پرورش حس بینایی کودک و تقویت نگاه کردن
هدف از این مرحله آموزش نگاه کردن و تحریک حس بینایی نوزاد است. نوزاد بودن می تواند خسته کننده و ملال انگیز باشد به ویژه وقتی نوزاد ناچار باشد زمانی طولانی به پشت دراز بکشد. در این دوره سنی تنها راهی که نوزادان می توانند با آن خودشان را سرگرم نگه دارند این است که به اشیا و وسایل پیرامونشان نگاه کنند . در طول دو هفته اول نوزاد تازه متولد شده ۲۰ تا ۳۵ سانتیمتری خود را به خوبی مشاهده میکند.
برای اینکه کودک بتواند از طریق حس بینایی خود با دنیای خارج ارتباط برقرار کند، علاوه برداشتن اعضای بینایی سالم باید بتواند به آنچه که می خواهد نگاه کند. نگاه خود را از روی اراده از جایی به جای دیگر متمرکز کند. قادر باشد آنچه را در دایره دیدش است به هم مربوط کرده و روابط موجود بین آن ها را دیده و درک کند. بتواند آنچه را می بیند به خاطر سپرده، درک کند و سرانجام توان به کارگیری ادراکات خود را داشته باشد.
لذا برای پرورش حس بینایی باید فعالیت هایی در زمینه نگاه کردن، تشخیص تفاوت و تشابهات تصاویر، شناخت و حافظه بینایی در برنامه آموزشی او گنجاند. بدیهی است کسب این مهارت ها کودک را برای تشخیص شکل حروف و اعداد نیز آماده می سازد. در زمینه تقویت نگاه کردن، هدف از این مرحله آموزش نگاه کردن و تحریک بینایی است.
یعنی کودک بتواند صرفا اشیاء، تصاویر و دیگر محرک های دیداری را نگاه کرده و آن ها را با نگاه خود تعقیب کند. (ذکر نام اشیاء مورد نظر نیست) هنگام ارائه این محرک ها باید سعی شود محرک های زاید در حوزه دید او نباشند تا بتوان از این طریق تمرکز و توجه در هنگام نگاه کردن را به کودک آموخت.
بازی برای تقویت حس بینایی نوزاد
تعدادی اشیاء مختلف از قبیل توپ، قاشق، بشقاب و … را در مقابل کودک قرار داده و از وی می خواهیم با آن ها بازی کند. سپس با اشاره به یکی از اشیاء از او می خواهیم آن را به ما بدهد. (نباید نام شیء را ذکر نمود. بلکه تنها گفته شود آن را به من بده) .
تعدادی کارت تصاویر اشیاء مختلف را در مقابل کودک قرار داده، با اشاره به یکی از آن ها از او می خواهیم آن را به ما بدهد.
نور چراغ قوه ای را در اتاق تاریک (روی دیوار) به حرکت درآورده و از کودک می خواهیم آن را با چشم های خود تعقیب کند. یا توپ کوچکی را به یک نخ (حدود ۵۰ سانتیمتر) می بندیم و با به حرکت درآوردن آن در مقابل چشم کودک از او می خواهیم آن را با چشم تعقیب کند.
روشهایی برای پرورش و تقویت حس بینایی نوزاد
- به آگاهی او از حرکات اطرافش توجه کنید و فرصتهایی را برای چشمانش پدید بیاورید تا اجسامی را که به آرامی حرکت میکنند دنبال کند
- کودکان تازه به دنیا آمده برای مدتی طولانی به پرده یا درختانی که بر اثر وزش نسیم به آرامی حرکت میکنند، خیره میشوند
- به او اسباب بازیهایی را که دارای تضادی شدید بین رنگهای تیره و روشن (مثل سیاه و سفید) هستند، نشان بدهید.
- گهواره ی کودک را به جایی انتقال دهید که در معرض نور مستقیم نباشد، بلکه نور به صورت قطع و وصل به چشمان او برسد
- در قسمت فوقانی بالای سر کودک و گهواره درست به فاصله ی ۳۰ الی ۴۰ سانتیمتر از چشمان او، چیزی مانند ورق آلومینیم قرار دهید تا در ناحیه ای که سر کودک حرکت می کند، نور را منعکس کند
- یک وسیله متحرک جالب بالای گهوارهاش نصب کنید و دکور میز یا دیواری که نزدیک گهوارهاش است را مدام عوض کنید
- با آویزان کردن اشیای گوناگون و جالب بالای تخت نوزاد، لذت نگاه کردن، توجه کردن و تمرکز کردن را در او پرورش دهید. به علاوه بهتر است هر چند وقت یک بار هم اشیای آویز بالای تخت نوزاد را عوض کنید تا مانع از یکنواخت شدن آنها برای فرزندتان شوید.
نوشته های مشابه
بازی تقویت حس شنوایی و حس لامسه در کودکان
بازی برای تقویت تعادل در کودکان
راههای عملی تقویت دقت و تمرکز در کودکان
بازی برای تقویت حافظه و هوش کودکان
بازی برای تقویت حس کنجکاوی کودکان
لینک اینستاگرام:
https://www.instagram.com/p/BkKqpAZFUmU/?
۱ دیدگاه. پیغام بگذارید
چقدر جالب . مقاله مفید بود