مشارکت کودک در کارهای خانه

افزایش مسئولیت پذیری کودکان با مشارکت در کارهای خانه

مشارکت کودک در کارهای خانه یکی از بهترین روش ها برای فهماندن اهمیت پاکیزگی به آنها  است. همچنین به آنها می آموزد که مسئولیت امور مربوط به خود را به عهده بگیرند و باعث افزایش مسئولیت پذیری کودکان می شود. علاوه بر این وقتی از آنها می‌خواهیم که کار خانه را انجام دهند احساس مهم بودن می کنند و خود را جزئی از یک چیز بزرگ تر از خودشان احساس می‌کنند.

اغلب افراد اصلاً تمیز کردن را دوست ندارد ، اما اگر آنها را با لذت انجام دهید به یکی از جالب‌ترین آنها تبدیل می‌شود. اگر فرزند شما نیز تمایلی به تمیز کردن نشان نمی‌دهد،  با اجرای نکات زیر احساسشان را تغییر دهید.

مشارکت کودک در کارهای خانه - افزایش مسئولیت پذیری کودکان
مشارکت کودک در کارهای خانه

مسئولیت دادن به بچه ها

مشارکت کودک در کارهای خانه

  • کارها را زود شروع کنید و آن را به صورت یک عادت در بیاورید
  • کارهای مختلف وجود دارد که می‌توان به کودکان گروه سنی مختلف محول کنید. هر چه زودتر کار کردن به آنها را یاد بدهید، این عادت راحت‌تر در آنها شکل می‌گیرد. همچنین از همان کودکی یاد می گیرند که مسئولیت پذیر باشند.
  • در این سن خاص، هنگامی که کودک تازه راه رفتن را آغاز کرده است ، تمایل به  شکستن اشیا دارد. اگر بتوانید به آنها آموزش دهید که از همان سن مراقب باشند، نه تنها بعداً  از به هم ریختگی خبری نیست، بلکه به آنها یک درس زندگی را هم آموزش داده اید.
  • برخی کودکان واقعا از انجام برخی کارها لذت می برند . مثل تمیز کردن اتاقشان . قرار دادن لباس هایشان در ماشین لباسشویی ، چه چیزی از این بهتر؟   از این رو، هر چه زودتر شروع کنید، این امکان بیشتر وجود دارد فرزندتان بفهمد معنای واقعی کار در خانه چیست.

مشارکت کودکان در کارهای خانه

  • بچه ها مسابقه را دوست دارند. اگر  فقط از آنها بخواهید که کاری را انجام دهند ممکن است ، آن را به تاخیر بیندازند. اما اگر برای آن کار مهلت زمانی تعیین کنید ، آن را به عنوان مسابقه ای می‌پندارند.
  • برای اینکه جذابیت مشارکت کودک را افزایش دهید می‌توانید وقتی با موفقیت آن کار را به پایان رساندند به آنها جایزه بدهید این کار به اشتیاق آنها نیز می افزاید و باعث می شود دفعه بعد سریعتر آن کار را انجام دهند. سینا کودکی پنج ساله است که به بازی های ویدیویی بسیار علاقه دارد و به ندرت پیش می آید که به پدر و مادرش در کارها کمک کند یک روز پدر و مادرش به او گفتند:” مطمئنم نمی توانی در عرض ۵ دقیقه آن قفسه را مرتب کنی، می توانی؟” سینا فورا  از جایش بلند شد تا توانایی خود را به پدر و مادرش ثابت کند. از آن به بعد والدینش فهمیدند چگونه می‌توانند فرزند خود را از جایش بلند کنند.
  • راهکار دیگر برای مشارکت کودکان این است که از فرزند خود بخواهید رکورد قبلی خودش را بشکند بعدها که کودک به انجام کارها عادت کرد، می‌توانید از آنها بخواهید کار بیشتری انجام دهند یا همان کار را در مدت زمان کمتری به پایان برسانند .می‌توانید به آنها انگیزه بدهید و بگویید اگر این کار را در عرض ۵ دقیقه تمام کنید می توانی یک ربع بیشتر تلویزیون نگاه کنی. با این حال به آنها یادآور شوید که هراز گاهی به آنها سر میزنید تا مطمئن شوید که کارشان را به خوبی به اتمام رسانده اند، در غیر این صورت از پاداش خبری نیست.
  • از کودکان در انجام کارها کمک بگیرید. برایشان کارهایی با قوانین مناسب در نظر بگیرید. هرگاه  وظیفه ای را به کودک محول کنید، از قبل با آنها جلسه ای خانوادگی تشکیل بدهید. بگذارید حس مفید بودن به آنها دست بدهد تا خود را موظف بدانند نقش خود را در خانواده به خوبی ایفا نمایند .
  • کودکان حس مهم بودن را خیلی دوست دارند، اگر برایشان اهمیت کاری که به آنها محول شده را شرح دهید در قبال آن احساس مسئولیت می کنند و این باعث افزایش مسئولیت پذیری کودکان می شود.
  • پسر علی هیچ وقت دلش نمی خواست کارهای خانه را انجام دهد و هیچگاه معنای کاری که پدرش به او محول می کرد را درک نمی کرد از این رو، پدر تصمیم گرفت جلسه ای خانوادگی با حضور دیگر خواهر برادرها تشکیل دهد و در آن جلسه وظیفه هر یک از افراد را به طور دقیق مشخص کرد و از همه مهمتر به همه گفت چرا باید آن کار را انجام دهند.وقتی کودک دید همه افراد خانواده وظیفه ای دارند ، موضوع را جدی تر گرفت.
  • برای جذب مشارکت کودکان اغلب اوقات به آنها پاداش بدهید و آنها را تحسین کنید . پاداش می تواند پول توجیبی یا هر چیز دیگری باشد . جایزه دادن به کودک باعث می شود او بفهمد که تلاشش مورد قدردانی قرار گرفته است.  می توانید از آنها تعریف و تمجید هم بکنید .این کار معجزه می کند. در واقع پاداش اولین قدم برای شناساندن چگونگی کارایی نظام این جهان است.
  • همچنین باعث ایجاد انگیزه برای کار کردن در آینده می‌شود. برای حصول نتیجه بهتر می‌توانید از تکنیک های دیگری نیز استفاده کنید. مثلا هر بار که به کودک یاد آوری می کند کارش را انجام دهد، هزار تومن از پول توجیبی او  کم کنید.  می توانید آن هزار تومان را  به فرزند دیگری که کارش را تمام کرده بدهید .با این روش ، کودکان برای بهتر انجام دادن کارها از یکدیگر سبقت می‌گیرند.
  • برای جذب مشارکت کودکان خودتان الگو باشید و به کار کردن بپردازید . کودکان عالی‌ترین مقلد هستند. واقعا بهترین راه برای اینکه  آن ها را وادار به انجام کارهای خانه کنید، این است که به آنها نشان دهید چگونه کاری را انجام دهند. اگر آن ها ببینند شما هم مشغول انجام کاری هستید کارها را همانگونه که هست یاد می‌گیرند و دیگر اجرای قوانین شما برای شان سخت نخواهد بود. بهترین روش برای محول کردن وظیفه به کودک این است که خودتان الگوی آن‌ها باشید . اگر کودکان شما را در حال کار کردند نبینند ، ممکن است با این ذهنیت رشد کنند که همه کارها را فقط خودشان انجام می‌دهند.
  • وقتی کودک از وظایف شما آگاه می شود خود به خود با نحوه صحیح انجام آن کارها نیز آشنا می‌شود و این ممکن است کمی برایتان محدودیت ایجاد کند . چون ممکن است “کار کردن شما را نقد کند” اما ارزشش را دارد. هیچگاه نباید به کودک بگویید: “میزت را تمیز کن”بلکه در عوض بگویید: “می خواهم همین الان وسایلت را جا به جا کنی” این دستورات برای آنها قابل فهم تر است و کودکان بهتر می‌توانند آنها را اجرا کنند.
  • کار ها فقط کار نیستند. بلکه درس هایی بزرگ در زندگی هست. وقتی از کودکان خواسته می شود کاری انجام دهند از همان دوران کودکی می آموزند که برای زیستن باید کار کنند . هر کاری قابل قدردانی است و مزدی دارد. به آسانی کودکان را می توان تشویق به انجام امور نمود . اگر به آنها پاداش یا انگیزه کافی بدهید ،خوشحال می شوند مسئولیتی را به عهده بگیرند.

مشارکت کودک و افزایش مسئولیت پذیری کودکان

با کارهایی شروع کنید که مناسب سن کود ک باشد.

اگر انجام کارهای روزانه برای کودک مشکل باشد، کودکتان خسته می شود و علاقه ای به انجام کار نشان نمی دهد. هرچه کودکتان بزرگتر می شود، می تواند کار های پیچیده تری را انجام دهد. او را دست کم نگیرید. بعضی از والدین کارهایی را برای فرزندشان انجام می دهند که در اصل کودک باید خودش آن ها را انجام دهد، مثل تمیز کردن اتاق یا درست کردن یک ساندویچ .
در سن ۵ و ۶ سالگی کودک باید بتواند کارهای روزانه زیر را انجام دهد:
– اتاق خود را مرتب نگاه دارد.
– تختش را مرتب کند.
– لباسهای شسته شده را دسته بندی کند.
– جورابها را جفت کند.
– به حیوانات خانگی غذا بدهد.
– در تهیه غذا کمک کند.
– بشقاب شام خود را تمیز کند.
– وان حمام را تمیز کند.
– حوله های خیس را بردارد.
– زباله دانهای کوچک را تخلیه کند.
– روزنامه ها را در سطل بازیافت بریزد.
مشارکت کودکان در سن ۷ و ۸ سالگی
در سن ۷ و ۸ سالگی کودک باید در کارهای روزانه زیر مشارکت داشته باشد:
– زباله ها را بیرون ببرددر انجام کارهای روزانه چه انتظاراتی باید از کودک داشته باشیم؟ (۵ تا ۸ سال)j5 سال)
– ظرفها را از ماشین ظرفشویی در بیاورد
– در انجام کارهای حیاط مشارکت کند.
– ظرف غذای خود را آماده کند.
– میز را بعد از صرف غذا تمیز کند.
– سبد حیوان خانگی را تمیز کند.
– سینک و توالت را تمیز کند
– مواد غذایی خریداری شده را حمل کند
– خواهر یا برادر کوچکتر را سرگرم کند
در انجام کارهای روزانه انتظارات خود را مشخص کنید وقتی که نحوه انجام کاری را توضیح دادید، بهتر است جای هیچ عذر و بهانه ای باقی نگذارید. به فرزندتان نشان دهید که هدفتان از انجام کار چیست و لوازم ضروری در کجا نگه داری می شوند .

 

نوشتهٔ بعدی
شیوه های برخورد با بی حوصله گی کودکان
نوشتهٔ پیشین
نحوه برخورد با دزدی در کودکان

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست