید. همچنین به او توضیح دهید که درمواقع اضطراری، بهترین راه خروج از خانه کدام است. همچنین در خارج از خانه محلی را مشخص کنید تا پس از بروز حادثه؛ همگی همدیگر را در آنجا ملاقات کنند. باید از این موضوع اطمینان یابید که پرستار بچه به درستی می داند چگونه با مرکز آتش نشانی تماس بگیرد و چگونه کودک را از خانه دچار حریق به سرعت خارج سازد.
- به پرستار بچه اقدامات لازم برای محافظت از خانه در برابر دزدان و مهاجران احتمالی را توضیح دهید. اگر سیستم دزدگیر دارید، باید او را با طرز کار آن آشنا باشد. همچنین باید چگونگی پاسخ دادن به تلفن و زنگ در را نیز بداند. اگر منتظر تلفن یا دریافت بسته یا ملاقاتی هستید، حتما آن را به اطلاع پرستار بچه برسانید.
- برای آن که کودک در هنگام رفتن شما ناراحتی و گریه نکند به او بگویید هدیه ای برای او گرفته اید که تا شما از منزل خارج نشوید نمی تواند آن را پیدا کند. البته فراموش نکنید قبل از رفتن، جای آن را به پرستار نشان دهید. این کار باعث شادی فرزند شما، انس بیشترش با پرستار و همکاری با او خواهد شد.
- می توانید قول دیگری هم به او بدهید؛ بگویید اگر با پرستار همکاری کند، شب قبل از خواب می تواند فیلم ویدیویی کارتونی ببیند.
- والدین می بایستی در راستای تعامل مناسب با پرستار و رفتار محترمانه با وی کوشش نمایند.
هماهنگی و همسویی رفتار والدین و پرستار
هماهنگی و همسویی رفتار والدین و نگهدار کودک هم موضوع قابلتوجهی است که خانوادهها باید به آن توجه داشته باشند. قرار است کودک ۷ یا ۸ ساعت در روز را نزد پرستارش باشد و به همین دلیل لازم است بین رفتار پدر و مادر و پرستار همسویی جهتداری وجود داشته باشد. مثلا اگر در خانه قانونی وجود دارد که کودک نباید قبل از غذا شیرینی بخورد، توصیه میشود که از پرستار هم بخواهید به این نکات توجه داشته باشد و در مورد نحوه تشویق یا تنبیه کودک هم مطلع شود.
البته منظور از تنبیه کتک زدن یا فریاد کشیدن بر سر کودک نیست، بلکه پدر و مادر یا پرستار میتوانند از کودک بخواهند که به دلیل رفتار نامناسب چند دقیقهای کنار اتاق بنشیند. این موارد تنبیهات بیضرری هستند که در مورد آنها والدین و پرستار میتوانند به توافق برسند.هرقدر شباهت رفتاری بین والدین و پرستار بیشتر باشد احتمال بروز مشکلات کمتر میشود.
اولین چیزی که بعد از ورود نگهدار کودک در منزل باید دقیق انجام شود صحبت کردن درباره ی انتظارات از نگهدار کودک آن هم بصورت کاملا واضح و روشن می باشد. مثلا اگر نگهدار کودک قرار است لباس های کودک را تعویض کرده و بشوید با او درباره ی حد کثیفی لباس صحبت کنید و یا اگر نگهدار کودک قصد پختن غذا برای کودکتان را دارد بخوبی درباره ی این موضوع با او صحبت کنید. برنامه ی سابق روزانه کودک را برای نگهدار کودک یادداشت کنید و چیزی را از قلم نیندازید.
اگر نگهدار کودک از قوانینی که شما وضع می کنید تخطی نمود ممکن است ایراد کار از توضیحات نیمه کامل شما درباره ی قوانین باشد. هدف از داشتن ارتباط خوب با نگهدار کودک جلوگیری از بروز اشتباه و تقویت رابطه می باشد. بعد از یک روز کاری زمان مناسبی است که با نگهدار کودک خود اندکی درباره ی مسائل مراقبت از کودک صحبت کنید.
از او بخواهید درباره ی اینکه روز را چگونه سپری کرده اند و چه فعالیتهایی با کودک انجام دادند؟ آیا در طول روز مشکلی پیش نیامد و یا کودکان تا چه اندازه او را به دردسر انداخته است؟ درباره ی اخلاق و روحیات کودک و اینکه چگونه می توانید نکات منفی اخلاقی در کودک را بهبود ببخشید و به رشد جسمی و ذهنی کودک نمایید سخن بگویید. به خواسته های نگهدار کودک توجه کنید تا او نیز رازها و حرفهای خود را به شما بگوید.
نوشته های مشابه
گردش کودک با پدر و مادر
آماده کردن کودکان برای رفتن به مهد کودک
ترس کودک از دکتر رفتن ، راهکارها
آموزش حرف زدن به کودک
قوانین بازی کردن کودکان با یکدیگر
لینک اینیستاگرام:
https://www.instagram.com/p/BhTxkr-lPC1/