هفته ششم بارداری

در این مقاله شرح کاملی از وضعیت مادر و جنین در هفته ششم بارداری را مطالعه می کنید


هفته ششم بارداری - هفته ۶ بارداری - اختلالات خواب در دوران بارداری - ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری

بارداری هفته به هفته – هفته ششم بارداری

 وضعیت جنین در هفته ششم بارداری 

در هفته ششم بارداری تان، تعداد ضربان قلب جنین بین ۱۶۰-۱۵۰ بار در دقیقه است که تقریباً دو برابر ضربان قلب شماست. در این هفته، جنین تا حدودی شبیه یک بچه است. سر جنین، بزرگ‌تر از سایر قسمت‌های بدنش است، اما دست‌ها و پاهایش مثل جوانه‌های تازه هستند که شروع به رشد می‌کنند و بینی وی در حال شکل گیری است.

در هفته ۶ بارداری چشم‌های جنین در این مرحله دارای عدسی، عنبیه، قرنیه و رنگدانه های رنگی است. ستون فقرات وی کامل و به پاها ختم شده‌اند.درون ریه‌ها، شاخه‌های نرمی از ششک ها شروع به رشد کرده و بعد از تولد به تعدادشان افزوده خواهد شد که در نهایت، این شاخه‌ها به ۳۰۰ میلیون کیسه هوایی در ریه‌ها وصل خواهند شد. اگرچه خون، تامین کننده مواد غذایی و اکسیژن مورد نیاز برای جنین است اما مستقیماً به سوی وی جریان پیدا نمی‌کند.

در هفته ۶ بارداری خون با عبور از بند ناف، و از طریق جفت اندامی دایره‌ای شکل همراه با تعداد زیادی (رگ‌های کوچک) به سمت جنین می‌رود. کار جفت، ترشح هورمون‌های موردنیاز رشد جنین، فرستادن مواد غذایی و اکسیژن و کمک به دفع مواد زائد است. جفت، همانند فیلتری قوی از هر گونه اختلال در سیستم گردش خون جلوگیری می‌کند. بخاطر وجود چنین فیلتری است که می‌تواند گروه خونی مادر و جنین با هم متفاوت باشد.

قد جنین :۰.۷۹ سانتی متر
وزن جنین :۰.۵ گرم

 وضعیت جنین در هفته ششم بارداری
وضعیت جنین در هفته ششم بارداری

 

 وضعیت مادر در هفته ششم بارداری

در هفته ۶ بارداری ممکن است تغییراتی را در پستان های خود احساس کنید، ممکن است پستان های شما در لمس دردناک بوده یا به حرکت حساس باشند. بعضی از زنان متوجه افزایش اندازه و تغییرات آرئول (پوست تیره احاطه کننده نوک پستان) میشوند. ممکن است در هفته ۶ بارداری آرئول بزرگتر یا تیره تر شود. اینها تغییرات اندکی هستند که پستانتان را برای شیردهی آماده میکند. در دوران بارداری، حس بویایی شما به شدت قوی می شود.

علائم طبیعی در هفته ششم بارداری

کمبود خواب: برخی از خانم ها در هفته ششم بارداری چنان خواب آلودند که گویی از داورهای خواب آور استفاده کرده اند و از شدت خواب آلودگی در محیط کار هر چند ساعت یکبار سرشان را روی میز کار می گذارند و در حین راه رفتن گویی کفش های سیمانی به پا دارند در حالی که آنها در هفته ۶ بارداری ، مدام از بی خوابی های شبانه خود مینالند و وقتی دراز می کشند مدام بیقرارند و چندین بار برای رفتن به دستشویی از خواب بیدار میشوند. براساس تحقیقات، ۸۰٪ خانم ها  از اختلال خواب در بارداری رنج می برند. باید بگوییم با توجه به تغییرات شگرفی که در حال روی دادن در بدن شماست، کمبود خواب و اختلال خواب در بارداری مسأله چندان مهمی نیست.

جذب مایعات: در هفته ۶ بارداری شما باید روزانه ۸ لیوان مایعات مصرف کنید. چنانچه بیشتر اوقات استفراغ می‌کنید، تعداد لیوانها را در روز افزایش دهید. آب بهترین نوشیدنی است. مصرف آب میوه‌ها، جذب مایعات را در بدن افزایش می‌دهند اما خودشان نیز محتوی کالری و مواد قندی غیر ضروری هستند. استفاده از مواد حاوی کافئین مثل قهوه و نوشابه اصلاً مناسب نیستند، زیرا باعث افزایش ادرار می‌شوند و این امر باعث از دست رفتن آب بدن می‌شود.

 وضعیت مادر در هفته ششم بارداری
وضعیت مادر در هفته ششم بارداری

هشدارها در هفته ششم بارداری

کیف دستی تهوع: ممکن است در شرایطی که اصلاً فکرش را نمی‌کنید دچار تهوع شوید در اینگونه موارد بهتر است، یک کیف دستی شامل: کیسه‌های پلاستیک و دستمال مرطوب، دستمال، آب برای پاککردن دور دهان، مسواک و خمیر دندان، قرص‌های نعنایی به همراه داشته باشید. و به خاطر بسپارید که؛ این نیز بگذرد.

عفونت واژینال: چنانچه علائم زیر را دارید عفونت دارید و باید برای درمان آن باید به پزشک خود مراجعه کنید: افزایش قابل توجه ترشحات –  ترشحات دردناک باشد – احساس سوزش یا خارش داشته باشید –  متوجه بوی بد شدید.

چرا معده پر در دوران بارداری مشکل آفرین است؟

زمانی که تمام طول روز احساس تهوع دارید، قبول بارداریتان و لذت از آن، پاسخی به این مبارزه است. شما تنها کسی نیستید که در دوران بارداریتان دچار تهوع و استفراغ می‌شوید.اکثر بارداری‌ها به ویژه در سه ماهه اول همراه با تهوع است که پزشکان آن را ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری می‌خوانند. زیرا در این دوره ممکن است بیشترین لطمه به شما وارد شود.

علت اصلی تهوع‌ها، افزایش هورمون‌های حاملگی همراه با تقویت حس بویایی است. احتمال دارد احساس کنید این همه ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری می‌تواند به جنین صدمه بزند در حالیکه بندرت تأثیرات مضری برای جنین دارد. از آنجا که جنین شما کوچکتر از آنست که نیاز به مصرف کالی زیادی داشته باشد، مصرف مولتی ویتامین‌ها می‌تواند در این دوره جوابگوی نیازهای او باشد (با توجه به اینکه ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری شدت و ضعف دارند).

دانشمندان دانشگاه کورتل، با بررسی هزاران خانم باردار به این نکته دست یافتند که ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری غالباً بین هفته‌های ۶ و ۱۸ بارداری به اوج خود می‌رسد و خانم‌هایی که ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری دارند، احتمالاً بارداری سالم‌تری دارند.

شاید شما در این دوره به خوردن غذا بی میل باشید، اما معده خالی، تنها باعث می‌شود حالتان بدتر شود، زیرا ناخوش ی‌ صبحگاهی در بارداری با قند خون پایین وخیم‌تر می‌شوند. قبل از بلند شدن از خواب، بیسکویت شور، غذاهای حاضری نمک دار، غذاهای کربوهیدارت دار مانند: کلوچه سبوس دار بخورید تا کمتر احساس دل آشوبی در معده‌تان داشته باشید. برخی از خانم‌ها به تجربه دریافته‌اند که خوردن غذاهای شور یا ترش مثل چیپس سیب زمینی و شربت آب هندوانه به کاهش تهوعشان کمک می‌کند. هیچ کس نمی‌داند چرا برخی غذاها بهتر از سایر غذاها هستند، از نکته‌های زیر در مصرف غذاها بهره بجویید. اگر به غذای خاصی حساس هستید حتی به اندازه کم از آن مصرف کنید. از غذاها و بوهایی که سبب تهوعتان می‌شود، پرهیز نمایید. صرف غذا در اتاق و دور از بوهای نامطبوع، کمتر باعث تهوعتان می‌شود.

چرا من ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری ندارم؟

به شما تبریک می گوییم! زیرا یکی از خوش شانس ترین افرادی هستید که ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری ندارید. اگر از ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری در دوستان یا فیلم‌های تلویزیونی در خود سراغ ندارید، شاید فکر می‌کنید مشکلی پیش می‌آید. باید بدانید برخی خانم‌ها بدون این که ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری داشته باشند، از بارداری کاملاً سالمی برخوردار هستند. در واقع ۲۵ درصد از خانم‌ها دچار ناخوشی صبحگاهی نمی‌شوند که کسی علت این امر را نمی‌داند. تحقیقات حاکی از آن است؛ زنانی که دو یا چند قلوها حامله هستند، افرادی که سابقه بیماری دوران بارداری در بین خانواده‌شان وجود دارد و زنانی که دچار حالت تهوع در حین حرکت و مسافرت می‌شوند، دچار بدترین نوع ناخوشی‌ صبحگاهی در بارداری می‌شوند.

 

 تغذیه در هفته ششم بارداری

 

نیاز به کلسیم: زنان باردار روزانه باید ۱۰۰ میلی گرم کلسیم دریافت کنند. نباید فکر کنید با مصرف مکمل‌ها، این مقدار از کلسیم را جذب می‌کنید، در حالی که این مکمل‌ها تنها چند صد میلی گرم از کلسیم موردنیاز بدن شما را تأمین می‌کنند و شما باید برای تهیه مابقی این مقدار از سه وعده لبنیات کم چرب یا بدون چربی در روز استفاده نمایید. سایر مواد غذایی مثل کلم بروکلی، کلم پیچ یا آب میوه‌های غنی شده نیز دارای کلسیم هستند.

پروتئین: پروتئین یکی از عناصر اصلی برای ساختمان بدن نوزاد است. نوزاد شما برای ساختن سلول‌ها و اندام‌هایش و شما برای داشتن «جفت» نیاز به یک پروتئین دارید.استفاده از ۱۰ گرم پروتئین اضافه نسبت به قبل از بارداریتان کاملاً طبیعی است. (بدن زنان باردار به ۶۰ گرم و زنان غیر باردار به ۵۰ گرم پروتئین در روز نیاز دارد).از آنجایی که منابع پروتئینی را باید در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید، سعی کنید از غذاهای کم چرب یا بدون چربی‌های اشباع شده، استفاده نمایید. به طور مثال از تکه‌های بدون چربی گوشت گوساله و مرغ بدون پوست استفاده کنید. چند نمونه از غذاهای سرشار از پروتئین.مرغ بدون پوست و استخوان – همبرگر زغالی با گوشت گوساله -ماهی تن -ماست بدون چربی -شیر بدون چربی -کره بادام زمینی – تخم مرغ:

میوه و سبزیجات تازه بخورید: میوه و سبزیجات باید بخش مهمی از رژیم غذایی روزانه‌تان را تشکیل دهند که در دوران بارداری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این ترکیبات می‌تواند مواد غذایی بدن شما و جنینتان را تأمین نماید. یک قرص ویتامین نمی‌تواند جایگزینی مناسب برای مواد غذایی گیاهی باشد زیرا میوهها و سبزیجات دارای آنتی اکسیدان هستند که قرص‌ها چنین موادی را ندارند. میوه‌ها و سبزیجات هم چنین دارای فیبر هستند که به سیستم هاضمه شما کمک می‌کند. فیبر از یبوست رایج در دوران بارداری جلوگیری می‌کند به خصوص اگر از مکمل‌های آهن استفاده می‌کنید.

ورزش در هفته ششم بارداری

شما می‌توانید در سه ماهه اول، همانند قبل از بارداریتان ورزش کنید اما باید تحت نظر پزشک باشید، اگر ورزشتان کمی سخت است، آن را سبک کنید. اگر ناخوشیهای صبحگاهی دارید، لازم نیست حتماً ورزش‌های روزانه انجام دهید. در این دوره به ندای درونتان و بدنتان گوش کنید. اگر در گذشته با کارهایی احساس نشاط و سرزندگی می‌کردید اما در حال حاضر احساس خستگی و کوفتگی می‌کنید، آن‌ها را کنار بگذارید. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که قبل و حین ورزش آب بنوشید. تا مانع کمبود آب در بدنتان شود.

مراقبت های بارداری ،بایدها و نبایدهای هفته ششم بارداری

اختلالات خوردن در هفته ۶ بارداری: نوزاد شما در هنگام تولد حدود ۲۵۰۰ کیلوگرم وزن خواهد داشت اما شما باید حدود چهار برابر آن را کسب کنید تا بتوانید چنین نوزادی را متولد کنید. زنانی که کمبود وزن دارند یا در دوران بارداری وزن کمی می‌گیرند، بیشتر در معرض خطرهایی مثل: مرگ‌های جنین و نوزاد قرار دارند، برخی از محققان می گویند زنان چاق بیشتر با خطراتی مثل: قند بارداری، تنفس بالا و وضع حمل‌های طولانی مدت مواجه هستند. طبق تحقیقات اخیر، زنانی که دچار اختلالاتی در خون هستند، بیشتر احتمال دارد با مشکلات بارداری، نواقص مادرزادی در نوزاد و افسردگی پس از زایمان روبرو شوند.

زنانی که از مسهل و ملین‌ها استفاده می‌کنند یا بر استفاده از داروهای ادرار آور جهت کاهش وزنشان تاکید دارند، با ناهنجاری‌های جنینی بیشتری مواجه هستند زیرا آنها بدن خود و جنینشان را از مواد غذایی و مایعات محروم می‌کنند. اگر از هرگونه نابهنجاری و اختلالات خوردن رنج می‌برید، الان زمان آن است که به خودتان کمک کنید و در مورد مشکلاتتان با پزشک مشورت کنید. زنانی که از اختلالات خوردن در اوائل بارداری شان می گویند از شانس بیشتری برای داشتن کودکان سالم معمولی برخوردارند.

خطرات دود سیگار اطرافیان: حتماً آگاه هستید مادرانی که سیگار می‌کشند به جنین خود آسیب می‌رسانند؛ اما آیا میدانید جنین شما با دود سیگار اطرافیان نیز آسیب می‌بیند؟! |دود سیگار اطرافیان نیز ترکیبی بیش از ۴۰۰۰ نوع مواد شیمیایی دارد (بیش از ۵۰ نوع ماده سرطان زا) که عامل یک سری مشکلات بر روی جنین می‌شود. به طور مثال براساس تحقیقات جدید، زنانی که در دوران بارداری سیگار مصرف نمی‌کنند، اما در معرض دود سیگار اطرافیان قرار دارند. احتمالاً با مشکلاتی مثل: مواجه می‌شوند و این کودکان (luGR) وزن کم، عدم رشد کافی جنین داخل رحم بیشتر در معرض مرگ ناگهانی قرار دارند.

علاوه بر این، طبق مطالعاتی که به تازگی در موسسه دانشگاه کلمبیا با موضوع سلامت محیط کودکان انجام شده، کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری در معرض دود سیگار »؛ مشخص شده اطرافیان قرار داشته‌اند، در سن ۳ سالگی نسبت به کودکانی که در چنین محیطی «قرار نداشته‌اند، نمره پایین‌تری در تست‌های روانشناختی رشد دارند اگر سیگاری نیستید. از حضور در اتاق‌هایی که پر از دود سیگار است، پرهیز نمایید. از آنجایی که در حال حاضر، مصرف سیگار در اماکن عمومی و رستورانها ممنوع شده است، از همسر و سایر اعضای فامیل خود خواهش کنید در فضای آزاد سیگار بکشند. اگر دیگران به خواهشتان عمل نکردند، خودتان محیط را ترک کنید تا خود و جنینتان در هوای تازه تنفس کنید.

سونوگرافی در هفته ششم بارداری

قطب جنینی یا  فتال پل با نرخ یک میلی متر در روز رشد می کند و رشد آن در هفته ششم بارداری آغاز می شود. بنابراین روشی ساده و دقیق برای تعیین سن جنین افزودن طول قطب جنینی (به میلی متر) به هفته ششم بارداری است. با استفاده از این روش، قطب جنینی ۵ میلی متری دارای سن بارداری ۶ هفته و ۵ روز است.

زرافه جادویی - سونوگرافی در هفته ششم بارداری
سونوگرافی در هفته ششم بارداری
توصیه های مهم در هفته ششم بارداری

مصرف مایعات بیشتر در هفته ۶ بارداری: طی دوران بارداری، حجم خونتان تا ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت که حدود ۴ درصد از وزن حاملگی شما را شامل می‌شود. این حجم از خون اضافی وظیفه انتقال و رساندن مواد غذایی به جنین را بر عهده دارد و کمک می‌کند تا کلیه‌های شما مواد زائد را دفع نماید. جذب مایعات، خطر ابتلا به عفونت مثانه، مجرای ادراری و کلیه‌ها را پایین می‌آورد و مانع از یبوست می‌شود.

اختلال خواب در بارداری: براساس تحقیقات، ۸۰٪ خانم‌ها در دوران بارداری از اختلال خواب در بارداری رنج می‌برند. باید بگوییم با توجه به تغییرات شگرفی که در حال روی دادن در بدن شماست، کمبود خواب و اختلال خواب در بارداری مسأله چندان مهمی نیست. برخی از خانم‌ها در هفته ۶ بارداری چنان خواب آلودند که گویی از داورهای خواب آور استفاده کرده‌اند و از شدت خواب آلودگی در محیط کار هر چند ساعت یکبار سرشان را روی میز کار می‌گذارند و در حین راه رفتن گویی کفش‌های سیمانی به پا دارند در حالی که آنها در این هفته ۶ بارداری ، مدام از بی خوابی‌های شبانه خود می‌نالند و وقتی دراز می‌کشند مدام بیقرارند و چندین بار برای رفتن به دستشویی از خواب بیدار می‌شوند.

اختلال خواب در بارداری در هفته ۶ بارداری همراه با خستگی و کوفتگی بیش از حد که شما در این دوره احساس می‌کنید، به علت افزایش هورمون‌های بارداری و انتقال آن به جنین است. اگر در خانه با فرزندان دیگر خود هستید یا بیرون از خانه کار می‌کنید، برای نیم ساعت دراز بکشید و پاهای خود را بالا نگه دارید. اگر صبح‌ها بیشتر احساس خواب آلودگی دارید، برنامه روزانه خود را به گونه‌ای تنظیم نمایید که بیشتر بتوانید استراحت کنید. اواخر هفته به خواب و استراحت خود بپردازید و اصلاً اهمیتی ندهید که چه کارهایی دارید. الان فرصت مناسبی است که بازگشتی به کارهای خود کنید و خودتان را تنها محدود به انجام کارهای ضروری کنید و از همسرتان بخواهید بیشتر مسئولیت‌های خانه را بر عهده بگیرد.

مثلاً خریدهای خانه را انجام دهد تا شما نیز بتوانید بیشتر استراحت کنید. اگر شب‌ها احساس بی خوابی دارید، سعی کنید تا جای ممکن عوامل بر هم ریختن خوابتان را از بین ببرید. اگر اتاقتان خیلی روشن است، آن را با کرکره یا پرده تاریک کنید و با دیوارهای صداگیر، صدای محیط بیرون را از بین ببرید و تهویه‌ای نصب کنید تا هوای اتاقتان تازه شود. سر یک ساعت مشخص در شب به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. (حتی تعطیلات آخر هفته). برای خوابیدن بهتر به یک موسیقی ملایم گوش کنید، دوش آب گرم بگیرید یا مجله بخوانید.

 

◊آیا اضافه وزن بیش از حد توصیه شده توسط پزشک خیلی بد است؟

بله، وزن بیش از حد و بالا از آن چیزی که پزشک توصیه کرده، اصلاً نشانه سلامتی نیست.این مشکل احتمال بروز خطراتی را افزایش می‌دهد. برای مثال زنانی که بیش از حد در دوران بارداریشان وزن اضافه می‌کنند. در معرض قند یا فشار خون حاملگی قرار دارند که می‌تواند سلامتشان را تهدید کند و وضع حمل زودتری را در پی داشته باشد.


نوشته های مشابه

راهنمای کامل بارداری هفته به هفته

هفته پنجم بارداری

هفته هفتم بارداری

لینک اینستاگرام زرافه جادویی:

https://www.instagram.com/zarafeyejadooyi/

نوشتهٔ بعدی
هفته هفتم بارداری
نوشتهٔ پیشین
هفته پنجم بارداری

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up