هفته چهارم بارداری

در این مقاله شرح کاملی از وضعیت مادر و جنین در هفته چهارم بارداری را مطالعه می کنید


بارداری هفته به هفته - هفته چهارم بارداری

بارداری هفته به هفته – هفته چهارم بارداری

وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری

اگر در هفته ۴ بارداری با لک و خونریزی مواجه شدید، زیاد نگران نشوید. نطفه در مراحل لانه گزینی در دیواره رحم است و گاهی اوقات سبب مقدار کمی خونریزی می‌شود که این امر کاملاً طبیعی است. در هفته ۴ بارداری سلول‌های نطفه، شروع به تکثیر می‌کنند. بافت مربوط به جفت رشد می‌کند تا بتواند دیوارهٔ رحم را برای اتصال نطفه آماده کند که خون لازم را به جنین برساند.

جفت، علاوه بر استروژن، پروژسترون، h c G نیز تولید می‌کند که معمولاً به آنها «هورمون‌های بارداری» می گویند. اگرچه نطفه در این مرحله هنوز خوشه‌ای از سلول‌هاست که در سونوگرافی نیز قابل مشاهده نیست در این مرحله سه لایه از سلول‌ها شروع به رشد و تکامل می‌کنند. سلول‌های «اکتودرم» که سیستم عصبی، مو و پوست نوزاد را تشکیل می‌دهند، «اندودرم» که مجاری معده، کبد، پانکراس و تیروئید را به وجود می‌آورند و سلول‌های «مزودرم» که در نهایت استخوانبندی، بافت‌ها، سیستم گردش خون، سیستم ادرار و ماهیچه‌ها را شکل می‌دهند.

قد جنین: ۰.۱۳ سانتی متر
وزن جنین: ۰.۱۱ گرم

وضعیت مادر در هفته چهارم بارداری

هنوز ماه‌های زیادی باقی مانده است که شما صدای شیرین نوزادتان را بشنوید، اما به محض این که متوجه شدید باردار هستید، بهتر است قبل از هر چیز به این فکر کنید که چطور سبک زندگی و عادت‌های شخصی‌تان بر روی رشد و پرورش نوزادتان تأثیر می‌گذارد. در هفته‌های اول بارداری، مغز و اندام‌های اصلی نوزاد به سرعت رشد می‌کنند و رفتارهای پر خطری مثل: سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکلی، مصرف برخی داروها و مواد مخدر، آسیب‌های جدی به جنین وارد می‌کنند. در هفته ۴ بارداری ، نوزاد کوچکتر از یک دانه خشخاش است.

رژیم‌های غذایی مقوی نیز نقش مهمی در هفته‌های اولیه بارداری دارند، به ویژه مصرف کافی فولیک اسید. اگر تا پیش از این فولیک اسید استفاده نمی‌کردید، از همین حالا از مکمل‌های فولیک اسید استفاده کنید. مراقبت‌های دقیق و مناسب در دوران بارداری برای سلامت شما و نوزادتان کاملاً حیاتی است. یک پزشک متخصص می‌تواند به شما کمک کند تا عادت‌های پر خطرتان را که بر سلامت جنین تأثیر می‌گذارد تغییر دهید.

علائم طبیعی در هفته چهارم بارداری

عامل خستگی در هفته چهارم بارداری: خبر خوب این است که شما در آغاز سه ماهه دوم بارداری تان، خود را خیلی پر انرژی احساس می‌کنید اما تا آن موقع خیلی خسته خواهید شد. کارها و اموری که معمولاً آن را در چند دقیقه انجام می‌دادید حالا خیلی وقت گیر است. چرا این طور است؟ چون بدن شما، در سه ماهه اول شدید روی رشد نوزاد متمرکز شده است و سخت کار می‌کند و احتمالاً احساس خستگی و کوفتگی می‌کنید.  در هفته ۴ بارداری در واقع شما نیاز به بیش از ۱۰ یا ۱۱ ساعت خواب در شبانه روز دارید تا احساس شادابی و سرزندگی داشته باشید. هنگامی که احساس خستگی کردید، به نیاز بدنتان توجه کنید. شب‌ها زودتر به رختخواب بروید و صبح‌ها کمی دیرتر از خواب بلند شوید و بعد از نهار کمی دراز بکشید. اگر کار می‌کنید و نمی‌توانید به اندازه کافی بخوابید، آخر هفته بیشتر بخوابید. شما در این دوره احساس می‌کنید که یک خرس خواب آلود شده‌اید اما این کاملاً طبیعی است.

واکنش به بارداری در هفته چهارم بارداری: اگر خلق و خوی شما در چند ماهه اول بارداریتان تغییر کرد، چندان تعجب نکنید زیرا موج هورمونها بی شک روی احساساتتان تأثیر می‌گذارد. احساس خستگی و عصبانیت می‌کنید. کاملاً طبیعی است که در مورد نحوه زایمان، شغل، سلامت کودک، روش‌های مرحله بارداری، نیازهای مالی و سایر مسائل نگران باشید. شما به هر چیز باید با نگاه تازه و جدید بنگرید. یکی یا هر دوی شما ممکن است نگران باشید که برای پدر یا مادر شدن آمادگی ندارید. درک این موضوع، حل و بررسی جواب آن، افکار و احساسات شما را بالا می‌برد که برای رسیدن به مقام پدری و مادری لازم است. در این دوران، اضطراب شما تا حدودی طبیعی است، اما اگر خیلی احساس نگرانی می‌کنید، در مورد ترس‌هایتان با همسرتان، اعضای خانواده یا دوستان مورد اعتماد خود صحبت کنید. اگر این اضطراب و نگرانی‌ها همچنان ادامه داشت، با پزشک و مددکار اجتماعی مشورت کنید.

روابط جنسی در هفته چهارم بارداری: اگرچه این طور به نظر می‌رسد که حاملگی‌تان کل زندگیتان را به مرحله حساس‌تری می‌برد، اما تنها چیزی که تغییر نکرده، روند روابط جنسی است. اگرچه پزشک به شما توصیه کرده از روابط جنسی اجتناب نمایید، اما اگر این روابط پرخطر نباشد، هیچ گونه آسیبی به جنین وارد نمی‌کند. در حالی که برخی از خانم‌ها می گویند، روابط جنسی در دوران بارداری به خاطر این که نیازی به قرص‌های جلوگیری یا کاندوم ندارد، تا حدودی خوشایندتر است. در این دوران ممکن است تمایل جنسی شما کم یا زیاد شود، که هر دو این موارد کاملاً عادی و طبیعی هستند در حالی که ممکن است میل جنسی همسرتان نیز تغییر کند. اگر به هر دلیل متوجه شده‌اید که همسرتان دارای علائم بیماری جنسی است که احتمال دارد شما را در معرض خطر قرار دهد، سعی نمایید از روشهای مطمئن جنسی استفاده نمایید.

سونوگرافی در هفته چهارم بارداری

کیسه بارداری ابتدا در هفته چهارم بارداری ظاهر می شود و با سرعت یک میلی متر در روز تا هفته نهم بارداری رشد می کند. این ساک ساختاری گرد دارد و در روز سی ام بارداری به وسیله سونوگرافی تشخیص داده می شود. در این مرحله از بارداری، ساک بارداری حاوی کیسه زرده، صفحه رویانی و آمونیون است اما این ساختارها آنقدر کوچک هستند که به وسیله سونوگرافی دیده نمی شوند.  در ابتدای سه ماهه اول بارداری، زمانی که هیچ ساختاری در داخل کیسه بارداری مشخص نیست، سن بارداری با استفاده از قطر کیسه تعیین می شود. یک روش رایج، اندازه گیری میانگین قطر کیسه (MSD) و افزودن ۳۰ واحد به اندازه کیسه به میلی متر، برای یافتن سن بارداری به روز می باشد. از زمانی که نطفه در سونوگرافی قابل مشاهده شود، قطر کیسه برای تخمین سن بارداری استفاده میشود که دقیق نیست و اگر فعالیت قلب قابل تشخیص باشد سن بارداری حدود ۵/۵ تا ۶ هفته است.

زرافه جادویی - سونوگرافی در هفته چهارم بارداری
سونوگرافی در هفته چهارم بارداری

هشدارها در هفته چهارم بارداری

ترشح هورمون‌های شدید: معمولاً در مورد «ترشح هورمون‌های شدید» شما ممکن است فکر کنید که عبارت نوجوانان عاشق کاربرد دارد. در هفته ۴ بارداری ، هورمون‌ها به اندازه‌ای ترشح می‌شود که برای شما تازگی دارد.  در هفته ۴ بارداری هورمون‌ها تأثیرات بسیاری روی شما دارند که عامل بی حوصلگی، سردرد، کوفتگی، درد و التهاب سینه، مشکلات مزاجی، تغییراتی در مو و ناخن‌هایتان می‌شود. بیشتر این تغییرات تا حدودی کم اهمیت هستند اما اگر مشکلی به صورت حاد در آمد و شما را اذیت کرد به پزشک مراجعه کنید. بطور مثال اگر در هفته ۴ بارداری دچار سردردهای میگرنی، افسردگی یا تغییرات گوارشی آزاردهنده ای شدید با دکتر مشورت کنید، تا بتوانید از داروهای رفع این مشکلات استفاده کنید. اگرچه مصرف بعضی داروها در دوران بارداری بسیار پرخطر هستند، اما برخی از آنها مشکلی ندارند. قبل از استفاده از هرگونه دارو، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

لکه بینی خفیف: هفته ۴ بارداری ممکن است لکه بینی خفیفی به خاطر لانه گزینی اتفاق بیفتد. این مسئله به خاطر کاشت تخمک بر پوشش رحم می باشد. این اتفاق در زمان پریودی می افتد و امری رایج است. ممکن است در هفته های اول بارداری گرفتگی عضلات مشابه زمان پریودی ببینید. اگر در زمان بارداری خونریزی مشاهده کردید با پزشک صحبت کنید.

 تغذیه در هفته چهارم بارداری

کلسیم: کلسیم یکی از عناصر اصلی استخوان سازی و تشکیل دندان‌هاست. همچنین در تکامل سیستم گردش خون، سیستم عصبی و ماهیچه‌های نوزاد تأثیر بسزایی دارد. بدن شما، به مقدار کافی کلسیم جهت رشد و تکامل جنین نیاز دارد اگر بدنتان نتواند کلسیم کافی از رژیم غذایی بگیرد، آن را از استخوان‌هایتان می‌گیرد که در آینده باعث تضعیف یا پوکی استخوان می‌شود. لبنیات بهترین منبع تأمین کلسیم مورد نیازتان است. روزانه سه وعده از مواد لبنی همچون شیر کم چرب یا بدون چربی یا ماست استفاده کنید. اگر نمی‌توانید لبنیات مصرف کنید، از سایر مواد غذایی مثل شیر موز استفاده کنید.

ویتامین‌های دوران بارداری: اگر تا قبل از بارداریتان از شکلات و نوشابه‌های گازدار استفاده می‌کردید، در حال حاضر باید تغییراتی در رژیم غذایی خود به وجود آورید. در اولین گام باید از ویتامین‌های روزانه بارداری استفاده کنید، زیرا این اطمینان وجود دارد که بدنتان از ویتامین‌ها و املاح معدنی موردنیاز برای به وجود آوردن یک نوزاد سالم برخودار می‌شود. ویتامین‌های دوران بارداری شامل D, A, روی، کلسیم است. به خاطر داشته باشید که استفاده از قرص‌های ویتامینی، جایگزینی مناسب برای رژیم غذایی نیست در این دوران حتماً از رژیم غذایی غنی از میوه‌ها، سبزیجات، لبنیات پرچرب، غلات، گوشت لخم و ماهی استفاده کنید. خوردن جگر از موارد ممنوعه تغذیه در هفته چهارم بارداری است.

وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری
وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری

ورزش در هفته چهارم بارداری

فعال بودن شما در دوران بارداری فوائد بسیاری برایتان دارد. تحرک به شما انرژی می‌دهد و به شما کمک می‌کند وزنتان را متعادل کنید همچنین خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش می‌دهد و آرامش بیشتری برای کار و زایمان برایتان به ارمغان می‌آورد و حالتان را بهتر می‌کند. بنابراین برای این که از چنین فوائدی بهره مند شوید سعی کنید با امنیت ورزش نمایید. در هفته ۴ بارداری قبل از این که ورزش را شروع کنید، تا زمانی که خطر زایمان زودرس وجود ندارد یا پزشک، بیماری‌های قلبی، تنبلی گردن رحم، را در شما تشخیص نداده است، مشکلی با ورزش ندارید. اگر در دوران بارداری، دچار خونریزی شده‌اید، پزشک به شما توصیه می‌کند ورزش را متوقف کنید. برخی از خانم‌ها که چند قلو باردار هستند، باید با احتیاط ورزش کنند و تا زمانی که خطری وجود نداشته باشد، می‌توانند ادامه دهند.اگر تا قبل از بارداریتان ورزشکار بودید، رژیم‌های تناسب اندام خود را همچنان دنبال کنید، حتی خانم‌های ورزشکار یا افرادی که فعالیتهای شدیدی داشتند در برخی موارد بنابه توصیه‌های پزشک می‌توانند این فعالیتها را همچنان ادامه دهند.

 

مراقبت های بارداری، بایدها و نبایدهای هفته چهارم بارداری

استعمال دخانیات و مصرف الکل:  استعمال هرگونه دخانیات و مصرف مشروبات الکلی در دوران بارداری بسیار خطرناک است. استعمال این مواد باعث عدم اکسیژن رسانی به جنین در حال رشد، ناهنجاری‌های پیشرفته، زایمان زودرس، سقط جنین، و کمبود وزن نوزاد می‌گردد. نوزادانی که مادرانشان در دوران بارداری سیگار می‌کشند، نسبت به نوزادان مادران غیر سیگاری بیشتر در معرض سرماخوردگی، عفونت گوش و حلق، عفونت‌های دستگاه تنفسی و مرگ ناگهانی نوزادان SIDS قرار دارند. اگر از سیگار استفاده می‌کنید، حالا زمان آن است که آن را ترک کنید. اگر نمی‌توانید کاملاً مصرف سیگار را قطع کنید، تا جای ممکن تعداد آن را در روز کم کنید، در حالی که شما باید بدانید که مصرف چند نخ سیگار در روز می‌تواند آسیب‌های  جدی به نوزاد شما وارد کند. اگر همسرتان یا یکی از اعضای خانواده سیگار می‌کشند از آنها بخواهید در فضای بیرون خانه، جایی که شما در معرض دود سیگار قرار ندارید، سیگار بکشند. تحقیقات حاکی از آن است که دود سیگار شخص دیگر نیز می‌تواند برای جنینتان زیان آور باشد.

چاقی: مادران چاق، بیشتر در معرض سقط جنین، تشنج مزمن بارداری، مرض قند، عمل سزارین، مشکلات حین زایمان و شیردهی قرار دارند. نوزادان چنین مادرانی بیشتر با عوارضی مثل: نواقص سیستم عصبی و وزن زیاد هنگام تولد مواجه می‌شوند که احتمالاً در سنین بالاتر نیز اضافه وزن خواهند داشت.

خوب غذا بخورید: دوران بارداری زمان مناسب برای رژیم گرفتن نیست اما فرصت خوبی است تا مصرف دسرهای شیرین، غذاهای سرخ کردنی، پفک‌های شور و غذاهای فست فودی را کم کنید. در این دوران با یک پزشک تغذیه مشاوره کنید تا یک رژیم برنامه غذایی برای شما تنظیم کند که نه خیلی پر کالری و نه خیلی کم کالری باشد.

توصیه های مهم در هفته چهارم بارداری

حرفهای آرامش بخش بزنید: بعضی از زنها از مادر شدن می‌ترسند. بیشتر انسان‌ها در باره چیزهایی که تجربه ندارند دچار هیجان و اضطراب می‌شوند. نقش یک همسر خوب اینجا مشخص می‌شود. شوهر باید با حرفهای آرامش بخش و عاشقانه هرگونه استرس و اضطراب را از همسرش دور کند. پزشکان معتقدند استرس در هفته‌های اول بارداری هم برای مادر و هم برای جنین خیلی خطرناک است.

پیاده روی‌های کوتاه در هفته ۴ بارداری: حتی پیاده روی‌های کوتاه روزانه نیز می‌تواند در کاهش وزن شما تغییر ایجاد کند. با چند دقیقه پیاده روی در روز شروع کنید و بتدریج زمان پیاده روی خود را افزایش دهید. در مدت پیاده روی روی زمان تمرکز کنید، نه سرعت عمل. اگر دوست ندارید پیاده روی کنید به شنا بپردازید و گاهی دوچرخه ثابت بزنید. در این دوران با پزشک معالج خود در مورد اضافه وزن بارداری مشورت کنید. میزان وزن متعادل برای خانمهای چاق در دوران بارداری ۱۵ تا ۲۵ پوند است اما ممکن است پزشک، توصیه‌های مختلفی برای شما در این زمینه داشته باشد.

ویتامین‌های روزانه در دوران بارداری مصرف کنید: از آنجا که نوزادان در معرض نواقص سیستم عصبی قرار دارند، حتماً باید اسید فولیک را به طور منظم استفاده نمایید.

◊آزمایش خون – شمارش کامل سلول‌های خونی

این آزمایش به پزشک در بررسی مقدار هموگلوبین در سلول‌های قرمز خون شما کمک می کند.  اگر مقدار هموگلوبین کم باشد یکی از نشانه‌های کم‌خونی است . در این صورت باید بررسی شود که آیا این احتمال در اثر فقر آهن ایجاد شده است یا نه. اگر فقر آهن  داشته باشید، پزشک استفاده از مکمل‌های آهن و غذاهای غنی از آهن مثل گوشت بدون چربی برای شما تجویر می کند. در این آزمایش، پلاکت‌ها و گلبول‌های سفید خون شما را می شمرند. اگر سلول‌های سفید خون زیاد باشد، نشانۀ وجود عفونت در بدن است.


نوشته های مشابه

راهنمای کامل بارداری هفته به هفته

هفته سوم بارداری

هفته پنجم بارداری

لینک اینستاگرام زرافه جادویی:

https://www.instagram.com/zarafeyejadooyi/

نوشتهٔ بعدی
هفته پنجم بارداری
نوشتهٔ پیشین
هفته سوم بارداری

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up