وضعیت جنین در هفته شانزدهم بارداری
در هفته شانزدهم بارداری با رو به پایان رفتن ماه چهارم بارداری تان، باید آماده اتفاقات مهیجی باشید، شما در هفته ۱۶ بارداری کم کم حرکات جنین را حس می کنید. با این حرکات، متوجه می شوید که انسانی درونتان رشد می کند و از این طریق، خود را به شما نشان می دهد. جنین شما به قدری کوچک است که به زحمت به اندازه کف دست شما می شود. او آنقدر سریع رشد می کند که طولش ۱۰ سانتیمتر و وزنش حدود ۱۵۰ گرم است. پوست شفاف وی که لایه روی لایه تشکیل می شود، ته مایه صورتی دارد.
در هفته ۱۶ بارداری او می تواند با پاهای ظریفش لگد بزند و دستانش را مشت کند و چنگ بزند. در این مرحله چشمهای وی کاملا به نور حساس هستند. در این مقطع، تمامی عضلات و ماهیچه ها، در جای خود قرار دارند و سیستم عصبی وی شروع به کنترل بدن او می کند. جنین با بند ناف که همانند بند زندگی است به جفت متصل شده است و همچنان که نیازهای وی بالا می رود، این بند ضخیم تر می شود. در هفته ۱۶ بارداری خون ، دائما در بند ناف جاری است و از این طریق مواد غذایی را به جنین می رساند و مواد سمی کیسه آب جنین را دفع می کند تا هر بار که جنین دهانش را باز می کند، نای وی از این مواد پر نشود. جفت به دلیل وجود رگهای خونی بسیار، مدام بزرگ می شود، تا حجم زیادی از مواد مغذی و اکسیژن را بین بدن شما و جنین تان مبادله کند.
قد جنین : ۱۱.۹ سانتی متر
وزن جنین : ۱۰۳ گرم
وضعیت مادر در هفته شانزدهم بارداری
در هفته ۱۶ بارداری ، نقطه تغییر در دوران بارداری تان است به طوری که بعد از یک روز پرکار، شما همچنان انرژی دارید که به خرید لوازم بچه، یا ملاقات دوستان و آشنایانتان بروید. در این مرحله، بسیاری از خانم ها احساس می کنند، انرژی شان بازگشته است، حالت تهوعشان کمتر شده و کمتر احساس خستگی می کنند. در هفته ۱۶ بارداری ترشحات هورمون های بارداریتان کاهش یافته است، دیگر آرام شده اید و احساساتتان تحت کنترل هستند. اگر احساس گریه یا فریاد زدن می کنید، شما به شکل موفقیت آمیزی می توانید با این احساسات کنار بیایید، زیرا از نظر جسمی شرایط بهتری دارید.
علیرغم، این که در هفته ۱۶ بارداری تا حدودی به زندگی عادی برگشته اید؛ اگر گاهی اوقات احساس خستگی و افسردگی کردید، اصلا تعجب نکنید. اگر این بچه اولتان است، احتمال دارد گاهی این احساس را داشته باشید که آمادگی مادر شدن را ندارید، اگر قبلا بچه داشته اید، امکان دارد با تلاش به دنبال این باشید که از عهده کارهایی برآئید که فکر می کنید بعدا قادر به انجام آن نیستید. مدام درباره تصمیم هایی که گرفته اید، با همسرتان مشورت کنید مثل این که قرار است با شیشه به نوزاد شیر دهید، یا سینه، تا شش ماه اول چه کسی خانه را تمیز می کند، یا تا چه مدت می خواهید مرخصی کاری بگیرید، و هنگامی که سر کار می روید یا بیرون خانه هستید، چه کسی مراقب بچه خواهد بود.
علائم طبیعی در هفته شانزدهم بارداری
- ترک های پوست: همانطور که بدنتان همراه با بدن جنین رشد می کند، پوست شما نیز کشیده می شود. ممکن است در سه ماهه دوم و سوم متوجه خطوطی روی سینه و شکم شوید. این خطوط که نشانه های کشش هستند، در واقع خراشهای ریزی هستند که به دلیل کشیدگی پوست، در زیر لایه های پوست ایجاد می شوند. زنانی که پوستی خیلی نازک و تیره دارند، معمولا دچار ترک های پوستی می شوند. همه ترک های پوستی بعد از دوران بارداری محو نمی شوند، اما بیشتر آنها از بین می روند.
در واقع به جز امیدوار بودن به اضافه وزن تدریجی و داشتن وزن های خوب راهکار پیشگیرانه ای برای این موضوع نمی توان داشت اگرچه بسیاری از خانم ها برای جلوگیری از ایجاد ترک های پوستی به کرم های گرانقیمت و ویتامین E متوسل می شوند. اگر دوست ندارید، ترکهای پوستی بعد از بارداری روی بدنتان بماند، می توانید با لیزر درمانی آنها را کم رنگ کنید.
- اضافه وزن: اگر تا به حال وزنی اضافه نکردید این هفته اضافهوزن به سراغتان میآید. افزایش خون شما و مایع در برگیرنده کودک، بزرگ شدن سینهها و تورم رحم و جفت جنین، میتواند باعث افزایش وزن شما شود. با این وجود شاید هنوز زمان بروز آن نرسیده باشد.
- سردرد: سردرد در دوران بارداری کاملا مرسوم است، مخصوصا در اوایل بارداری که بدن شما در حال تطابق خود با شرایط جدید می باشد.در حالیکه هنوز دلایل واقعی سردرد در بارداری مشخص نیست ولی به احتمال بالا با نوسانات در هورمون ها و تغییرات در گردش خون در ارتباط می باشد. یکی از مرسوم ترین انواع سردرد در دوران بارداری سردرد تنشی است، و در صورتیکه شما به این نوع سردرد حساسیت دارید احتمالن خود باعث اذیت شدن بیشتر شما در دوران بارداری خواهد شد. سردرد تنشی شبیه درد مبهم و ثابت در هر دو طرف سر یا پشت گردن احساس می شود.
هشدارها در هفته شانزدهم بارداری
تغییرات پا در دوران بارداری: کفش های دلخواه را جمع کنید و ته کمد بگذارید، زیرا اصلا اندازه پایتان نیست. بالا رفتن سطح هورمون های بدنتان باعث شد که آب بیشتری جذب کنید و به همین خاطر پاهایتان متورم می شود. برای جلوگیری از هرگونه ناراحتی و مشکل، چندین بار در روز به مدت ۲۰ دقیقه، پاهایتان را بالاتر از قلبتان بالا ببرید تا به این روش، خون از پاهایتان به سوی قلب باز گردد. می توانید بنشینید و یک پای خود را بالا ببرید، مچ پای خود را ۲ بار در هر جهت بچرخانید، سپس پاهایتان را عوض کنید. هر زمان که می نشینید، مچ های خود را به این صورت بچرخانید، بعد سعی کنید با حرکت پاهایتان حروف الفبا را به آرامی بنویسید.
سعی کنید روی پهلوی چپ بخوابید تا فشاری به سیاهرگ بزرگ تان وارد نشود. (بزرگترین سیاهرگی که خون را به سوی قلب باز می گرداند) افزایش بیش از حد وزن در دوران بارداری ممکن است وضعیت پاهایتان را بدتر کند، بنابراین مراقب افزایش وزن تان باشید. به خاطر داشته باشید که هنگام تماشای تلویزیون یا حتی خواب شب، پاهایان را بالاتر از قلب تان قرار دهید. برای کاهش فشار به پاهایتان هر ساعت به مدت ۲۰ دقیقه روی آن یخ بمالید. شاید مجبور شوید در اواخر دوره بارداریتان کفش های بزرگتری بخرید، بنابراین هرگز کفش های بند دار نخرید، زیرا بستن بندهای آن برایتان مشکل می شود.
تغذیه در هفته شانزدهم بارداری
مصرف دارو یا جوشانده های گیاهی بدون کافئین، بخاطر آرام بخش بودن، کاملا مطمئن نیستند. بنابراین، برچسبی که نوشته «گیاهی » یا «طبیعی» دارد، ضمانتی برای مطمئن بودن آن نیست. کسی نمیداند جوشانده گیاهی که تحقیقات ضعیفی روی آنها انجام شده، چه تأثیری روی بدن دارد. مقدار زیادی از جوشانده گیاهی باعث انقباضات ادراری می شود و احتمالا خطر سقط جنین و زایمان زودرس را بالا می برد. بنابراین بهتر است که از مصرف چای یا گیاهان دارویی مثل سونسبر، برگ تمشک، پرهیز نمایید. این مواد را در رژیم غذایی خود وارد کنید:
♦ غلات مانند گندم یا نان سبوس دار
♦ میوه و سبزیجات مانند سیب، هلو، هویچ و اسفناج
♦ مواد مغذی کم چرب و سرشار از پروتئین مانند گوشت گاو، ماست کم چرب و ماهی تن
♦ گوشت و مرغ
♦ چربیهای اشباع نشده مانند روغن زیتون و روغن کانولا
♦ مصرف این مواد را کاهش دهید:
♦ چربیهای اشباع شده و چربیهای ترانس که در دمای اتاق جامد هستند؛ مثل کره و چربی گوشت گاو
♦ نوشابههای شیرین شده
مراقبت های بارداری، بایدها و نبایدهای هفته شانزدهم بارداری
- شنا و ورزش های آبی: بهترین ورزش در دوران بارداری شنا است. شنا، ورزش کم فشاری است و بدون این که عضلات و سیستم قلبی و عروقی را خسته کند، مفاصل و رباط هایتان را به کار می اندازد. در این ورزش، احتمالا آسیب و خطر خیلی کم است و احساسی از بی وزنی به وجود می آید که برای خانم های بارداری که سنگین شده اند، خیلی شیرین است.
تا زمانی که پزشک به شما دستور توقف ورزش نداده، می توانید به شنا بپردازید. اگر لباس شنای قبل از بارداریتان برایتان تنگ شده، می توانید به دنبال لباس شنای حاملگی بزرگتر باشید. به یاد داشته باشید که قبل و بعد از ورزش شنا، آب بنوشید. وقتی شنا و ورزش تان طولانی شد، استراحت های کوتاهی برای نوشیدن مایعات داشته باشید. شنا همانند هر ورزش هوازی دیگری، نیاز بدن شما را به آب افزایش می دهد. مراقب باشید که در حین شنا، آب استخر را نخورید، زیرا ممکن است حاوی باکتری های خطرناکی باشد.
- تکرر ادرار: اگر از هفته ۱۶ بارداری به بعد تند تند به دستشویی می روید نگران نباشید، مثانه کودکتان پر و خالی میشود و این تمرین خوبی برای کلیه های او میباشد. دیگر اینکه چشم ها و گوش ها در حال قرار گرفتن در جایگاه اصلی خود میباشد. در هفته ۱۶ بارداری ماهیچههای صورتش حسابی رشد کردهاند و میتواند لبهایش را باز و بسته میکند.در هفته ۱۶ بارداری برخی از اعضای بدن او مدت زیادی است که کارشان را آغاز کردهاند و مشغول فعالیت هستند. این اعضای پرکار یکی دستگاه گردش خون است و دیگری مجاری ادراری. قلب هم که با سرعت باورنکردنی در طول روز ۲۵ لیتر خون را پمپاژ میکند.