ترک عادت های بد در کودکان با کمک والدین
واقعیت این است که شما همواره به فرزندتان تذکر می دهید، پاداش می دهید یا تهدید به تنبیه می کنید. با صدای آرام می گویید. فریاد می زنید. هیچ چیزی نمی گویید. اما می بینید که تغییر کمی ایجاد می شود. همه می دانند که متوقف کردن عادت بد کودک ، کاری ساده ای نیست. مثلا شما تصمیم می گیرید زمانی که مقدار زیادی کلوچه در دهانتان است، سر فرزندتان داد نزنید و بد و بیراه نگویید. اما می بینید که اغلب اوقات اجرای این تصمیم، حتی با سعی و تلاش زیاد نیز دشوار است.
ترک عادت برای بزرگترها سخت است، ترک عادت بد کودک هم همین طور سخت است . به نظر می رسد که بدون توجه به انگیزه ی آنها از انجام این کار، ترک عادت برای کوچولوهایی که ناخن شان یا لباس شان را می جوند یا شست شان را می مکند نیز سخت است. اما همانطور که می دانید این قبیل عادت ها برای بچه ها مشکل ساز است.
پوست شان زخمی و دردناک می شود و ترک می خورد. توجه داشته باشید که شما، فرزندتان را برای چیزی که یاد گرفته است تشویق می کنید نه به خاطر اینکه مثلا ناخنش را کمتر خورده یا پوستش را کمتر کنده است. استفاده مداوم از روش های ترک عادت ، کلید موفقیت است و از رشد ناخن یا موهای نرم یا مواردی شبیه این اهمیت بیشتری دارد، به خصوص در سال های اول زندگی. بچه هایی که ناخن شان را می جوند، شست شان را می مکند یا اینکه موهای شان را دور انگشت شان می پیچند لزوما نسبت به بچه های هم سن خود، استرس بیشتری ندارند .
هر چند این طور به نظر می رسد که تحریک فیزیکی، منجر به تعدیل احساسات درونی آنها می گردد. این عادت ها برای بچه ها آرامش بخش هستند، در حالی که ممکن است برای شما نگران کننده باشند. وجود این عادت ها لزوما به معنای داشتن مشکلات هیجانی در بچه ها نیست.
ممکن است بعضی از بچه هایی که عادت بد دارند، مشکل هیجانی نیز داشته باشند. اگر شما متوجه علائم استرس، نگرانی مداوم در مورد کامل انجام دادن کارها یا مشکلات خواب در فرزندتان شدید، ممکن است به کمک بیشتری احتیاج داشته باشید. اما اگر می بینید که این عادت ها، مشکلات قابل ملاحظه ای در زندگی فرزندتان ایجاد کرده است با یک متخصص یا پزشک در مورد راه حل مناسب مشورت نمایید.
برخورد صحیح با عادت بد کودک
ترک عادت های بد کودکان
بی توجهی: توجه زیاد به عادت بد و تنبیه کودک ممکن است تاثیر منفی داشته باشد. او با توجه به توجهات، تشویق خواهد شد که این رفتار را تکرار کند. از این رو در ابتدا بهتر است که از توجه به عادت آزار دهنده اجتناب کنید و اجازه دهید کودک با زمان، خودش بزرگ شود.
ستایش و جایزه دادن: ستایش و پاداش دادن به کودکان زمانی که عادات خوب دارند و از رفتار بد آگاهانه اجتناب می کنند، یک استراتژی عالی است. این کار به آن ها نشان می دهد که رفتار خوب آن ها مورد توجه قرار گرفته است و کمک می کند تا اخلاق خود را بالا ببرند و به آن ها دلیل ترک عادت بد را می دهند.
آموزش: برای ترک عادت های بد کودکان، کودک شما تنها زمانی می تواند از رفتار بد خود اجتناب کند که بخواهد. مهم است که آموزش دهید و به او بفهمانید که دلیل این عادت خاص ناسالم چیست. با بلوغ کودک نوپای شما این دلایل را درک خواهد کرد و به طور طبیعی به این عادت بد توجه خواهد کرد و آن را رها خواهد کرد.
یک بار در زمان، احتیاط: کودکان ممکن است عادات بد زیادی را با هم داشته باشند. نباید سعی کنید همه آن ها را با هم حذف کنید، بلکه مهم ترین و آسیب زننده ترین عادات را در اولویت قرار دهید. عجله نکنید. هرگز کودک خود را در ملا عام خجالت زده نکنید. بحث کردن در مورد مشکلش با کودک باید به صورت خصوصی انجام شود.
تقویت روحیه: ایجاد حس اعتماد به کودک ، حمایت و دوست داشتن او با صبور بودن و حساسیت به ثبات احساسی مهم است. به کودک خود فرصت تصمیم گیری را بدهید، این به توسعه مهارت های او و اعتماد و تصمیم گیری کمک می کند. درک این که چه چیزی درست است و چه چیزی اشتباه است، خوب و بد بودن در کودکان از روزهای اولیه شان به آن ها کمک می کند تا ارزش های مناسب، عادت ها و رفتار خود را توسعه دهند. تلاش های صبورانه از شما به عنوان والد، به شکستن عادات بد کودکان کمک می کند. این شعار ایده آل برای رشد کودک است.
با عادت های بد در کودکان چطور برخورد کنیم؟
واضح و صریح صحبت کنید:
برای ترک عادت های بد کودکان اگر هربار که فرزندتان انگشتش را در بینیاش فرو میکند دست او را بگیرید و بکشید او نمیفهمد دقیقاً چرا این کار را میکنید و به رفتارش ادامه میدهد. برایش بگویید دقیقاً با چه چیزی مخالف هستید. بگویید فرو کردن انگشت در بینی کار زشتی است و یک بچه خوب هیچ وقت نباید دست در بینیاش کند.
روش جایگزین آموزش دهید:
گاهی وقتها فرزندتان اشتباهی را تکرار میکند، چون رفتار درست را نمیداند، مثلاً از کلمه رکیکی استفاده میکند که جایی شنیده، چون مترادف آن را نمیداند و فکر میکند این کلمه منظور او را میرساند. رفتارهای درست و جایگزین را به فرزندتان آموزش دهید و بگویید به جای این کار، میتواند چه کاری انجام دهد.
مثل یک بزرگسال با او صحبت کنید:
غر زدن، دعوا کردن، تهدید کردن، به برطرف شدن رفتار اشتباه کودک منجر نمیشود. با فرزندتان همان طور که با یکی از دوستان حرف میزنید صحبت کنید و به او توضیح دهید که انتظار چه رفتاری را از او دارید. در عین حال مقتدر و محکم باشید.
علت رفتار را درک کنید:
گاهی کودکان یک رفتار زشت را انجام میدهند، چون کنجکاو هستند. آنها از بار ارزشی رفتارشان آگاه نیستند و مثلاً ممکن است به خاطر کنجکاوی جنسی یا به خاطر قرار گرفتن در مرحلهای از رشد خود، رفتارهای خارج از عرف نشان دهند. ممکن است کودک به خاطر استرس رفتاری مثل انگشت مکیدن یا ناخن جویدن را انجام دهد. در این موارد بدون آنکه کودک را دعوا کنید به او بگویید که میتوانید با هم درباره این موضوع حرف بزنید و توضیحاتی درخور سن و فهم او ارائه دهید.
رفتار را تقویت نکنید:
بهترین تشویق، تنبیه نکردن است. شما میتوانید رفتار اشتباه را با نادیده گرفتن خاموش کنید. در واقع گاهی واکنش نشان دادن به یک رفتار زشت باعث میشود کودک توجه و تمرکز بیشتری بر آن رفتار داشته و آن را تکرار کند. برخی رفتارها را میتوانید با نادیده گرفتن از بین ببرید. فقط باید صبر کافی داشته باشید و البته بتوانید احساسات تان را مدیریت کنید.
نوشته های مشابه
ترک عادت انگشت در بینی کردن کودکان
درمان ناخن جویدن کودکان
بی اشتهایی و کم غذایی در کودک و راه های درمان آن
آموزش دستشویی رفتن به کودکان
آموزش آداب و روش غذا خوردن به کودک
لینک اینستگرام:
https://www.instagram.com/zarafeyejadooyi/