هفته چهلم بارداری


هفته چهلم بارداری - هفته ۴۰ بارداری - محرک زایمان
هفته چهلم بارداری – بارداری هفته به هفته

وضعیت جنین در هفته چهلم بارداری

 در هفته چهلم بارداری حالا بچه ی شما حسابی چاق و تپل شده است و ۱۵ درصد از بدنش پوشیده از چربی است و کاملا حرارت بدنش را حفظ و تنظیم می کند. اکنون  در هفته ۴۰ بارداری وزن وی حدودا بین ۳۱۵۰ تا ۳۶۰۰ گرم است و قد او تقریبا ۵۳ سانتی متر می باشد. البته در مورد بچه هایی با قد متوسط این اندازه صدق می کند. در هفته ۴۰ بارداری  ، تقریبا بیشتر موهای سطح بدنش از بین خواهند رفت، اما هنوز پوششی طبیعی و مرطوب که لایه ای نازک و چرب به رنگ سفید، به نام جلای پنیری است، سطح بدن جنین را می پوشاند و در واقع پوست و بدن بچه را در مقابل سرمای دنیای خارج محفوظ نگه میدارد.

بچه هایی با وزن بیش از ۴ کیلوگرم بچه هایی با میانگین وزن ۲۷۰۰ گرم تا ۴۰۰۰ گرم گاهی در معرض خطرات پنهان و ناشناختهای قرار می گیرند. تولد بچه ای با وزن بیش از ۴ کیلوگرم هم برای مادر و هم برای خود نوزاد مشکل ساز است. مادرانی که در دوران بارداری بیش از حد اضافه وزن پیدا می کنند یا مادرانی که در طول بارداری به بیماری دیابت بارداری دچار می شوند، احتمال دارد که بچه هایی بیش از حد چاق به دنیا بیاورند. با این وجود، اکثر این نوزادان مشکلی نخواهند داشت و سالم هستند.

قد جنین: ۵۲.۲ سانتی متر
وزن جنین: ۳۶۱۹ گرم

وضعیت مادر در هفته چهلم بارداری

در سراسر جهان مادرانی وجود دارند که بچه هایی با وزن ۴، ۵ یا ۶ کیلوگرم که با زایمان طبیعی، به دنیا می آورند دارند، و همگی از سلامت کامل نیز برخوردارند، اما شاید فرآیند پیچیده ی زایمان، در معرض مشکلاتی از قبیل : درد زایمان طولانی، ناتوانی در تحمل زایمان، اختلال کاهش قند خون در نوزاد تازه متولد شده، قرار بگیرد. اگر دکتر تشخیص دهد بچه شما بیش از حد بزرگ است، یک سونوگرافی را پیشنهاد می کند تا قطر و سایز سر بچه، یعنی بزرگ ترین قسمت بدن وی را اندازه گیری کند، به طوری که پزشک، وزن او را با ۲۰۰ گرم تفاوت در زمان تولد تخمین خواهد زد.

بنابراین با این سونوگرافی، پزشک در می یابد که آیا رحم شما و بچه، تحمل فشارهای حین زایمان را خواهد داشت یا نه. بسیاری از زنان ریزنقش و لاغر بچه هایی چاق با وزن بیش از ۴ کیلوگرم، از طریق زایمان طبیعی به دنیا می آورند. همچنین بلعکس مادران درشت و چاق بسیاری وجود دارند که لگن کوچک آنها بچه هایی ریزنقش و لاغر اندام اما با وزن حدود ۳ کیلوگرم را به سختی در خود جای می دهند.

علائم طبیعی در هفته چهلم بارداری

  • تحریک برای زایمان: اگر شما بدون هیچ دردی به زمان زایمان خود نزدیک شدید، اضطراب و نگرانی بیش از حد به سراغتان می آید که نزدیک به هفته ۴۲ بارداری، پزشک با تحریک مصنوعی زایمان به شما کمک خواهد کرد. بسیاری از پزشکان زودتر از این زمان به محرک زایمان متوسل می شوند، به ویژه هنگامی که دهانه رحم شما به اندازه ی کافی باز شده باشد و آماده ی زایمان باشید و گاهی محرک زایمان هم برای مادر و هم برای بچه بهترین کمک به حساب می آیند و زایمان را تسهیل می بخشد. اگر موعد زایمان شما گذشته، پزشک قبل از این که، جفت شما بیش از حد پیر و فرسوده شود از محرک زایمان استفاده می کند (یک جفت فرسوده بچه را از مواد غذایی ضروری و اکسیژن محروم می سازد)، یکی از علائم پیری جفت، کاهش مایع جنینی می باشد، در این مواقع شما متوجه خواهید شد که تحرک بچه کم شده است.

البته با محرک زایمان ، بچه ها راحت تر متولد می شوند. تحریک، زایمان را تسریع می بخشد و از وضع حمل سزارین جلوگیری می کند. بنابراین، بچه ای که رشدش در رحم متوقف شده، حتما در آغوش شما، شادتر و سالم تر خواهد بود حتی اگر تحریک مؤثر نباشد و در نهایت بچه با عمل سزارین متولد شود، تولدش ضروری و واجب است. بعد از هفته چهل و دوم بارداری، خطر بلعیدن مکونیوم توسط جنین یا احتمال بروز عارضه ی عدم بلوغ جنین وجود دارد که علائم آن عبارتند از : صورت باریک و لاغر، دستها و پاهای بیش از حد دراز و لاغر، چشم های بیرون زده و پوستی به نازکی کاغذ.

بچه هایی که دچار عارضه ی عدم بلوغ هستند، کمتر احتمال دارد بتوانند تحمل زایمان را داشته باشند و زنده متولد شوند، همچنین این احتمال وجود دارد که ماندگاری بیش از حد بچه در رحم شما باعث رشد بی رویه ی وی شود تا حدی که تولد وی به طور طبیعی، امکان پذیر نباشد و مجبور به خارج ساختن وی از طریق سزارین شوند. همواره عوامل بسیاری موجب می گردد که پزشک شما از محرک بارداری استفاده کند. چنانچه دوره ی بارداری شما کامل شده و با تشنج خفیف بارداری نیز دست به گریبان بوده اید، ممکن است، محرک زایمان به درمان تشنج شما کمک بسیاری نماید.

همچنین، اگر بچه شما ضعیف به نظر برسد و دوران بارداری تان کامل شده باشد، محرک به کار می رود و چنانچه پزشک شما تحریک زایمان را پیشنهاد کرد، سعی کنید اطلاعات لازم در مورد این نوع زایمان را به دست آورید، عموما زایمان تحریک شده طولانی تر از زایمان طبیعی بدون محرک می باشد، انقباضات در این نوع زایمان به شدت زایمان طبیعی بدون محرک است، اما روند افزایشی که در زایمان طبیعی وجود دارد در این نوع زایمان موجود نیست.

  • اضطراب  در هفته ۴۰ بارداری: اضطراب یکی از علائم مهم این مادران باردار در هفته ۴۰ بارداری است. تا زمانی که نوزاد به دنیا نیامده است این اضطراب با شماست اما باید راهی برای کاهش استرس و اضطرابتان پیدا کنید. انقباضات برکستون هیکس در این هفته قابل توجه است به طوری که اگر متوجه شدید تعداد آن بیشتر شده بهتر است شروع به زمانبندی و تعداد کنید تا ببینید اگر همتراز بودند بدانید در مرحله اولیه زایمان قرار گرفته اید.
  •   بی خوابی در هفته ۴۰ بارداری: همانطور که روز بزرگ نزدیک تر می شود، خواب هم سخت تر می شود. از کافئین دوری کنید و یک بالش     بارداری گیرید تا کمی راحت تر بخوابید.
  • گرفتگی پادر هفته ۴۰ بارداری: حمل تمام این وزن اضافی ممکن است شما را تحت تاثیر قرار دهد. ساق پا و کل پاها ممکن است به شکل ناخوشایندی دردناک باشند.

هشدارها در هفته چهلم بارداری

گذشتن از وقت زایمان: قبل از هر سؤالی باید از صحت و دقت تاریخ زایمان خود مطمئن شوید و به اطمینان برسید که تاریخ مورد نظر صحیح است. بیشتر تأخیرهای زایمان، در حقیقت اشتباه در محاسبه ی روز زایمان است. تأخیرهای ۹ روزه در تولد بچه رایج ترین تأخیرهاست. غالبا دکتر تاریخ زایمان شما را طبق چرخه ی زمانی تقویم، تعیین می کند. بدین صورت که سه ماه از اولین روز آخرین عادت ماهیانه ی شما را محاسبه و سپس ۷ روز به آن اضافه می کند. البته همواره این نکته را در نظر می گیرند که فاصله ی قاعده های شما ۲۸ روزه باشد که در اغلب خانمها همین طور است.

با این روش تاریخ زایمان شما تعیین می گردد. در واقع ۸۰ درصد از بچه ها، بین هفته ی ۳۸ تا ۴۲ بارداری متولد می شوند. بنابراین زیاد نگران تأخیر زایمان نباشید زیرا هنوز فرصت باقی است. از هر ۱۰ بچه، تنها یک بچه تولدش به تأخیر می افتد یعنی بیش از ۴۲ هفته به طول می انجامد. البته هنوز دلیل این امر برای پزشکان مشخص نشده که چرا بچه ای زودتر و بچه ای، دیرتر به دنیا می آید. براساس تحقیقات انجام شده بر دلایل مؤثر بر طول زمان بارداری، نشان داده است که ویژگیهای قومی، و تعداد بچه هایی که مادر به دنیا آورده نقشی اساسی بر طول دوره ی بارداری دارند. چنانچه بارداری شما بیش از ۴۱ هفته به طول انجامید، پزشک به دقت وضعیت شما و بچه را مورد معاینه و بررسی قرار میدهد و از شما میخواهد که هر روز تعداد ضربات و حرکات جنین را بشمارید. کاهش تحرک بچه، آمادگی وی را برای ورود به این دنیا اعلام می کند.

تغذیه در هفته چهلم بارداری

  • شیر کم چرب یا بدون چرب یا شیر سویا: ویتامین دی با جذب بیشتر کلسیم، باعث استحکام استخوان‌های شما و کودکتان می‌شود. مادران شیرده باید حداقل روزانه ۳ وعده شیر کم چرب یا بدون چرب یا شیر سویا مصرف کنند تا از میزان دریافت ویتامین دی کافی اطمینان حاصل کنند. حتما درباره فواید شیردهی شنیده‌اید. شیردهی علاوه بر انتقال مواد مغذی و آنتی بادی‌های مهم به بدن کودکتان، برای شما نیز فوایدی دارد:
♦ شیردهی پس از زایمان، باعث ترشح هورمون‌هایی می‌شود که خونریزی رحم را کاهش می‌دهد و مرحله ترمیم بدن‌تان را سرعت می‌بخشد.
♦ در دوره شیردهی، شما به ۲۵۰۰ کالری در روز احتیاج دارید که حدود ۵۰۰ کالری بیشتر از مقداری است که در حالت عادی (قبل از بارداری) مصرف می‌کردید. نگران اضافه وزن‌تان نباشید. شیردهی باعث سوزاندن کالری اضافی در بدن شما می‌شود.
♦ شیردهی هورمون‌هایی ترشح می‌کنند که باعث شادی و احساس خوب در شما می‌شود.
♦ شیردهی هزینه کمتری را برای شما به همراه دارد و از نظر اقتصادی به صرفه است.
  • آناناس بخورید: در هفته ۴۰ بارداری گزارش هایی در مورد غذاهای تحریک کننده وجود دارد. غذاهایی که حاوی ریحان و پونه کوهی و زنجبیل هستند نیز به کار برده می شوند و آناناس نیز مفید است چون حاوی آنزیم بروماین است که می تواند به گردن رحم کمک کند.

مراقبت های بارداری، بایدها و نبایدهای هفته چهلم بارداری

  • پاره شدن کیسه آب: کم تر از ۱۵ درصد از زنان تجربه پاره شدن کیسه آب را دارند، اگر این را تجربه کردید، چه میزان زیاد و چه یک نشتی کوچک، باید فوری به پزشکتان خبر بدهید، و این به این معنی است که زایمان تا ۲۴ ساعت آینده شروع خواهد شد، یا پزشک شما این کار را برای شما انجام خواهد داد. پاره شدن کیسه آب بدین معنی است که کیسه آمنیوتیک که نوزاد شما را برای ۹ ماه نگه داشته، از هم گسیخته است. مایع آمنیوتیک بی رنگ و بی بو است، پس اگر کیسه آبتان پاره شد و متوجه رنگ سبز و قهوه ای شدید، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید، چون این می تواند به این معنی باشد که نوزادتان در رحم در حال حرکت است.
  • آغاز زایمان:  پزشکان برای تحریک زایمان، چندین عامل اساسی را مورد توجه قرار میدهند که مهم ترین آنها دو عامل آمادگی دهانه ی رحم برای زایمان و شرایط بچه از لحاظ سلامتی می باشد.
  • ورزش پس از زایمان: عجله نکنید که بلافاصله پس از زایمان به رژیم و ورزش روی آورید، به خود مهلت دهید، تا اوضاع و پزشک شما زمان مناسب برای آغاز ورزش و رژیم را به شما متذکر شوند، اما از حالا برنامه ریزی جهت ورزش کردن پس از زایمان را آغاز نمایید در ابتدا با پیاده روی آغاز کنید ۵ دقیقه پیاده روی کنید بعد به خانه برگردید و ببینید حالتان چطور است، چنانچه هیچ خونریزی، کشیدگی یا دردی احساس نکردید، سعی نمایید هر روز یک دقیقه به زمان پیاده روی اضافه نمایید.

فردا، ۶ دقیقه، روز بعد ۷ دقیقه و همین طور روزهای دیگر بیشتر و بیشتر می شود. اجازه دهید بدن تان به شما بگوید به چه میزان ورزش احتیاج دارید. بعد از یکی دو هفته پیاده روی بی خطر و بی درد، سعی کنید نرمش را با چند حرکت کششی آرام در بالاتنه و یا در باشگاه های ورزشی عضو شوید. در صورتی که شما از سینه ی خود به نوزادتان شیر میدهد حداقل تا دو هفته پس از زایمان کاهش وزن را فراموش کنید، تا زمانی که از تأمین شیر مورد نیاز نوزادتان اطمینان کافی حاصل کنید.

به طور طبیعی، در نخستین روزهای بعد از وضع حمل با از بین رفتن مایعاتی که طی ۹ ماه بارداری در بدن شما ذخیره شده بود، وزن تان کاهش می یابد. چنانچه فعالیت فیزیکی شما افزایش یابد. به تدریج از وزن شما نیز کاسته خواهد شد. در شرایطی که شما در حال شیردهی هستید، بدن تان روزانه به ۵۰۰ کالری انرژی نیاز دارد یعنی خیلی بیشتر از قبل از بارداری، بنابراین سعی کنید به اندازه ی کافی از مواد غذایی سالم، استفاده نمایید.

  • حضور در کلاس های تناسب اندام، پس از زایمان: اگر در محل زندگی شما کلاس هایی هستند که مادران می توانند نوزادان را با خود ببرند حتما آنجا ثبت نام کنید. مربیان در این باشگاه ها، این آگاهی را دارند که شما باید چه نرمشهایی انجام دهید و از چه حرکاتی بپرهیزید. حتما از تخصص مربیان این باشگاهها مطمئن شوید، تا با راهنمایی نادرست آنها سلامت خود و فرزندتان را به خطر نیندازید. حرکاتی که شما را زیاد خسته می کنند، کمتر انجام دهید حتی اگر احساس می کنید که انجام اینحرکات برای شما آسان است، سعی نمایید به آرامی و با حفظ تعادل این حرکات را انجام دهید. . یک مربی خوب برای شما توضیح میدهد که ورزش های گوناگون را چگونه انجام دهید که فشار کمتری به شما وارد شود. الان زمان آن نیست که خیلی به خودتان فشار وارد کنید.
توصیه های مهم در هفته چهلم بارداری

زایمان و وضع حمل: چندین هفته قبل از زایمان، انقباضات براکستون هیکز با روندی به سراغ تان می آیند آنقدر که با خود می اندیشید، زمان زایمان نزدیک است، و الان لحظه ی موعود است، اگرچه این دردها، دردهای کاذب نامیده می شوند، اما در واقع یک نوع فرآیند مهم و اساسی جهت آماده سازی و انعطاف پذیری دهانه ی رحم برای وضع حمل می باشند. سرانجام، درد اصلی و واقعی زایمان به سراغ شما می آید و شما هنگامی که نوزاد خود را در آغوش دارید و در می یابید که تحمل این دردها، ارزش حس کردن این لحظه را که او با آرامش در آغوش شما به خواب رفته، داشته است و اکنون شما با این سؤال مهم مواجه میشوید که چه نامی برازنده ی اوست.

 

 آیا تنقیه کردن، قبل از زایمان اجباری است یا اختیاری؟

 امروزه تنقیه کردن در بیمارستان ها رایج نمی باشد، در گذشته پزشکان، تنقیه کردن را به منظور تخلیه ی روده های خانم های در حال زایمان پیش از ورود بچه به درون مجرای تولد مفید میدانستند و انجام می دادند. آنها معتقد بودند با این شرایط تولد بچه در محیطی تمیزتر انجام خواهد شد و مادران نیز اعتراضی نداشتند، زیرا تولد بچه با دفع مدفوع مادر همراه است، اما این دفع مدفوع ناخوشایند، پیش از شروع درد رخ خواهد داد و حین تولد، رودهها تخلیه شده خواهند بود. در نتیجه، باعث تولد بچه در محیط تمیزتر با سهولت بیشتر را تضمین نمی کند.

نوشتهٔ پیشین
هفته سی و نهم بارداری

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست