تقویت دقت و تمرکز در کودکان

اگر کودکتان از روی عادت وول می خورد، بازیگوشی می کند و یا رفتار مناسبی از خود نشان نمی دهد. باید آرام نشستن و تمرکز کردن را با او تمرین کنید. برای تقویت دقت و افزایش تمرکز در کودکان  او را تشویق کنید به محیط پیرامون خود دقت کند. در مورد اشیا و اجسامی که در دور بر کودک قرار دارد توضیح خلاقانه ای در سطح درک او ارائه کنید. در نظر داشته باشید دقت یک مهارت است که کودکتان با تمرین و همیاری شما آنرا به دست می آورد.

کودکان به طور طبیعی کنجکاو و با انرژی هستند و دلیل اصلی آنها با مسائل مربوط به تمرکز، این است که آنها متفاوت هستند. زمانی که وظیفه ای که برعهده آنها قرار می گیرد، سرگرم کننده نباشد، به سرعت خسته می شوند و به سرعت توجه خود را به چیز جالب تری جلب می کنند، بر خلاف ما بزرگسالان که چه بخواهیم چه نخواهیم باید آن وظایف را انجام دهیم!

راه های افزایش تمرکز درکودکان - تمرکز در کودکان
راه های افزایش تمرکز درکودکان

راههای عملی جهت افزایش تمرکز در کودکان 

اولین گام پیشنهادی درگیر کردن کودک با هنرهای خلاق و گویا نظیر نقاشی و طراحی است. این فعالیت ها نیازمند این هستند که کودک در مکانی نشسته و برای مدت زمانی که مشغول انجام این فعالیت است تمرکز کند. حتی می توان تعداد فعالیتها در این زمینه را نیز به مجسمه سازی و کوبلن دوزی گسترش داد.

بعضی از کودکان در انجام این نوع فعالیتها بسیار مشتاق هستند، بنابراین می توان با گذاشتن مدل هایی چون هواپیما یا ماشین جلوی آنها این فعالیتها را برای آنها جذاب تر نیز کرد. از نمونه های دیگر این فعالیتها می توان به نجاری و ساختن یک رشته مهره اشاره کرد.

هنرهای خلاقه مانند نقاشی کردن و بازی با رنگ در صورتی که کودک علاقه به انجام دادن آن داشته باشد و مدت زمان مشخصی را بر روی آن متمرکز شود موجب تقویت دقت و تمرکز در کودکان می شود. بازی هایی را در سینک ظرفشویی انجام دهید، داستان بخوانید و به عکس های کتاب نگاهی بیندازید و یا بنشینید و در حالی که شیر و بیسکویت می خورید، با هم حرف بزنید. تمام این روشی ها راهکارهای خوبی برای افزایش تمرکز هستند. اگر کودک در انجام فعالیتی به موفقیت برسد، تشویق می شود که به سراغ کارهای سخت تر برود و آن ها را امتحان کند.

کودک باید همیشه احسا س کند که احتمال موفقیتش بیشتر از احتمال شکستش است.  در صورت امکان بازی ها و یا فعالیت ها را با آنچه او به آن علاقه دارد تطبیق دهید. برای مثال اگر کودکتان دوست ندارد یکجا آرام بشیند و روی کاغذ نقاشی کند، ممکن است مایل باشد دور استخر و یا روی مسیری که با گچ در محوطه ی بازی کشیده شده است، دو چرخه سواری کند. پس اجازه دهید این بازی ها قدرت تخیل شما را هم مثل کودکتان تحریک کند و زنده نگه دارد.

 بازی‌کردن تمرکز کودکان را افزایش می‌دهد

ازآنجایی‌که کودکان در هنگام بازی‌، مطالب زیادی را یاد می‌گیرند، بهتر است کاری کنیم فعالیت‌هایشان بیشتر شبیه بازی‌کردن باشد. تلفن هوشمند، تبلت و رایانه را از آنها دور نگاه دارید و اجازه دهید کودکان، با اسباب‌بازی‌های معمولی بازی کنند و همچنین بازی‌هایی که تمرکز آنها را بیشتر می‌کند را انجام دهند و تمرکزکردن را تمرین کنند.

تحقیقات نشان داده‌ است تلفن‌های هوشمند می‌توانند مدت‌زمان تمرکز کودکان را کاهش دهند. بنابراین اصلا تلفن هوشمند را در اختیار آنها قرار ندهید یا به‌ندرت اجازه‌ی بازی با آن را به او بدهید.

بازی‌های فکری: قدرت تمرکز کودکان را با انجام بازی‌های فکری بیشتر کنید. بازی‌هایی که نیازمند فکرکردن، برنامه‌ ریزی و استفاده از حافظه هستند، مفیدند. جدول کلمات، جورچین و بازی‌ با کارت می‌تواند قدرت تمرکز کودک روی کلمات، اعداد و تصاویر را بالا ببرد. پازل تصویری که در آن، بچه‌های کوچک‌تر باید به‌دنبال یک غلط یا یک شی پنهان‌ در تصویر بگردند، می‌تواند توجه و تمرکز کودک را بالا ببرد.
مرتب‌کردن: مرتب‌کردن و تمرکز رابطه‌ی خیلی قوی‌ای دارند. دنبال‌کردن دستور تهیه غذا، چیدن میز و مرتب‌کردن اشیاء به ترتیب حروف الفبا، فعالیت‌هایی هستند که به کودکان کم‌تمرکز کمک می‌کنند.
نشستن: در این بازی کودک تمرین می‌کند که بتواند مدت زمانی را فقط در یک‌جا، بدون تکان‌خوردن بنشیند. یک بازی تمرکزی دیگر در این دسته بازی‌ها، «مجسمه‌بازی» است. با تکرارکردن این کلمه، ذهن کودک عادت می‌کند، و کم‌کم این ارتباط بین ذهن و بدن تمرکز کودک را بالا می‌برد.

نمونه هایی از بازی ها برای سنین مختلف به شرح زیر است:

تا یک سالگی: زبانت را از دهانت بیرون بیاور. در این بازی ابتدا کودک را صدا کنید و به او لبخند بزنید تا توجهش جلب شود. بعد زبانتان را بیرون بیاورید و کمی حرکت ‌دهید. برای او توضیح ‌دهید که در حال انجام چه کاری هستید. با صدا درآوردن، توجه کودک را به خود جلب ‌کنید. لمس زبان کودک، می ‌تواند به او کمک کند تا بهتر بفهمد در مورد چه چیزی صحبت می ‌کنید. این بازی به او کمک می ‌کند کنترل بیشتری روی زبانش داشته باشد و در آینده توانایی درآوردن صداهای مختلف و لغات را پیدا کند.

تا زمانی که کودک توجه دارد، بازی را ادامه دهید و با خسته‌ شدن او، آن را به روز دیگر موکول کنید. به کمک این بازی، کودک روی توانایی ‌ای که دارد، تمرکز می ‌کند. در این سن زبان شیرخوار برای مکیدن شیر آماده است. با این بازی، کنترل عضلات زبان را هم به دست می آورد. کم‌کم این مهارت به بازوها و پاها تعمیم داده می‌شود و آگاهی از خویشتن در او بالا می ‌رود. این بازی به کودک می‌ فهماند چه جنبه‌ هایی برای بازی‌ های جذاب و خنده‌ دار دارد.

۱ تا ۳ ساله ‌ها: تعقیب پَر غوطه‌ور در هوا در این بازی پری را از بالا بیندازید و کودک را تشویق ‌کنید تا آن را نگاه کند. در این حالت، تمرکز چشم ‌ها روی حرکت پر تقویت می ‌شود. پر را در محل ‌های مختلف از ارتفاعات مختلف پایین بیندازید تا متوجه گردش هوا و تاثیر آن بر پرواز پر شود. می ‌توانید حتی از کودک بخواهید با فوت کردن، آن را بالا نگه دارد. فایده این بازی افزایش تمرکز و قدرت و انعطاف عضلات چشم‌هاست.

۳ تا ۶ ساله ‌ها: ضربه با دست توپی را از شاخه درختی به کمک طناب در حالی که به اندازه قد کودک است، آویزان کنید، به نحوی که بتواند با دست به آن ضربه بزند. این بازی باعث افزایش تمرکز و هماهنگی چشم‌ها و دست می‌شود. کودک میزان جابجایی توپ را مشاهده می ‌کند و متوجه می ‌شود رابطه مستقیمی بین میزان جابجایی توپ و انرژی وارده به آن وجود دارد.
بازی

۶ تا ۱۲ ساله ‌ها: در مورد هر چیزی می‌ توانی فکر کنی. در این سن دیگر به سراغ تقویت مغز می ‌رویم. این بازی را می‌ توان حتی در ترافیک خیابان هم انجام داد. به نوبت چیزی را انتخاب کنید تا طرف مقابل آن را حدس بزند مثلا می ‌گویید فلان چیز در جنگل است، فلان چیز اسم یک هنرپیشه است یا… این باعث می‌ شود کودک هر چه مثلا در مورد جنگل می ‌داند، به یاد و به زبان بیاورد. این بازی به تمرکز طولانی نیاز دارد.

نوجوان: ۵ اتفاق خوب. وقتی ۲ دوست همدیگر را می‌ بینند، می ‌توانند ۵ اتفاق خوبی را که در روز برایشان افتاده بیان کنند یا والدین می‌ توانند از نوجوان بخواهند آخر شب ۵ اتفاق خوبی را که در طول روز رخ داده، بنویسد. در این صورت تمرکز روی اتفاق‌ های روز زیاد می ‌شود و نوجوان روی اتفاق‌ های خوب زندگی و به احساس‌ های ایجاد شده از آنها توجه می‌ کند و در نهایت یاد می‌ گیرد یک اتفاق را به کل روز تعمیم ندهد.

 

نوشته های مشابه
تقویت تمرکز کودکان با بازی هرکه رود خانه خود
تشویق کودک به ورزش کردن
سن مناسب شروع آموزش هنر و موسیقی به کودکان
افزایش توجه و تمرکز در کودکان به کمک بازی

لینک اینستاگرام:
https://www.instagram.com/p/Bhv_rEDlzZr/

نوشتهٔ بعدی
ترس از موجودات خیالی در کودکان
نوشتهٔ پیشین
برنامه ریزی هوشمندانه والدین برای کودک

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست