مراحل رشد زبان در کودک

شروع مرحله ی رشد کلامی کودک معمولا بین ۳ تا ۵ سال است. در طول این دوره کودک مهارت به ترتیب قرار دادن کلمات و ساختن جملات کوتاه را کسب می کند و کم کم کلمات بیشتری به جمله های خود اضافه می کند و آنها را کامل تر می کند.

  • در طول این دوران می توانید متوجه شوید که فرزند شما اصول اساسی جمله سازی و ترتیب کلمات را از طریق اشتباهاتی که در این زمینه انجام می دهد یاد می گیرد یعنی در ابتدا صرفا چیزهایی را که شنیده تقلید و ادا می کند، مثلا به جای گفتن ” پخت” می گوید ” پخید”  اما به مرور تلفظ صحیح کلمات و جای درست آنها در جمله را پیدا خواهد کرد.
  • حدود ۳ سالگی جمله سازی را به درستی انجام می دهد. خواندن قصه و داستان، که حالا او علاقه بیشتری به گوش کردن آنها پیدا کرده، می تواند در یادگرفتن جمله سازی به او کمک کند. او از بعضی از مفاهیم زمان (مثل دیروز، امروز و فردا ) در جملاتش استفاده خواهد کرد و شروع به پرسیدن سوالات بیشتری در این خصوص می کند در این دوران کودک بیشتر از قبل با جمله سازی هایش شروع می کند به تعریف کردن آنچه دیده و آنچه انجام می دهد.
  • حدود ۵ سالگی مهارت گفتاری کودک انعطاف پذیر تر شده و  می تواند به اندازه کافی بیان کننده منظورش باشد و چیزی  که تعریف می کند ارتباط بیشتری با ذهنیتش دارد. در این دوره کودک متوجه تفاوت نظرها شده و می فهمید درک او می تواند متفاوت تر از درک دیگران درباره موضوع واحدی باشد.
  • حدود ۵ سالگی ، فرزندتان از زبان به شیوه پیچیده تری بهره می گیرد. قادر است نیازهایش را واضح تر بیان کند (لطفا” پرده ها را بکش، نور چشمانم را می زند). سوال های پیچیده تری از شما می کند( مامان، وقتی کوچک بودی، کدام برنامه تلویزیون را تماشا می کردی؟) و احساسات خود را بیان می کند( مرا ناراحت کردی). برای گفتگو با همتای خود از زبان بهره می برد( حالا نوبت من است، بعدا” نوبت تو است)، از خود دفاع می کند( من را نزن)، یا بازی های نمایشی اجرا می کند( خداحافظ، مجبورم الان بروم سرکار).
  • در چهار سالگی ، دایره لغات او بسیار گسترده شده است( بیش از ۱۵۰۰ لغت) به نحوی که برای صحبت کردن از جمله هایی با بیش از ۵ کلمه استفاده می کند. در مورد رشد زبان در کودک فصاحت او در به کارگیری جمله های پیچیده شما را به تعجب وادارد،جمله هایی نظیر:” در واقع، امروز تصمیم گرفته ام که به جای رفتن با اتوبوس، پیاده به مهد کودک بروم.”
  • پیشوند “می” را به افعال زمان حال اضافه می کند( او می آید، او می دود) و می تواند به خوبی نوع مالکیت را بیان کند( کتاب شما مال خودتان است). با این همه، در این سن هنوز هم اشتباهات آشکاری را مرتکب می شود. مثلا” ممکن است به جای “هوا” بگوید “هواها” زیرا او از راه شنیدن یاد گرفته که برای جمع بستن اسم، باید “ها” به آن اضافه کرد.
  • او در این سن برای تلفظ اصوات گفتاری مشکل، بیشتر تلاش می کند،اصواتی نظیر ل، ر، س، ت، ش، چ، ج و ث. با این همه، تا سن شش یا هفت سالگی قادر به تلفظ صحیح این اصوات نیست.
مراحل رشد کلامی کودک از 3 تا 5 سالگی -پرورش مهارت گفتاری و کلامی
مراحل رشد کلامی کودک از ۳ تا ۵ سالگی

 برای پرورش مهارت گفتاری و کلامی بچه ها این بازی را انجام دهید 

  • بازی با کلمات
     برای پرورش مهارت گفتاری و کلامی به کودک خود یک صفت پیشنهاد کنید و او آن را باید درباره ی موارد مشابه به کار گیرد، مثلاً بگوید: «بزرگ مثل، فیل»، «قرمز مثل، گوجه فرنگی» یا «نرم مثلی، پشم»، خوب شما حتماً جوابهای زیادی برای این سؤالات دارید، اما از قدرت بسیار زیاد کودک خود در جواب به سؤال ها تعجب خواهید کرد.
  • مثل ماهی فک زدن
    تصور کنید اتاقتان یک دریاست و همه افرادی که در اتاق هستند ماهی شده اند. از کودک دلبندتان بخواهید دور اتاق راه برود و با دست هایش حرکاتی مثل شنا کردن انجام دهد و در همین حال مانند ماهی با حرکت دادن فک پایینشان به بالا و پایین و به طرفین و به عقب و جلو وانمود کند که مثل ماهی فک میزند. این بازی اگر به صورت گروهی انجام شود کودکان بیشتر مشتاق می شوند.
  • میمون های جیغ جیغو 
    برای پرورش مهارت گفتاری کودک تصور کنید اتاقتان جنگلی پر از میمون شده است که افراد گروه همان میمون ها هستند و سرو صدا و جبغ هایی مشابه میمون ها در می آورند. کودکان این کار را با کشیدن متناوب لب هایشان به طرفین، به سمت خارج و سپس فشار دادن آنها به جلو همراه با تولید صداهای ا‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ااااااااااا و او او او انجام دهند.
    توجه: دراین بازی به کودکان یادآور شوید تا در حین انجام بازی زبانشان را گاز نگیرند.
  • لب های چابک
    برای پرورش رشد کلامی کودک برای اجرای این بازی به مجموعه ای از اشیا گوناگون نیاز دارید (بلوک ها، خانه سازی، چند مداد، چند چوب پنبه یا خوراکی هایی مثل میوه، سبزیجات یا بیسکویت شور…..) به تعداد یکسان از این اشیا میان کودکان توزیع کنید به گونه ای که تعداد هر یک از اشیا برای همه کودکان مساوی باشد. حال از کودکان یا فرزند دلبندتان بخواهید و او را تشویق کنید که این اشیا و خوراکی ها رافقط و فقط با لب هایشان بدون استفاده از دسدهایشان حرکت دهند و به سمت خودشان بیاورند.

 

نوشته های مشابه
بازی تقویت حس شنوایی و حس لامسه در کودکان
تقویت تمرکز کودکان با بازی هرکه رود خانه خود
بازی برای تقویت تعادل در کودکان

لینک اینستاگرام 
https://www.instagram.com/zarafeyejadooyi/

نوشتهٔ بعدی
با بازی حس کنجکاوی کودک خود را تحریک کنیم
نوشتهٔ پیشین
نقش بازی در رشد اجتماعی کودکان

هشدار: مقالات مربوط به بخش سلامتی و تغذیه، پزشکی، بارداری، زیبایی، روانشناسی برای آموزش و افزایش اطلاعات کاربران فارسی‌زبان گردآوری شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع‌رسانی دارند. کاربران برای تشخیص، تسکین و درمان مشکلات حوزه پزشکی و سلامتی ابتدا با پزشک مشورت کنند.

ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

keyboard_arrow_up