مراقبت های بارداری در سه ماهه اول

معاینه های پزشکی و مراقبت های بارداری در سه ماهه اول

بهتر است بارداری شما با برنامه ریزی از پیش تعیین شده باشد تا با داشتن زمان کافی و اطمینان خاطر بتوانید تحقیقات لازم در مورد انتخاب پزشک معالج تان را انجام داده و پیش از بارداری اقدامات لازم را انجام دهید. بهتر است پیش از بارداری از مراقبت های دوران بارداری مطلع باشید. اما اگر زمانی متوجه شدید که باردار هستید و هنوز تصمیمی مبنی بر انتخاب پزشک متخصص زنان نگرفته‌اید، مضطرب نباشید. بهترین کار این است که در اولین فرصت ممکن به یک پزشک زنان مراجعه نمایید تا مراقبت های دوران بارداری را به شما گوشزد کند. چراکه مراقبت های دوران بارداری در سه ماهه اول بسیار شبیه به هم بوده و آزمایش هایی که پزشک تجویز می کند در اکثر خانم ها مشابه هم خواهد بود. پس مهمترین کار این است که در اولین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.

زرافه-جادویی-مراقبت-های-بارداری-در سه-ماهه-اول
مراقبت های بارداری در سه ماهه اول

 

برخی خانم ها پس از گذشت یک الی دو ماه از آغاز بارداری متوجه حاملگی می­شوند. بهتر است نهایتاً در فاصله هفته ششم تا دهم بارداری به پزشک مراجعه نموده و اقدامات لازم برای مراقبت های دوران بارداری را انجام دهید. در اولین ملاقات شما با پزشک، وی برای شما آزمایش خون که تایید کننده  بارداری شما خواهد بود تجویز می کند. سپس سوالاتی از شما خواهد پرسید تا سن جنین و زمان تقریبی زایمان را تشخیص داده و پرونده سلامت شما را تکمیل کند. مواردی که در جلسه اول معاینات بارداری از شما پرسیده خواهد شد به شرح زیر است:

  • سلامت و بهداشت زنان: پزشک در اولین ملاقات نظم قاعدگی، طول دوره قاعدگی و تاریخ شروع آخرین پریود شما را جویا خواهد شد. همچنین در مورد سابقه عفونت های زنان، بیماری های مقاربتی و سابقه بارداری پیشین مادر سوالاتی خواهد پرسید.
  • سوابق پزشکی و بیماری های مزمن: جهت تشکیل پرونده سلامت مادر لازم است که پزشک از بیماری‌های احتمالی مزمنی که مادر به آن مبتلاست با خبر باشد. بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون، سابقه جراحی در گذشته یا بستری شدن در بیمارستان و حساسیت های دارویی مادر
  • سوابق پزشکی خانوادگی: برای سلامت جنین لازم است که بیماری های موجود در خانواده پدر و مادر جنین به پزشک اطلاع داده شود؛ چرا که ممکن است هر یک از این بیماری ها زمینه ژنتیکی داشته و احتمال بروز آن در فرزند به شما وجود داشته باشد. اگر در خانواده هایتان سابقه سقط جنین، تولد نوزادی با بیماری های مادرزادی، زایمان زودرس و موارد اینچنینی دارید به پزشک خود اطلاع دهید. باید بدانید که وجود بیماری های مزمنی مانند دیابت در هر یک از افراد خانواده تان باید در پرونده شما ثبت شود.
  • سبک زندگی: از جمله مراقبت های دوران بارداری ترک سیگار و نوشیدنی های الکلی و کاهش مصرف کافئین است. بنابراین پزشک سوالاتی در این خصوص از شما خواهد پرسید. بهتر است به تمامی سوالات پزشک صادقانه پاسخ دهید. همچنین ممکن است در مورد سابقه آزار جنسی، خشونت خانگی و مواردی از این قبیل نیز از شما اطلاعاتی دریافت کنند.

اگر در هر یک از موارد بالا مشکلی وجود داشته باشد، پزشک برای اطمینان خاطر آزمایش های مربوطه را برایتان تجویز می­کند. همچنین در اولین ملاقات، معاینه واژن و لگن می تواند بیانگر سلامت زنان باشد. هم چنین معایناتی در مورد غده تیروئید، سینه ها، ریه، فشار خون و حتی سلامت دهان و دندان شما انجام خواهد شد. در اولین جلسه ملاقات قد و وزن مادر اندازه گیری شده و شاخص توده بدنی و یا همان BMI تعیین می گردد. به این طریق می توان افزایش وزن مادر در ماه های آینده را بررسی دقیق­تری نمود. همچنین پزشک برای شما مصرف روزانه مکمل های دارویی مانند فولیک اسید را تجویز می­کند. در انتهای جلسه پزشک سایر مراقبت های دوران بارداری در سه ماهه اول را به شما توضیح خواهد داد و زمان مراجعه بعدی را برایتان تعیین می نماید.

آزمایش های انجام شده در سه ماهه اول بارداری:

  • آزمایش خون: پزشک در اولین جلسه با تجویز آزمایش خون کامل به بررسی گروه خونی، RH خون، وضعیت آنتی بادی های RH و وجود عفونت احتمالی در بدن شما خواهد پرداخت. همچنین با انجام تست CBC وضعیت کم خونی شما بررسی خواهد شد. ممکن است در صورت داشتن سابقه روابط جنسی پر خطر، آزمایشی مبنی بر وجود بیماری های مقاربتی مانند هپاتیت یا HIV انجام شود. اندازه گیری میزان قند خون ناشتا می­توانند میزان مستعد بودن شما برای دیابت دوران بارداری را تا حدی تعیین کند. همچنین ممکن است میزان ایمنی بدنتان نسبت به بیماری‌هایی مانند سرخجه و هپاتیت B نیز بررسی شود.
  • آزمایش ادرار: یکی از مهمترین و ساده ترین مراقبت های دوران بارداری در سه ماهه اول، دادن آزمایش ادرار است. آنالیز و کشت ادرار روشی مطمئن برای بررسی عفونت مجاری ادراری می­باشد. همچنین در آنالیز ادرار وجود خون، پروتئین و قند در ادرار شما بررسی شده و در صورت وجود قند آزمایش­های تکمیلی برای تشخیص دیابت تجویز می گردد.
  • آزمایش غربالگری: شاید بتوان مهم ترین مراقبت های دوران بارداری در سه ماهه اول را با عنوان انجام آزمایش غربالگری مطرح نمود که این آزمایش جهت بررسی وضعیت جنین برای ابتلا به بیماری‌های مادرزادی انجام خواهد شد. از جمله مواردی که درآزمایش غربالگری سه ماهه اول بارداری انجام می­شود، می توان به اندازه گیری پروتئین a پلاسمای خون، بتای آزاد گنادوتروپین جفتی انسانی (HGC) و انجام سونوگرافی NT برای تشخیص نقص احتمالی مادرزادی سندروم داون اشاره نمود. این آزمایش بین هفته یازدهم تا سیزدهم بارداری انجام می­شود. اینکه در جواب آزمایش شما در گروه کم خطر یا پرخطر دسته بندی شده باشید، اقدام پزشک متفاوت است. اگر در گروه کم خطر قرار گرفته باشید، پزشک به شما انجام آزمایش غربالگری در سه ماهه دوم را پیشنهاد می کند که در هفته پانزدهم تا هفدهم انجام خواهد شد. اما اگر در دسته پرخطر قرار داشته باشید، پزشک هرچه سریعتر انجام آزمایش نمونه گیری از پرزهای جفتی (CVS) و آمنیوسنتز را درخواست می کند.

خود مراقبتی در سه ماهه اول بارداری:

با مراجعه به پزشک و علاوه بر مراقبت های پزشکی که انجام می دهیدف پزشک برای مراقبت های دوران بارداری، به شما توصیه هایی در خصوص رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری، غذاهایی که در دوران بارداری نباید خورد، افزایش وزن در بارداری، دریافت مکمل های دارویی و ویتامین های لازم در این دوران و علائم و مشکلات شایع در سه ماهه اول بارداری توضیحاتی را داده و علائمی را که در صورت بروز بایستی سریعاً به پزشک مراجعه نمایید به شما گوشزد خواهد کرد. خود شما مهمترین شخصی هستید که می‌توانید از خود و جنین تان در این دوران حساس مراقبت نموده و بهترین یاری دهنده باشید. اگر این دوران مقارن با اوایل پاییز باشد، شاید پزشک جهت پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا، به شما توصیه کند که واکسن آنفولانزا را دریافت کنید.

کلمات کلیدی: مراقبت های دوران بارداری- مراقبت های دوران بارداری در سه ماهه اول


نوشته های مشابه

همه چیز درباره چاقی و اضافه وزن در بارداری

تمام روش های افزایش شانس بارداری

با سردردهای دوران بارداری چه کنیم؟

ریزش مو در بارداری و پس از زایمان و راههای جلوگیری از آن

نحوه صحیح خوابیدن در دوران بارداری

با ویار بارداری چه کنیم؟

علائم اولیه بارداری چه چیزهایی هستند؟ آیا من باردارم؟

مراقبت های دوران بارداری

راهنمای بارداری سالم


اینستاگرام زرافه جادویی را دنبال کنید

نوشتهٔ بعدی
مراقبت های بارداری در سه ماهه دوم
نوشتهٔ پیشین
همه چیز درباره چاقی و اضافه وزن در بارداری

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست